Što s pivom u kuhinji? Naravno da ga možemo popiti, no može li nam pivo poslužiti i za pripremu nekih ukusnih jela? Za famozno pivsko tijesto već svi znamo, a smuđ u pivskom tijestu sjajan je domaći specijalitet u kojem iskreno uživamo.
Pivo daje jelu poseban okus (bitno je koje pivo biraš za koju tehniku kuhanja), ali i donosi druge benefite – može omekšati meso primjerice. I zato, ako ti ikada, ostane nepopijenog (otvorenog) piva, uz naše savjete u nastavku iskoristi ga na najbolji mogući način u svojim jelima.
Vjeruj nam, kuhanje s pivom toliko će ti se svidjeti da nećeš kuhati s omiljenim pićem samo kad ga ne popiješ do kraja, nego će sve češće u tvojoj kuhinji biti i obrnuti proces – pivo ćeš otvoriti radi kuhanja s njime, a zna se gdje će završiti višak…
Pivo hrani daje hmeljast i kiselkast okus, kao i okus slada
Uglavnom za dodatnu aromatizaciju jela, posebno umaka, koristimo vino ili žestoka pića, no i pivo ovdje može odlično poslužiti. Primjerice, u umak od sotirane piletine ili svinjetine umjesto vina iskoristi pivo – koristi lager za laganiji umak kakav inače pripremaš s bijelim vinom, dok stout možeš koristiti umjesto crvenog vina, za umake koji su robusniji.
I u pripremi rižota vino se može zamijeniti nekim svijetlim pivom, a rezultat je zemljaniji, orašastiji okus. Također, ovdje obavezno treba spomenuti stari klasik – juhu od piva i cheddar sira u kojoj je pivo neizostavni sastojak. Također, u vrijeme jela na žlicu ponekad rado uživamo i u pivskom (umjesto vinskom) gulašu.
Iskoristi pivo kao tekućinu za dinstanje, kuhanje na pari, marinade…
Sljedeći put kad ćeš raditi marinadu za meso, ubaci u nju malo piva! Slično kao i druge tekućine u kojima mariniramo meso, namakanje u pivu pomoći će da meso omekša i ostane sočno prilikom kuhanja.
No pivo možeš koristiti i da u njemu skuhaš namirnice. Primjerice, morski plodovi budu prefini u kombinaciji s lagerom – kozice ili dagnje kuhane na pari od piva odličnog su okusa.
Pivo je i odlična tekućina za dinstanje i dugo kuhanje – dat će jelu poseban okus, a njegova kiselina omekšat će meso koje će se kasnije topiti u ustima. Spomenimo ovdje njemačku i alzašku verziju slavnog francuskog specijaliteta coq au vin (pijetao u vinu) – ova varijanta s pivom jednako nam je ukusna.
Odlično za prženje i pečenje
Mjehuriće iz piva odlično ćeš iskoristiti u gustom pivskom tijestu za prženje. Ovo tijesto, koje služi kao omotač najčešće mesu ili ribi, bit će lagano i pahuljasto, a na rubovima savršeno hrskavo. Baš kakvo i treba biti. Na ovaj način možeš pržiti riječnu i morsku ribu, rakove, meso, sir…
Što se tiče pečenja, pivo je odličan dodatak raznim kruhovima, posebno onim brzim varijantama s praškom za pecivo. No odlično je i u kolačima – pa tko bi odolio odličnim muffinima ili torti s tamnim pivom?
Zamrzni za kasnije
Iako zvuči čudno, no kad ti ostane viška piva (ako ikad) jednostavno ga zamrzni. Nakon što se odmrzne, sigurno neće biti fino za piće, no bit će odlično za kuhanje. Takvo pivo (najbolje ga je zamrznuti u kalupima za led i vaditi iz zamrzivača samo potrebnu količinu) izgubit će mjehuriće kad se odmrzne pa neće biti idealan sastojak tijesta za prženje, no i dalje će biti dobro za izradu umaka.
Isprobaj i ove recepte s pivom...