Pivska tura i Salzburg? O da, itekako idu zajedno. Jer, iako je Salzburg stasao i obogatio se na rudnicima soli, blizina Njemačke (dio bivšeg rudnika soli, sada preuređenog za turističke obilaske, dijelom pod zemljom prelazi u Njemačku – da toliko je Njemačka blizu!) u Salzburg je donijela i bogatu pivsku tradiciju i kulturu.
Salzburg
Salzburg
U Salzburgu se pivo proizvodi već više od 600 godina, iz potrebe za užitkom, ali uz stroga pravila o kvaliteti i čistoći toga tekućeg hmeljastog proizvoda. Prve komercijalne pivovare u Salzburgu pokrenute su rajem 14. stoljeća, a dvije najstarije su Stiegel-Brauerei, ustanovljena 1492. godine (sjećamo se iz povijesti, ta je godina promijenila svijet Kolumbovim otkrićem Amerike), koja je danas najveća privatna pivovara u Austriji, te pivovara Augustiner Bräu Kloster Mülln koja pivo proizvodi od 1621. godine.
U Salzburgu sada djeluje 11 pivovara, a o njima ćemo više drugi put kada će nam upravo najpopularnije salzburške pivovare biti glavna tema. Ovaj put u našem su fokusu – pivnice, mjesta koja neizbježno idu uz pivsku kulturu i koja ponudom hrane odlično prate ponudu vrhunskih piva.
Zipfer Bierhaus
I Mozart je ručao u Zipfer Bierhausu
Krenimo od pivnice smještene u centru Salzburga, koja je duboko ukorijenjena u salzburšku tradiciju i u kojoj uživanje u dobrom pivu i odličnoj hrani idu ruku pod ruku. Riječ je o legendarnoj pivnici Zipfer Bierhaus u kojoj je svojedobno često jeo i najslavniji stanovnik Salzburga – skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart.
"Moja sestrica Nannerl živjela je nekoliko godina u stanu iznad pivnice. Svaki put kad bih je posjetio, sišli bismo dolje na pivo, odličnu hranu i dug razgovor", rekao je davno Mozart čija se rodna kuća nalazi samo 40 m od pivnice te ju je zgodno posjetiti prije ili nakon ručka ili večere u Zipfer Bierhausu.
Salzburgška juha od krumpira sa slaninom i mažuranom
Pivnica je vrlo prostrana i tradicionalno uređena, s brojnim detaljima koji odlično dočaravaju salzburšku pivsku tradiciju. Osoblje je jako ljubazno, prijateljski raspoloženo i veselo, praktički pjevaju dok ponavljaju našu narudžbu.
Prvo stiže fino, hladno pivo Zipfer Urtyp, a ubrzo i odlične juhe – salzburška juha od krumpira sa slaninom i mažuranom (5,2 eura), bistra goveđa juha s golemom knedlom od sira (5,50 eura)… A potom i pravi spektakl austrijske kulinarske tradicije: golema bečka šnicla, koju moraš probati kad god si u Austriji (poslužena s kuhanim krumpirom s peršinom i umakom od brusnica, 15,80 eura), Tiroler Gröstl (tradicionalno tirolsko jelo od prženih krumpira sa suhim mesom i jajem na oko, 13,90 eura), izvrstan gulaš od govedine, kao i onaj s iznutricama.
Bečka šnicla
Genijalna grilana krvavica s popečkom od krumpira
Tu je i zvijezda njihova menija – preukusna grilana krvavica (prije posluživanja zapečena na tavi za dodatnu dozu hrskavosti!) s popečkom od krumpira, pireom od jabuke i hrena te umakom od slada. Ako se nađete u blizini, ovo jelo morate probati – porcija je obilna, a i cijena je skroz OK (16,50 eura). Ovo je jelo dio posebne ponude, no toliko je fino da vjerujemo da će ih gosti natjerati da ga uvrste u 'stalni postav' svog jelovnika.
Bärenwirt
Pohanci kojima nema ravnih
Odlično mjesto za obilan ručak ili večeru, u atmosferi autentične pivnice, jest i slavni Bärenwirt u kojem se jedu, kako tvrde domaćini, najbolji pileći pohanci. Porcija je uistinu obilna – pola pohanog pileta i salata od krumpira i matovilca dovoljne su za dvije gladne osobe.
Bärenwirt - specijalitet je pola pohanog pileta
Juha od Augustiner piva poslužena u keramčikoj krigli za Augustiner pivo
Bärenwirt
Nude i odlične juhe – od Augustiner piva (poslužena u keramičkoj krigli za točenje tog istog piva, s preprženim kockicama kruha) te od češnjaka. Izvrsna su i pohana teleća jetrica – hrskava izvana, sočna i mekana iznutra. Ova pivnica na istom je mjestu još od 1663. godine te, vidite i sami prema onome što smo probali, njeguju tradicionalnu austrijsku kuhinju, no i vegetarijanci te oni koji izbjegavaju gluten mogu pojesti dobar obrok.
Još jedan zanimljiv podatak – psima je dopušten ulaz u ovaj lokal, čisto da znate ako planirate doći u Salzburg sa svojim kućnim ljubimcem.
Pohana teleća jetrica
Crna rotkva i pivo - savršen par
Odlično se jede (i pije, naravno!) i u obližnjoj pivovari Augustiner. Naime, nakon razgledavanja pogona pivovare, posjetitelji mogu produžiti u njihov prostor namijenjen ispijanju njihova piva i uživanju u zalogajima koji ide savršeno uz kriglu hladnog Augustinera.
Nakon razgledavanja pogona pivovare Augustiner, ne smije se propustiti njihov golem prostor za uživanje u pivu i vrhunskim neopterećujućim zalogajima
Na kioscima se nudi sve što odlično ide uz pivo - od pečenja do pereca
Pereci, pečena piletina, svinjetina, kobasice, posoljena crna rotkva, mesni sir… Ma nema čega nema! Uzmeš omiljeno pivo, prošećeš po kioscima s hranom, odabereš što ti je volja i uživaš s društvom u jednoj od tradicionalno uređenih golemih blagovaonica ili pak u golemom vrtu.
Zanimljivo, hranu možeš ponijeti i od kuće! Vrata se otvaraju u 15 sati, a ljudi i prije otvaranja strpljivo čekaju kako bi bili prvi na točioniku. Ima mjesta za više od 500 ljudi, a cijena pola litre piva je 3,60 eura.
Augustiner - jedna od golemih blagovaonica
Augustiner - pivska mozgalica na zidu blagovaonice
Znamo gdje se jede najbolji tafelspitz
Sjajna austrijska kuhinja poslužuje se i u restoranu Urbankeller, koji, iako je dio hotela, itekako njeguje austrijsku pivsku kulturu i pripadajuću hranu. Juhe su neodoljive i nikad ih se ne možeš zasititi – moćna goveđa juha s rezancima od palačinki, ili knedlama od mesa ili sira, definitivno diže iz mrtvih.
Sočna govedina s povrćem, u finom umaku
Kremasta palenta - prilog uz govedinu
Nude i sjajan tafelspitz (kuhana govedina s povrćem i umacima, bilo je to omiljeno jelo austrijskog cara Franje Josipa I.), ali i odličnu govedinu u umaku s povrćem koja nas je oduševila. Ovaj put napokon smo imali malo mjesta i za desert jer – doći u Austriju i ne probati kaiserschmarrn, e to bi bio grijeh!
Die Weisse
Predivan vrt pivnice Die Weisse
Urbana tradicija
U austrijsku tradiciju pivskog ugostiteljstva odlično se uklapa i pivnica Die Weisse, nešto urbanije i modernije mjesto, ali također s jako finom hranom koja izvrsno ide uz pivo (ima tradicionalnih jela, ali i jela s malim pomakom). Prostor može primiti puno ljudi, a mladi i oni koji se tako osjećaju ovdje slave važne događaje. Tako je u subotu navečer, kada smo mi bili tamo na večeri, na stolovima oko nas bila jedna momačka, jedna djevojačka, ali i rođendansko slavlje…
Die Weisse
Hrana je izvrsna, a uživali smo u svinjskom pečenju, sočnim rebarcima, izvrsnom pečenom krumpiru, prženim kolutićima luka… (domaćini su nam otkrili da je to najbolji dio njihove ponude i naručuje se unaprijed, kad se rezervira mjesto u pivnici).
A što tek reći o pivu? Pili smo njihovo kultno svijetlo pšenično pivo Die Weisse koje je divno klizilo niz grlo i zalijevalo slasne zalogaje. Ovo je mjesto gdje se zabava uz dobro pivo i zalogaje proteže do dugo u noć, a jedino za čime žalimo jest što je baš te večeri kad smo bili tamo padala kiša, pa nismo uspjeli dovoljno uživati u njihovom predivnom dvorištu u kojem također ima zavidan broj stolova. I još jedna super stvar, ako ti se netko pivo koje kušaš tijekom večer posebno svidi, možeš ga ovdje kupiti i za doma.
Die Weisse ima bogat izbor piva, a nas je oduševilo njihovo svijetlo pšenično pivo
Raskošna plata s mesom i prilozima - hit menija pivnice Die Weisse
Die Weisse - zabava traje do dugo u noć
Die Weisse - klub u podrumu pivnice
Pauza uz čaj i kolačiće
A sada ćemo napraviti malu pauzu i spomenuti mjesto u kojem se također može uživati u finim zalogajima, ali potpuno drugačije. Naime, posjetili smo slavni Hangar 7, mjesto na kojem Red Bull čuva svoju kolekciju aviona, helikoptera, bolida…
Tu se može i fino jesti u restoranu Ikarus sa 2 Michelinove zvjezdice, kao i napraviti mala slatko-slana pauza u kafiću Carpe Diem u kojem smo probali izvrsnu pitu od limuna s meringom. Popili smo i odličan Earl Grey čaj, uz koji smo dobili 'full opremu' koja je uključivala i pješčani sat koji je mjerio idealno vrijeme pripreme čaja.
Čaj i kolačići u kafiću Carpe Diem u Hangaru 7
Tajmeri odrežuju tri jačine čaja
Izvrsna pita od limuna s meringom
Uparivanje piva i hrane
No vratimo se na temu i guštanje u salzburškim pivnicama, vrhunskim pivima i odličnoj tradicionalnoj hrani. Ako se odlučiš za ovakvu turu, prava je šteta ne posjetiti i restoran sada vrlo moderne pivovare Stiegl, koja djeluje od 1492. godine.
Klasična ponuda – bečka šnicla, svinjsko pečenje, pohana piletina, Stiegl-Salzburger (dimljena rebarca, majoneza s hrenom, iceberg salata, planinski sir, prženi luk i prženi krumpirići)… Kušali smo zanimljiv Brewmaster Schnitzel (pohana svinjetina punjena slaninom i brie sirom) koja se uobičajeno poslužuje s kuhanim krumpirima s peršinom, no nama su se baš jeli njihovi slasni prženi krumpirići.
Pivnica u sklopu pivovare Stiegl koja djeluje od 1492. godine
Izvrsna povrtna salata
Brewmaster Schnitzel (pohana svinjetina punjena slaninom i brice sirom)
Odlična je bila i golema punjena paprika, poslužena s pire krumpirom i umakom od slada. Nude i izbor raznih kobasica, hrenovki i drugih manjih zalogaja, a i juhe su im odlične! Izbor piva je izvrstan – od raznih bezalkoholnih, bezglutenskih, radlera i sličnih čuda, do odličnog Stiegla s ginom. Nude i uslugu sommeliera koji će vam rado preporučiti pivo koje bi najbolje išlo uz odabrano jelo.
Izvrsna goveđa juha s rezancima od palačinki
Salzburški žličnjaci - nešto slatko za kraj
Još jedno nezaobilazno mjesto kad je o salzburškim pivnicama riječ jest kultni Sternbräu u strogom centru grada. Naravno krenuli smo s juhom, no ovaj put zaobišli smo knedle i uzeli goveđu juhu s perecom. Super fora, pivski perec juhi daje poseban okus, još je pomalo hrskav, a i dobra ideja ako vam slučajno ikad ostane viška pereca.
Sternbräu je smješten u samom centru Salzburga i ima više različitih sala - od tradicionalne do modernije
Goveđa juha s pivskim perecima
Super nam je bio i srneći gulaš s knedlama od kruha i dinstanim crvenim kupusom s jabukama, potom goveđi gulaš, probali smo i austrijske krpice sa zeljem, a priuštili smo si i spektakularne salzburške žličnjake (Salzburger nockerln). Golemi kakvi jesu, preslatki sami po sebi, odlični su uz dodatak kiselkastog preljeva od šumskog voća. Možda nije po svačijem ukusu, ali vrijedi probati.
Izvrstan srneći gulaš s knedlama od kruha - uspjeli smo zgrabiti posljednju porciju tog dana
Dinstani crveni kupus s jabukama - preukusan prilog uz srneći gulaš
Slatko za kraj - salzburški žličnjaci