Napravi baskijski cheesecake - jednostavan, ukusan i savršeno kremast kolač od sira
Baskijski cheesecakejedan je od najjednostavnijih, ali i najkremastijih cheesecakeova. Za njegovu pripremu trebat će ti nekoliko sastojaka, mikser i kalup za pečenje. Od klasičnog cheesecake razlikuje se po tome što nema podlogu i što se peče na visokoj temperaturi, kojom se postiže naizgled zagorena korica.
Baskijski cheesecake je 1990. osmislio kuhar Santiago Rivera iz La Viñe u španjolskom San Sebastianu. Izvorni recept iz La Viñe sadrži samo 5 sastojaka: krem sir, slatko vrhnje, šećer, jaja i brašno. Recept koji donosimo u nastavku ne razlikuje se mnogo od originalnog; dodana je aroma vanilije, ali možeš ju i izostaviti, ako želiš pripremiti cheesecake identičan originalnom receptu.
Baskijski cheesecake
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Baskijski cheesecake
15 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Krem sir
300
g
Šećer
120
g
Jaje
2
kom
Glatko brašno
20
g
Slatko vrhnje
200
ml
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Sol
0,25
žličica
Postupak
Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
Okrugli kalup za pečenje obloži papirom za pečenje te ga namasti maslacom.
U posudi mikserom izmiksaj krem sir i šećer dok ne dobiješ kremastu teksturu. Dodaj jedno po jedno jaje, miksajući na laganoj brzini.
Dodaj brašno, sol i vaniliju. Dodaj slatko vrhnje. Sve sastojke poveži mikserom.
Smjesu ulij u pripremljeni kalup i peci 55-60 minuta, odnosno dok površina cheesecakea ne poprimi lijepu zlatnu smeđu boju.
Površina bi trebala biti tamna, a unutrašnjost mekana poput pudinga.
Baskijski cheesecake ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Možeš ga poslužiti uz bobičasto voće, džemove i razne preljeve.