Riječ je o telećim šniclama u saftu od korjenastog povrća i vina koje deda najčešće poslužuje uz pire krumpir i/ili kuhano povrće. Da se odmah razumijemo, nikada nisam pripremio to jelo identično kao što je dedino.
Već par puta nam je svima davao recept i objašnjavao postupak, no ispalo je da je svakome rekao drugačije te su samim time i okusi i teksture bile drugačije nego što je njegovo. No opći je zaključak da čak niti on u stvari nema točan recept, već da sve radi po osjećaju i iz glave. Njegovi su okusi s druge strane uvijek postojani, kao i mekoća mesa koja je ono što tom jelu daje dodatnu čar.
Za razliku od dede, kada doma pripremamo ovo jelo onda i odabir mesa varira pa nekada to stvarno bude teletina, no češće koristimo lungić i piletinu. Vjerujem da bi i junetina mogla biti dobar odabir, no onda bi umak trebalo bazirati na crnom vinu.
Recept je sam po sebi vrlo jednostavan za pripremu pa ako ste i početnik u kuhanju, onda je ovo jelo za vas. Ako sam ga ja mogao pripremati s 14 - 15 godina, možete i vi. Slijedi moja “najbliža” verzija Dedinih šnicla.
Dedini šnicli
Sastojci:
- 1 veći lungić
- senf
- glatko brašno
- 2 mrkve
- 1 korijen celera
- korijen i list peršina
- 1 manji žuti luk
- 2 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- 4 žlice pasirane rajčice
- 1 čajna žličica origana
- 1 čajna žličica suhog ružmarina
- 200 ml bijelog vina
- 400 ml vode ili temeljca (mesnog ili povrtnog)
- sol, papar
Postupak:
- Lungić očisti, nareži na šnicle debljine 2 cm te potom istuci batom da dobiješ tanke šnicle. Potom šnicle posoli i popapri s obje strane te premaži senfom. Jednu stranu uroni u brašno te ih potom kratko zapeci na malo maslinovog ulja (prvo na strani s brašnom i senfom).
- Dok se meso peče, u blenderu usitni mrkvu, celer, peršin, češnjak i luk.
- Pečeno meso izvadi, a zatim u lonac ubaci povrće te dinstaj na laganoj vatri oko 10 minuta. Nakon što povrće omekša dodaj vino i kuhaj par minuta dok alkohol ne ispari, a potom dodaj meso, pasiranu rajčicu, začine i vodu/temeljac te kuhaj na laganoj vatri još sat vremena. Po želji na kraju možeš propasirati umak ili usitniti štapnim mikserom.
- Uz dedine šnicle možeš poslužiti pire krumpir, kuhano povrće ili kakav drugi prilog.