Priprema kod kuće je jednostavna, ali zahtjeva i strpljenje, pogotovo onaj dio kada trebaš skinuti ljuske i očistiti kozice - ako ih kupuješ svježe. No stvar može biti i vrlo jednostavna ako kupiš već gotove, očišćene.
Ovo ukusno i kremasto jelo savršen je izbor kao glavno jelo za večeru ili ručak uz malo kuhane riže. A može se poslužiti i na preprženom tostu kao ukusan zalogaj.
Nama je ovo definitivno jedan od dražih azijskih recepata jer volimo okus ljutkasto-slatke majoneze u odnosu na hrskave marinirane i pržene kozice. To je prekrasna kombinacija okusa i tekstura zbog koje ćeš ovo jelo sigurno upisati u svoju kuharicu!
Kozice s umakom od majoneze
Sastojci za 4 osobe:
- 800 g kozica
- 2 žumanjka
- 1 žličica gorušice
- 1 žlica soka od limuna
- 200 ml ulja
- po 1 žlica sjeckanog vlasca i kopra
- sol i papar
- 1 ljuta papričica
- 1 češanj češnjaka
Priprema:
- Izmiksaj žumanjke sa žlicom gorušice, žlicom soka od limuna i malo soli pa u tankom mlazu polagano umiješaj 200 ml ulja.
- U majonezu umiješaj po 1 žlicu sjeckanog vlasca, kopra i soka od limuna te soli i papra po vlastitom ukusu.
- Operi 1 ljutu papričicu, prereži je popola, očisti od sjemenki i nasitno je nareži, kao i 1 oljušteni češanj češnjaka.
- Pomiješaj 800 g očišćenih, opranih i posušenih velikih kozica s ljutom papričicom, češnjakom, 1 žlicom gorušice i 3 žlice ulja.
- Marinirane kozice prži 3-4 minute sa svih strana pa ih posluži uz majonezu sa začinskim biljem.