Recepti 07. veljače 2024.

RECEPT DANA Baskijska torta od sira iz pećnice na vrući zrak

baskijski cheesecake
Baskijska torta od sira foto: Geraud Pfeiffer/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova prefina baskijska torta od sira priprema se u pećnici na vrući zrak, u kojoj postaje savršeno zapečena izvana, te neodoljivo kremasta iznutra

Pećnica na vrući zrak pravo je otkriće, svaki dan otkrivamo nova jela koja se u njoj mogu pripremiti i ispasti uistinu izvrsno. Među njima je i omiljena baskijska torta od sira koja u pećnici na vrući zrak dobije odličnu boju i onaj karakteristični zapečeni 'šmek', dok se istodobno sredina torte polako peče i ostaje savršeno sočna i kremasta.

Impresivna i dramatična baskijska torta od sira na ovaj je način pečena za manje od 30 minuta i spremna za konzumaciju otprilike sat vremena nakon pečenja.

 

Zapečena torta od sira Možda vas zanima... Torta od sira po receptu najboljeg chefa na svijetu! Recepti

 

Brzo gotova i ludo ukusna

Nakon što probaš ispeći baskijski cheesecake prema ovom receptu, i u pećnici na vrući zrak, upravo će ova slastica postati glavna na tvome popisu brzo gotovih, a ludo ukusnih deserata.

Baskijski cheesecake najbolji je isti dan kada je pečen, ali u posudi s poklopcem i bez dotoka zraka može se čuvati u hladnjaku do 3 dana. No vjeruj nam, nestat će dok kažeš 'baskijska torta od sira'!

 Ako ti ipak ostane koji komadić i spremiš ga u hladnjak, idući dan izvadi ga i pusti da se vrati na sobnu temperaturu prije posluživanja.

Važna napomena – za pečenje ove baskijske torte od sira korištene su pećnice na vrući zrak veličine XL.

baskijski cheesecake | Author: Geraud Pfeiffer/Pexels Baskijska torta od sira foto: Geraud Pfeiffer/Pexels

Baskijska torta od sira iz pećnice na vrući zrak

(za 8 porcija, srednje zahtjevno, 45 minuta + 1 sat hlađenja)

Sastojci:

  • 2 velika jaja, na sobnoj temperaturi
  • 100 g šećera
  • 350 g punomasnog krem sira
  • 115 g slatkog vrhnja, na sobnoj temperaturi
  • ¾ žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica + 1 žličica oštrog brašna, prosijanog kroz sito
  • 1/8 žličice soli

 

Možda vas zanima... Baskijski cheesecake s narančom? Obavezno! Recepti

 

Postupak:

  1. Pećnicu na vrući zrak namjesti na 190 stupnjeva. Pripremi kalup koji može ići u pećnicu na vrući zrak i obloži ga papirom za pečenje.
  2. U multipraktiku izmiksaj jaja i šećer dok ne dobiješ glatku smjesu – oko 30 sekundi. Dodaj krem sir, slatko vrhnje, ekstrakt vanilije te na kraju brašno i sol. Sve skupa miksaj dok ne dobiješ glatku, jednoličnu smjesu bez grudica – 30-45 sekundi.
  3. Smjesu izlij u pripremljeni kalup te pažljivo kalup stavi u košaricu od pećnice na vrući zrak. Peci oko 25 minuta. Nakon prvih 15 minuta provjeri kako se peče torta. Ako je već dosta tamna izvana, pokrij je drugim kalupom za kolače ili komadom folije.
  4. Torta je pečena kad termometar u sredini pokazuje 70 stupnjeva, na rubovima je čvrsta te ej cijela lagano drhtava. Pažljivo kalup s tortom stavi na rešetku i pusti da se hladi oko 1 sat.
  5. Izvadi tortu iz kalupa te ju nareži na 8 komada, s tim da prije rezanja svake kriške umočiš nož u vrući vodu te ga potom obrišeš suhom krpom.

baskijski cheesecake | Author: Caramel/Unsplash Baskijska torta od sira foto: Caramel/Unsplash

 

Baskijski cheesecake Možda vas zanima... RECEPT DANA Baskijski cheesecake od samo 5 sastojaka Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.