Kako su posljednjih dana temperature oko ništice, tako niti ja nemam posebnu želju izlaziti van ako ne trebam. Upravo iz tog razloga sam prošle subote odlučio propustiti odlazak na plac i skuhati nešto isključivo od namirnica koje sam imao u frižideru.
Od ono malo namirnica što sam imao, izdvojili su mi se mljeveno meso, pola crvene paprike i glavica luka. Igrom slučaja ako još imate malo glatkog brašna i maslaca, tada imate gotovo sve sastojke za napraviti argentinski klasik – Empanade!
Empanade su inače donijeli španjolski kolonizatori na područje Južne Amerike, a prvi zapisi o ovim malim pitama bilježe se početkom 14. stoljeća. Da malo pojasnim još ovo jelo, Empanade su jastučići punjeni različitim nadjevima i najčešće se prže u ulju, ali mogu se peći i u pećnici.
Španjolci i Portugalci u početku su ih punili svinjetinom, odnosno bakalarom ili kakvom drugom ribom, a u današnje vrijeme Argentinci ih najčešće pune mljevenim mesom. Najoriginalnija argentinska verzija je ona u kojoj se još dodaju masline i tvrdo kuhano jaje, no ja sam se ovaj put odlučio na nešto jednostavniju verziju i pripremio brzinski ragu.
Kako sam imao i malo Gaude, odlučio sam i nju ubaciti, a za osvježenje poslužili su mi jogurt i kiselo vrhnje od kojih sam složio brzinski umak s češnjakom i chillijem.
Dakle, za dobar obrok ne trebate puno sastojaka, samo malo mašte ili poznavanja svjetske kuhinje..
Empanade – argentinski jastučići koje moraš isprobati
Sastojci za punjenje:
- 500 g mljevenog mesa
- 1 veći luk
- 1 crvena paprika
- 2 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica kumina
- 1 čajna žličica chillija
- 1 čajna žličica slatke mljevene paprike
- 1 čajna žličica origana
- 100 ml goveđeg temeljca (zamjena je voda)
- Papar
- Sol
- Maslinovo ulje
Sastojci za tijesto:
- 400 g glatkog brašna
- 200 ml mlake vode
- 50 g hladnog maslaca
- 1 čajna žličica soli
Postupak:
- Luk narežite na kockice i kratko prodinstajte na maslinovom ulju, a potom dodajte papriku koju ste također narezali na male kockice. Prodinstajte kratko dok ne uvene te dodajte sitno sjeckani češnjak, začine i meso. Nakon što je meso promijenilo boju, ulijte temeljac (ili vodu) te poklopljeno kuhajte na srednje jakoj vatri 10-ak minuta. Po potrebi još začinite.
- U brašno dodajte sol i na kockice narezan hladni maslac i dobro umijesite rukom dok ne dobijete mrvičastu strukturu, a potom pomalo dodajte vodu i zamijesite glatko tijesto (otprilike 5 minuta). Tako dobiveno tijesto zamotajte u plastičnu foliju i odmorite 15-ak minuta, a potom ga dlanovima oblikujte u valjak i podijelite na otprilike 16 jednakih dijelova.
- Rukama oblikujte kuglice koje potom utisnite dlanom i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u krug. Na sredinu dodajte žlicu ohlađenog punjenja, a po želji i malo naribanog sira ili (kao što Argentinci rade) tvrdo kuhano jaje i maslinu, te preklopite tijesto tako da dobijete polukrug. Palcem dobro utisnite rubove, a potom odozdo prema dolje povlačite vršak rubova kako biste dobili pleteni uzorak.
- Empanade možete pržiti u vrućem ulju ili ako želite zdraviju verziju, tada ih pecite u pećnici na 180 °C.
- Poslužite gotove Empanade uz umak po želji, a ja sam se odlučio za mješavinu grčkog jogurta, kiselog vrhnja, češnjaka i chillija.