Kolumne Kuhaj s Gastrolovcima i pivom 10. lipnja 2020.

Kremasta juha od tamnog piva i cheddara

foto: Vedran Bošković

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Kremaste juhe su uvijek rado viđene kod mene na stolu. Ako je ta ista juha napravljena od piva i sira pa onda još dovršena s malo slanine.. Tada je zaista pun pogodak!

Sir kao namirnicu volim u svim oblicima, svježi, dimljeni, slani, začinjeni... Kako god mi posluže, ja sam sretan. S pivom je, usudio bih se reći, jako slična situacija. Svijetlo, tamno, crveno... Sve može proći kod mene, osobito u ljetnim danima koji su pred nama. 

Vjerujem da mnogima koji pivo koriste kao namirnicu u kuhanju juha baš i nije prva stvar koja im padne na pamet, pa tako nije ni meni. Međutim, nakon kraćeg razmišljanja i malo traženja ideja u bespućima interneta, odluka je pala upravo na juhu. Odlučio sam se za pivo Staropramen Dark jer ima nešto intenzivniji okus od svijetlog te će samim time ovom jelu dati dodatne okuse (i mirise). 

 

Možda vas zanima... Sočna i ljepljiva krilca marinirana u svijetlom pivu Kolumne

 

Priprema je i više nego jednostavna, sastojaka nema previše, a možete je efektno završiti slaninom i cvijetom vlasca. Još jedna zgodna stvar je da ova juha ima gotovo teksturu umaka pa, ako vam slučajno ostane viška, sljedeći dan možete skuhati tjesteninu, zapeći je u pećnici uz dodatne začine i fino ručati bez puno truda.

A kad je jedan od glavnih sastojaka pivo onda se i za popit treba poslužiti pivo, tu će opet tamni Staropramen zaokružiti cijelu priču ovog jela. 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković
Sastojci:

  • 500 ml Staropramen Dark 
  • 500 ml vode/temeljca
  • 400 g cheddar sir
  • 400 g krem sıra
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • Sol
  • Bijeli papar
  • 100 g slanine
  • Svježi vlasac
  • 20 g maslaca

 

Možda vas zanima... Slani pereci s pivskim umakom od sira Kolumne

 

Po želji:

  • Svježi cvijet vlasca
  • Svježi timijan
  • 1 žlica brašna/gustina

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema:

  1. Luk sitno narežite pa ga dinstajte pet minuta na rastopljenom maslacu na laganoj vatri. Dodajte češnjak i još sve skupa dinstajte 2-3 minute. Prebacite luk i češnjak u blender sa 100 ml vode i smiksajte u kremu.
  2. Vratite sadržaj iz blendera u lonac za kuhanje pa dodajte pivo, ostatak vode i začine. Kuhajte dok ne zavrije, a zatim dodajte ribani cheddar sir i krem sir. Sve dobro promiješajte da se sir rastopi i kuhajte još nekoliko minuta da se malo zgusne. Ako vam gustoća koju ste dobili ne odgovara, možete ju doraditi ili s još malo vode (za prorijediti) ili s gustinom (za zgusnuti).
  3. Poslužite nakon što je juha odstajala nekih pet minuta - uz usitnjenu pečenu slaninu i sitno sjeckani svježi vlasac. Za dodatni efekt povrh svega stavite i nekoliko cvjetića vlasca i timijana.

Iako uz juhu inače ne poslužujem kruh, ovdje ga čak ne bih odbio tako da taj dio po želji odradite. Još čaša dobro ohlađenog piva i dan jednostavno ne može biti loš.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.