Donosimo odličan recept za kozice u tempuri koje se, umjesto u dubokom ulju, prže u sve popularnijem air fryeru!
Kozice u tempuri odličan su, hrskav i sočan zalogaj, koji izvrsno paše uz razne umake, povrće iz woka, rižu... Tempura općenito, jedan je od omiljenih načina pripreme kozica, povrća, drugih morskih plodova koji se svima sviđa.
Za savršeno tijesto za tempuru bitno je da voda bude jako hladna, te da se uz brašno koristi i kukuruzni škrob, odnosno gustin. Poštujući sva osnovna pravila danas donosimo jedan malo drugačiji recept za kozice u tempuri u kojem se, umjesto da se kozice prže u dubokom ulju, koristi friteza na vrući zrak.
Kako se koristi sve omiljeniji air fryer, ove su kozice u tempuri puno zdravije jer imaju puno manje masnoće, a jednako su slasne kao one iz dubokog ulja.
U nastavku donosimo odličan recept za pripremu kozica u tempuri u air fryeru.
Slasne kozice u tempuri
foto: Pedro/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Kozice u tempuri pržene u air fryeru
40 MIN
pripreme
14 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Kozice
500
g
Brašno
1,25
šalica
Gustin (Kukuruzni Škrob)
0,25
šalica
Sol
0,50
žličica
Jaje
1
kom
Mineralna voda
0,50
šalica
Postupak
Kozice očisti, ostavi samo ljusku na repu.
Kozice razreži po donjoj strani po duljini kako bi se izravnale. Dobro ih osuši kuhinjskim ubrusima.
Air fryer zagrij na 175 stupnjeva.
U plitkoj zdjelici izmiješaj 1/2 šalice brašna, gustin i sol.
U drugoj zdjelici izmiješaj jaje i jako hladnu mineralnu vodu.
Mješavinu jaja i ineralne ulij u mješavinu brašna, gustina i soli i miješaj pjenjačom dok se sve dobro ne sjedini.
U još jednu plitku zdjelicu uspi ostatak brašna (3/4 šalice).
Svaku kozicu prvo uvaljaj u tekuću smjesu tijesta, pusti da otkapa višak tijesta, potom kozice uvaljaj u suho brašno.
Tako pripremljene kozice stavi sa strane, na tanjur. Ako kozice i dalje djeluju vlažno još ih jednom uvaljaj u suho brašno.
Pripremljene kozice posloži u jednom redu u air fryer (vjerojatno ćeš ih morati peći u minimalno 2 serije)i peci 7-9 minuta, odnosno dok lagano ne posmeđe i postanu hrskave.
Posluži odmah uz umak po izboru.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
284 kcal
14 %
MASTI
2,00 g
2 %
KOLESTEROL
0,22 g
0 %
UH
37,20 g
13 %
PROTEINI
28,20 g
56 %
Isprobaj i ove recepte za fine zalogaje iz friteze na vrući zrak...