Ako se do sada piment nije našao na tvom tanjuru, ne znaš što propuštaš. Ove bobice, poznate i pod nazivom klinčićev papar, velike su poput većeg zrna papra, a kada su mlade onda su zelene i tada se i beru i suše na suncu.
Sušenjem postaju smeđe i tada su najbolje za upotrebu - okus im je sličan mješavini muškatnog oraščića, cimeta i klinčića, s natruhama papra. Najbolje bobice dolaze s Jamajke, a vjeruje se kako su piment kao začin jelima koristili i drevne Maye i Asteci.
Za najbolji okus možeš izmrviti nekoliko bobica tučkom u mužaru - okus će biti svježiji od okusa već mljevenog začina. Umjesto mužara možeš koristiti i mlinac za papar, a i kada ti treba zamjena za papar u nekim jelima (a slučajno ga nemaš) možeš pomiješati jednaku količinu pimenta sa sušenim zelenim, bijelim i crnim paprom u zrnu.
Kozice s pimentom i lager pivom
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 l lager piva
- ½ žličice soli
- 1 žličica blago zgnječenih bobica pimenta
- 500 g velikih, smrznutih, prokuhanih kozica
Postupak:
- U veliki lonac stavi pivo, sol i bobice pimenta te pusti sve da proključa.
- Poklopi i kuhaj 5 minuta. Makni s vatre.
- Dodaj kozice i pusti da se natapaju u tekućini dok se ona hladi. Procijedi i posluži kao predjelo ili kao prvo glavno jelo s umakom od rajčica ili vinaigrette umakom.