Kako vrijeme prolazi tako u kuhinji taložim sve više opreme. Tanjuri, zdjelice, tave, lonci, noževi... A od nedavno napokon posjedujem i posudu za parenje od bambusa (bamboo steamer). Uz wok tave, u južnoj i istočnoj Aziji ovaj je komad posuđa gotovo neizostavan dio svake kuhinje, a koristi se za kuhanje različitih jela. U njemu možete pariti ribu, povrće, dumplingse, bunse... Ja sam se za prvi put odlučio pripremiti Momo, odnosno nepalske dumplingse.
Za momo dumplings potreban ti je steamer ili jednostavno cjedilo
Prije nekoliko godina već sam pripremao Momo, no kako tada nisam imao bamboo steamer za parenje mi je poslužila alternativa - cjedilo. Dakle ako ste se zabrinuli kako je ovo još jedan u nizu recepata s interneta koji nećete moći pripremati jer nemate sve sastojke/opremu, ne očajavajte jer za sve postoji alternativa pa tako i za bamboo steamer.
A sada kratko o samim Momosima. Riječ je o dumplingsima (knedlama) koje porijeklo vuku s područja Tibeta i Nepala. Različite su teorije o tome je li ovo jelo izvorno nastalo u Tibetu pa migriralo u Nepal ili obratno, no ono što je opće prihvaćeno jest činjenica da je Momo danas u Nepalu stekao neformalnu titulu nacionalnog jela.
Momo se poslužuje uz chutney
U prijevodu riječ "momo" može se prevesti kao pareno tijesto, a punjenje varira ovisno o tome jedete li meso ili ne. Ipak, najčešće se priprema s mesom odnosno piletinom, a uz njega se poslužuju različite vrste chutneyja, a najpoznatiji je onaj od rajčice i čilija. Odmah ću vam dati savjet pri izradi chutneyja: ako ne voliš jako ljuto, pazi koji čili koristiš i u kojoj količini. Ja sam osoba koja podnosi ljutinu neke srednje jačine, no kada sam pripremao chutney imao sam neke vraški ljute čilije i mrvicu sam ih previše stavio.
Dakle idemo skupa opet u Aziju, odnosno Nepal - slijedi recept.
Ako želiš pronaći još recepata iz svakog kutka svijeta posjeti Matijin blog Sweety & Spicy.
Nepalski momo dumplings
Sastojci za tijesto:
- 150 g glatkog brašna
- 1 čajna žličica suncokretovog ulja
- Voda
- Malo soli
Sastojci za punjenje:
- 200 g pilećih prsa
- 1/4 ljubičastog luka
- 2 cm svježeg đumbira
- 1 češanj češnjaka
- 1/2 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
- 1 žlica tamnog soja sosa
- 1 žlica rižinog octa
Postupak:
- Brašno pomiješajte sa soli i uljem, a potom pomalo dodajte žlicu po žlicu vode dok ne postane dovoljno vlažno da možete umijesiti glatko tijesto. Otprilike trebat ćete 6 - 7 žlica vode, a bitno je da tijesto ne bude premekano. Nakon što dobijete glatku kuglu, pokrijte ju plastičnom folijom i ostavite da stoji otprilike pola sata.
- Pileća prsa narežite na komade, a potom usitnite u multipraktiku. Pazite da ne dobijete paštetu, već da ipak ostanu mali komadi cijele piletine. U takvu smjesu dodajte luk koji ste sitno nasjeckali, pastu od đumbira i češnjaka koju ste izradili u mužaru te soja sos, rižin ocat i papar. Dobro promiješajte.
- Tijesto podijelite na dva dijela, a potom svaki dio dlanom razvaljajte u oblik valjka te ga podijelite na otprilike 7 - 8 dijelova. Ja sam radio Momose srednje veličine, a ako želite manje ili veće onda ih podijelite na više ili manje jednakih dijelova. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljate svaki komad u oblik kruga.
- Na sredinu tijesta stavite čajnu žličicu punjenja, a potom zamotajte kao da radite harmoniku od papira.
- U wok tavi ili kakvom drugom loncu zagrijte vodu te povrh toga stavite bamboo steamer. Momose posložite na papir za pečenje koji ste izrezali na kockice te ih posložite u steamer. Parite ih 10-ak minuta.
Sastojci za chutney od rajčice:
- 2 veće rajčice
- 4 - 5 sušenih čilija
- 3 češnja češnjaka
- 1/2 glavice ljubičastog luka
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žlica rižinog octa
- 1 čajna žličica soli
- Malo suncokretovog ulja
Postupak:
- Zakuhajte lonac vode, a potom pomiješajte malo kipuće vode sa sušenim čilijem kako biste ga omekšali. Rajčicu zarežite s donje strane u obliku "X" i kratko prokuhajte u preostaloj kipućoj vodi, a potom ogulite kožu. U multipraktiku sameljite rajčicu i čili.
- Sitno nasjeckajte luk i češnjak, a potom ih prodinstajte na ulju otprilike 10-ak minuta na laganoj vatri dok ne omekšaju. Dodajte rajčicu i čili, rižin ocat, šećer i sol te prokuhajte 15-ak minuta na laganoj vatri dok se umak ne zgusne. Ohlađeni chutney poslužite uz Momo.