Recepti 09. studenoga 2022.

Tafelspitz - kuhana govedina na bečki način, u umaku od hrena

Baš miriši na domaću kuhinju! foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo je omiljeno jelo bečke i bavarske kuhinje i obično se poslužuje s umakom od jabuka i hrena te prženim krumpirom. Nama se baš sviđa ideja da ovo poslužimo uz salatu od cikle.

Tafelspitz je austrijsko nacionalno jelo, a tradicionalno ga vole i u Bavarskoj. Priprema se tako da se tzv. tri-tip steak kuha u vodi s korjenastim povrćem i začinima dok ne omekša. Ovo se jelo posebno često nalazi u bečkim kuhinjama i obično se poslužuje s umakom od jabuka i hrena i prženim krumpirom.

Inače, tri-tip je komad govedine s dna slabina, blizu stražnjeg buta, trokutastog je oblika i može se peći kao odrezak. Alternativni komadi koji se mogu koristiti za ovo jelo su donji dio slabina, pečenka ili hrbat.

 

Možda vas zanima... Umak od hrena Recepti

Najbolji dio pripreme ovog jela je što dobiješ istovremeno i juhu i glavno jelo. Naime, voda u kojoj se kuha meso i povrće zapravo je juha, samo ćeš na kraju iz nje izvaditi meso i poslužiti ga zasebno. Savršeno, zar ne? Juhu možeš ostaviti tako kako jest ili u nju dodati rezance ili pak noklice, što je nekako još i više u duhu austrijske kuhinje. 

 

Kuhana teletina s umakom od hrena

Sastojci za 6 osoba:

  • 600 g krumpira, prokuhanog
  • 800 g teletine
  • 200 g celera
  • 1 veća mrkva
  • 1 manji poriluk
  • 2 luka
  • 1 svežnjić peršina
  • ½ žličice papra u zrnu
  • 2 lovorova lista
  • sol i papar
  • 1 žlica ulja
  • 20 g maslaca
  • 20 g brašna
  • 200 ml mlijeka
  • ½ žličice soka od limuna
  • 70 g svježeg hrena
Možda vas zanima... Bulgogi korejska govedina oduševit će sve gastro pustolovce Kolumne

Priprema:

  1. Mrkvu i celer oguli i operi. Poriluk očisti, raspolovi po dužini i dobro operi. Oljušti 1 luk i nasitno ga nasjeckaj. Drugom luku odreži korijen, odstrani mu samo vanjsku ljusku te ga raspolovi.
  2. Peršin operi, protresi od vode da se posuši, otrgaj mu listiće pa nekoliko odvoji za ukrašavanje. Preostale peteljke nasjeckaj i stavi u hladnjak, pa sačuvaj za kuhanje juhe. Krumpir oguli i operi.
  3. U veliki lonac ulij 3 litre vode. Kad voda zakipi, u nju stavi oprano meso (mora biti pokriveno vodom). Smanji vatru pa na srednjoj temperaturi meso kuhaj oko 30 minuta.
  4. Dok se meso kuha, šupljikavom žlicom skidaj pjenu koja se skuplja na površini. Papar u zrnu, 1 lovorov list i 2 žlice soli stavi u vodu. Zatim meso kuhaj još 30-tak minuta.
  5. Polovice luka poprži u tavi bez dodavanja masnoće. Zatim ih stavi u juhu i dodaj pola mrkve, celera i zelenog dijela poriluka. Meso kuhaj još 60-tak minuta.
  6. Krumpir nareži na kockice veličine 1 cm. Na kockice veličine ½ cm nareži preostalu mrkvu, celer i bijeli dio poriluka. Zatim u juhu dodaj peteljke peršina iz hladnjaka.
  7. Velikom vilicom za meso probodi najdeblji dio mesa. Ako vilicu možeš izvući bez problema te iz mesa ne curi crvenkasti sok, tada je meso kuhano pa ga izvadi iz juhe i stavi na toplo.
  8. Gazu isperi hladnom vodom i ocijedi pa njome obloži fino cjedilo. Zatim cjedilo stavi iznad lonca. Juhu oprezno u cjedilo ulijevaj zaimačom i tako procijedi u lonac.
  9. Kockice luka propirjaj na ulju. Dodaj kockice mrkve, celera, poriluka, krumpira i 1 lovorov list te ulij 500 ml juhe. Kuhaj na srednje jakoj vatri 10-tak minuta. Posoli i popapri.
  10. Maslac rastopi u loncu. Umiješaj brašno i napravi lagani zapržak. Ulij 300 ml juhe i mlijeko. Zakuhaj, posoli i popapri te dodaj sok od limuna. Hren oguli i nasitno naribaj.
  11. Umaku dodaj 50 g naribanog hrena pa ga izmiksaj štapnim mikserom. Nakon toga umak više nemoj kuhati. Kuhanom krumpiru s povrćem dodaj dvije trećine nasjeckanog peršina.
  12. Meso nareži na tanke ploške te ga posluži s umakom i krumpirom, a možeš dodati i povrće koje se kuhalo u juhi. Ukrasi preostalim hrenom i peršinom. Odličan prilog ovom jelu je i salata od cikle.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.