Kolumne 06. prosinca 2021.

Arepe - venezuelanske pogačice koje moraš probati

Arepe su iznimno popularan venezuelanski street food foto: Matija Plašć
gastro postao gastro.24sata.hr
Arepe se mogu puniti na nekoliko načina, a najčešće je to kuhana piletina pomiješana u salatu s avokadom i majonezom

S Arepama sam se prvi put susreo gledajući Celebrity izdanje Masterchefa tamo negdje 2016. godine. Tada je u showu nastupao Ricardo Luque, glazbenik i jedan od poznatijih “hrvatskih Venezuelanaca”, a u sklopu jednog od izazova pripremao je upravo ove prekrasne venezuelanske pogačice. Punio ih je tada kuhanom piletinom i umakom Guasacaca (venezuelanska verzija Guacamolea) i meni je ti izgledalo iznimno primamljivo. Odlučio sam ih napraviti, ali sam se susreo s nekoliko problema.

Prvi je svakako bio što tada nisam imao toliko znanje o hrani i kuhanju (ali sam imao veliki entuzijazam za kuhanjem). Drugi je bio to da je 2016. u našim dućanima bila prava rijetkost da se može naći avokado, korijander niti da ne pričam, a pronaći Masa Harina je vjerojatno bilo science fiction. Unatoč svim nedaćama, uspio sam nabaviti avokado i korijander i s glatkim brašnom napraviti kakve takve Arepe. Okus je bio ok, pogačice tvrde kao kamen, no uspio sam i to je bilo bitno.
 

Možda vas zanima... Korma s piletinom - aromatično indijsko jelo Kolumne
 

Pet godina kasnije, druga priča. Danas niti je problem pronaći avokado, korijander uglavnom nije problem, a Masa Harina može se čak nabaviti i u većim supermarketima. No volim podržati male borce na tržištu tako da sam se zaputio u Vlašku ulicu i nabavio ju u Pekinškoj patki. Preostalo je samo pričekati vikend i baciti se u pripremu Arepa.

Dakle da utvrdimo gradivo još jednom. Arepe su venezuelanske pogačice koje se pripremaju od posebne vrste brašna (Masa Harina) nastale tako što se bijeli ili plavi kukuruz najprije prokuha, a potom samelje na kamenom mlinu. Arepe se mogu puniti na nekoliko načina, a najčešće je to kuhana piletina pomiješana u salatu s avokadom i majonezom. No često se jede i vege varijanta samo sa sirom, ali i mesne verzije punjene trganom junetinom.

 | Author: Matija Plašć Arepe se pripremaju od posebne vrste brašna (Masa Harina) nastale tako što se bijeli ili plavi kukuruz najprije prokuha, a potom samelje na kamenom mlinu; foto: foto: Matija Plašć

Arepe su svoj konačni uspon doživjele 1960-ih godina razvojem industrijske proizvodnje Mase Harine na području Venezuele, Kolumbije i Paname. Danas su iznimno popularan street food u kojem uživaju svi, a vrijeme je i da ti napraviš svoju verziju pa slijedi recept. 

Arepe punjene salatom od piletine i avokada

Sastojci za Arepe:

  • 175 g Masa Harina 
  • 350 ml mlake vode
  • Malo soli
  • Maslac za pečenje Arepa

Sastojci za salatu od piletine i avokada:

  • 300 g pilećih prsa
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • lovor
  • Papar u zrnu
  • 1 avokado
  • 1/2 crvene paprike
  • 1 manji ljubičasti luk
  • 5-6 žlica majoneze
  • Svježi korijander
  • Sok 1 limete
  • Sol

Priprema:

  1. U posudu ulijte vodu, potom dodajte 1/2 čajne žličice soli i promiješajte dok se sol ne otopi. Polako dodajte Masa Harina (brašno od prokuhanog kukuruza), miješajte rukom pritom razbijajući grudice. Potrebno je mijesiti otprilike 3-4 minute dok se sve ne sjedini i prestane se lijepiti za ruku. Dobivenu smjesu ostavite 5 minuta da nabubri, a potom vlažnim rukama oblikujte 4 kuglice. Svaku kuglicu spljoštite u pogačicu debljine otprilike 2-3 cm.
  2. Pogačice pecite na vrućoj tavi u kojoj ste prethodno otopili kocku maslaca. Pecite ih otprilike 4-5 minuta sa svake strane, a potom ih prebacite u pećnicu zagrijanu na 180 ºC i dovršite otprilike 10 minuta.
  3. Za vrijeme dok pripremate pogačice, u lonac stavite luk koji ste prerezali na pola, češanj češnjaka koji ste lagano zgnječili, lovor, papar, 1 čajnu žličicu soli, mali svežanj svježeg korijandera i pileća prsa. Zakuhajte, pritom oberite pjenu koja će se stvoriti te kuhajte otprilike 30 minuta. Kuhanu piletinu izvadite na dasku za rezanje te uz pomoć dvije vilice rastrgajte na trakice.
  4. Piletinu potom pomiješajte s avokadom koji ste očistili i zgnječili vilicom, 1/2 luka koji ste narezali na trakice, paprikom narezanom na male kockice, korijanderom koji ste ugrubo nasjeckali nožem, sokom limete, majonezom, soli i paprom.
  5. Pečene Arepe prerežite do pola, a ako želite unutrašnjost možete izdubiti žličicom. Napunite Arepe salatom od piletine i avokada, po želji natrgajte još malo korijandera i istisnite malo soka od limete.

 | Author: Matija Plašć Arepe se mogu puniti na nekoliko načina, a najčešće je to kuhana piletina pomiješana u salatu s avokadom i majonezom; foto: foto: Matija Plašć

Možda vas zanima... Za ručak pripremi (najukusniju) juhu od luka Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.