Kolumne 05. travnja 2022.

Bulgogi korejska govedina oduševit će sve gastro pustolovce

; Bulgogi korejska govedina foto: Matija Plašć
gastro postao gastro.24sata.hr
Bulogogi korejsku govedinu isplati se isprobati, a naš Gastrolovac Matija Plašć pokazat će ti kako pripremiti ovo sočno azijsko jelo

Želiš isprobati korejsku bulgogi govedinu? Onda si na pravom mjestu. Na putovanje kroz okuse Azije vodi te Matija Plašć, spicy dio bloga "Sweety & Spicy". 

Nedavno sam imao lijepi komad lažnog junećeg bifteka i nisam znao u kojem smjeru bih krenuo, no kao i inače najviše me privlačila Azija. Obično kuham jela jugoistočnih država koja su pretežito bazirana na piletini i morskim plodovima pa mi je potraga za junećim jelom bila pravi mali izazov. 

U moru jela i ideja osjećao sam se poprilično izgubljeno, a dobra strana bloganja je što sam proširio mrežu osoba koje mogu kontaktirati za neku specifičnu vrstu kuhinje. Naravno, Darko s bloga "Samo jedan griz" prvi mi je izbor kada je riječ o azijskim jelima i nakon kratkog savjetovanja zaključili smo kako ne bi bilo loše napraviti korejski Bulgogi beef. Pa otputujmo malo na sjever. 

 | Author: Matija Plašć Bulgogi korejska govedina; foto: foto: Matija Plašć

Bulgogi beef je najpoznatije korejsko jelo, a duboko je usječeno u njihovu gastro kulturu (i sjevernu i južnu) još od doba prije Krista kada su se komadići govedine nataknuli na drvene štapiće i pekli iznad otvorene vatre. Iako se ime (ali i način pripreme) ovog jela mijenjalo kroz povijest, današnji i konačni naziv u slobodnom prijevodu znači upravo vatreno (kor. bul) meso (kor. gogi) čime je po mojem mišljenju na neki način odana počast podrijetlu i originalnoj pripremi. 

Danas se Bulgogi priprema na različite načine, no uvriježeno je stajalište da ga se ubraja u tzv. korejski BBQ. Ja nažalost nisam imao mogućnost pripremiti ga u roštiljskoj verziji pa sam se odlučio na wok tavu što je također uobičajeno u Koreji. Dakako, okus bi sigurno bio bolji da su ovi sočni i mekani komadići tanko rezane junetine bili pripremljeni na otvorenoj vatri i dimu, no meni je i ovako jelo bilo iznimno ukusno! Budimo realni, malo mladog luka, soja sosa i češnjaka uz junetinu nikako ne može biti loša opcija. Bulgogi se inače poslužuje uz rižu ili kimchi, no ja sam imao rižine rezance pa mi se učinilo kao dobra ideja koristiti baš njih. 

A ako ste se zainteresirali za ovo jelo slijedi recept. Slobodno javite svoje dojmove, pogotovo ako ga pripremate na roštilju. 

Bulgogi korejska govedina

Sastojci (2 osobe): 

  • 300 g lažnog junećeg bifteka 
  • 2 mlada luka 
  • 1 mrkva 
  • 1 manji luk 
  • Rižini rezanci ili riža

Sastojci za marinadu: 

  • 25 ml soja sosa 
  • 10 ml vode 
  • 1 žlica rižinog octa 
  • 2 žlice smeđeg šećera 
  • 1 žlica sezamovog ulja 
  • 1/2 žličice papra 
  • 1 manja kruška 
  • 2 češnja češnjaka 
  • 1/2 žličice gustina 

 | Author: Matija Plašć Bulgogi korejska govedina; foto: foto: Matija Plašć

Priprema:

  1. Meso nareži na tanke trakice, mladi luk na prutiće, mrkvu na kružiće, a luk ne veće komade te sve pomiješaj s marinadom napravljenom od soja sosa, vode, rižinog octa, šećera, sezamovog ulja, papra, gustina, naribane kruške i sitno sjeckanog češnjaka.
  2. Ostavi da se marinira u hladnjaku barem sat vremena. 
  3. Meso izvadi iz marinade i kratko preprži na vrućem grillu ili u wok tavi, a ako želiš, na kraju dodaj i marinadu s povrćem i kratko još prokuhaj. 
  4. Bulgogi poslužite uz kuhane staklene rezance, rižu ili kimchi. 

Dobar tek!

Možda vas zanima... Momo – nepalski dumplingsi koje moraš isprobati! Kolumne Možda vas zanima... Empanade – argentinski jastučići koje moraš isprobati Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.