Kolumne 18. siječnja 2022.

Dedini šnicli - tradicionalno dobar ručak

; Teleće šnicle u ukusnom saftu od korjenastog povrća i vina koje deda najčešće poslužuje uz pire krumpir i/ili kuhano povrće foto: Matija Plašć
gastro postao gastro.24sata.hr
Svi uvijek govore o bakinoj kuhinji, no u mojem slučaju i deda fino kuha, a jedan od njegovih specijaliteta su - Dedini šnicli

Riječ je o telećim šniclama u saftu od korjenastog povrća i vina koje deda najčešće poslužuje uz pire krumpir i/ili kuhano povrće. Da se odmah razumijemo, nikada nisam pripremio to jelo identično kao što je dedino. Već par puta nam je svima davao recept i objašnjavao postupak, no ispalo je da je svakome rekao drugačije te su samim time i okusi i teksture bile drugačije nego što je njegovo. No opći je zaključak da čak niti on u stvari nema točan recept, već da sve radi po osjećaju i iz glave. Njegovi su okusi s druge strane uvijek postojani, kao i mekoća mesa koja je ono što tom jelu daje dodatnu čar.
 

Možda vas zanima... Domaći slatkiš: Zlevanka koja uspijeva baš uvijek Kolumne
 

Za razliku od dede, kada doma pripremamo ovo jelo onda i odabir mesa varira pa nekada to stvarno bude teletina, no češće koristimo lungić i piletinu. Vjerujem da bi i junetina mogla biti dobar odabir, no onda bi umak trebalo bazirati na crnom vinu.

Recept je sam po sebi vrlo jednostavan za pripremu pa ako ste i početnik u kuhanju, onda je ovo jelo za vas. Ako sam ga ja mogao pripremati s 14 - 15 godina, možete i vi. Slijedi moja “najbliža” verzija Dedinih šnicla. 

Sastojci:

  • 1 veći lungić
  • Senf
  • Glatko brašno
  • 2 mrkve
  • 1 korijen celera
  • Korijen i list peršina
  • 1 manji žuti luk
  • 2 češnja češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • 4 žlice pasirane rajčice
  • 1 čajna žličica origana
  • 1 čajna žličica suhog ružmarina
  • 200 ml bijelog vina
  • 400 ml vode ili temeljca (mesnog ili povrtnog)
  • Papar
  • Sol

 

Možda vas zanima... Zagorske mlince lako možeš pripremiti kod kuće. Evo kako... Kolumne
 

Postupak:

  1. Lungić očisti, nareži na šnicle debljine 2 cm te potom istuci batom da dobiješ tanke šnicle. Potom šnicle posoli i popapri s obje strane te premaži senfom. Jednu stranu uroni u brašno te ih potom kratko zapeci na malo maslinovog ulja (prvo na strani s brašnom i senfom).
  2. Dok se meso peče, u blenderu usitni mrkvu, celer, peršin, češnjak i luk.
  3. Pečeno meso izvadi, a zatim u lonac ubaci povrće te dinstaj na laganoj vatri oko 10 minuta. Nakon što povrće omekša dodaj vino i kuhaj par minuta dok alkohol ne ispari, a potom dodaj meso, pasiranu rajčicu, začine i vodu/temeljac te kuhaj na laganoj vatri još sat vremena. Po želji na kraju možeš propasirati umak ili usitniti štapnim mikserom.
  4. Uz dedine šnicle možeš poslužiti pire krumpir, kuhano povrće ili kakav drugi prilog.

 | Author: Matija Plašć Recept je sam po sebi vrlo jednostavan za pripremu pa ako ste i početnik u kuhanju, onda je ovo jelo za vas; foto: foto: Matija Plašć

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.