Tafelspitz je austrijsko nacionalno jelo, a tradicionalno ga vole i u Bavarskoj. Priprema se tako da se tzv. tri-tip steak kuha u vodi s korjenastim povrćem i začinima dok ne omekša. Ovo se jelo posebno često nalazi u bečkim kuhinjama i obično se poslužuje s umakom od jabuka i hrena i prženim krumpirom.
Inače, tri-tip je komad govedine s dna slabina, blizu stražnjeg buta, trokutastog je oblika i može se peći kao odrezak. Alternativni komadi koji se mogu koristiti za ovo jelo su donji dio slabina, pečenka ili hrbat.
Najbolji dio pripreme ovog jela je što dobiješ istovremeno i juhu i glavno jelo. Naime, voda u kojoj se kuha meso i povrće zapravo je juha, samo ćeš na kraju iz nje izvaditi meso i poslužiti ga zasebno. Savršeno, zar ne? Juhu možeš ostaviti tako kako jest ili u nju dodati rezance ili pak noklice, što je nekako još i više u duhu austrijske kuhinje.
Kuhana teletina s umakom od hrena
Sastojci za 6 osoba:
- 600 g krumpira, prokuhanog
- 800 g teletine
- 200 g celera
- 1 veća mrkva
- 1 manji poriluk
- 2 luka
- 1 svežnjić peršina
- ½ žličice papra u zrnu
- 2 lovorova lista
- sol i papar
- 1 žlica ulja
- 20 g maslaca
- 20 g brašna
- 200 ml mlijeka
- ½ žličice soka od limuna
- 70 g svježeg hrena
Priprema:
- Mrkvu i celer oguli i operi. Poriluk očisti, raspolovi po dužini i dobro operi. Oljušti 1 luk i nasitno ga nasjeckaj. Drugom luku odreži korijen, odstrani mu samo vanjsku ljusku te ga raspolovi.
- Peršin operi, protresi od vode da se posuši, otrgaj mu listiće pa nekoliko odvoji za ukrašavanje. Preostale peteljke nasjeckaj i stavi u hladnjak, pa sačuvaj za kuhanje juhe. Krumpir oguli i operi.
- U veliki lonac ulij 3 litre vode. Kad voda zakipi, u nju stavi oprano meso (mora biti pokriveno vodom). Smanji vatru pa na srednjoj temperaturi meso kuhaj oko 30 minuta.
- Dok se meso kuha, šupljikavom žlicom skidaj pjenu koja se skuplja na površini. Papar u zrnu, 1 lovorov list i 2 žlice soli stavi u vodu. Zatim meso kuhaj još 30-tak minuta.
- Polovice luka poprži u tavi bez dodavanja masnoće. Zatim ih stavi u juhu i dodaj pola mrkve, celera i zelenog dijela poriluka. Meso kuhaj još 60-tak minuta.
- Krumpir nareži na kockice veličine 1 cm. Na kockice veličine ½ cm nareži preostalu mrkvu, celer i bijeli dio poriluka. Zatim u juhu dodaj peteljke peršina iz hladnjaka.
- Velikom vilicom za meso probodi najdeblji dio mesa. Ako vilicu možeš izvući bez problema te iz mesa ne curi crvenkasti sok, tada je meso kuhano pa ga izvadi iz juhe i stavi na toplo.
- Gazu isperi hladnom vodom i ocijedi pa njome obloži fino cjedilo. Zatim cjedilo stavi iznad lonca. Juhu oprezno u cjedilo ulijevaj zaimačom i tako procijedi u lonac.
- Kockice luka propirjaj na ulju. Dodaj kockice mrkve, celera, poriluka, krumpira i 1 lovorov list te ulij 500 ml juhe. Kuhaj na srednje jakoj vatri 10-tak minuta. Posoli i popapri.
- Maslac rastopi u loncu. Umiješaj brašno i napravi lagani zapržak. Ulij 300 ml juhe i mlijeko. Zakuhaj, posoli i popapri te dodaj sok od limuna. Hren oguli i nasitno naribaj.
- Umaku dodaj 50 g naribanog hrena pa ga izmiksaj štapnim mikserom. Nakon toga umak više nemoj kuhati. Kuhanom krumpiru s povrćem dodaj dvije trećine nasjeckanog peršina.
- Meso nareži na tanke ploške te ga posluži s umakom i krumpirom, a možeš dodati i povrće koje se kuhalo u juhi. Ukrasi preostalim hrenom i peršinom. Odličan prilog ovom jelu je i salata od cikle.