Kad u jednu te istu dodajemo različite dodatke - rezance, knedle i slično - juha kao da se potpuno promijeni. Netko će možda najprije posegnuti za klasičnim rezancima, a netko za valjušcima, dok će neki uvijek poželjeti ribanu kašicu baš kao bakinu ili maminu. Sve u svemu, ponekad možda zastaneš pred kraj kuhanja juhe i ne znaš što bi bio najbolji odabir za taj dan – rezanci, špecli, valjušci ili ribana kašica. A još više te muči to što želiš sam(a) sve napraviti, a ne znaš hoće li ispasti baš kao mami...
Dilemama je kraj jer donosimo nekoliko brzih i jednostavnih recepata za svaki dodatak posebno – pa predlažemo da svaki put napraviš juhu s nekim drugim dodatkom. Svaki je dovoljno jednostavan da ga možeš lako pratiti i nema strepnje hoće li ispasti dobro ili loše. A svi koji jedu tvoje juhe redovno moći će uživati u ‘igri’ novih oblika i neponovljivim okusima.
Svi ovi dodaci za juhu imaju više-manje iste sastojke, razlika je samo u čvrstoći tijesta. Ribana kašica je najtvrđa i ne može se razvaljati pa se riba, a najrjeđe tijesto je ono za špecle koje curi s vilice ili se stavi na dasku pa brzo skida dugim, oštrim nožem.
Rezanci
Sastojci:
- jaje
- žlica brašna
- žlica ulja
- sol
Priprema:
- Zamijesi sastojke, valjkom razvuci tanku koru i ostavi da se malo osuši. Zatim nožem izreži rezance.
- Kada je juha gotova, makni je s vatre pa u nju, malo – pomalo – žličicom dodaj rezance – oni će se raspadati kad juha ponovno zavrije.
Savjet više: Razvučenu koru za rezance možeš osušiti i na lagano zagrijanoj ploči štednjaka, ali pazi da se tijesto previse ne osuši i da se ne počne lomiti.
Špecle
Sastojci:
- jaje
- brašna po potrebi
- malo mlijeka (najviše žlica i pol)
- na vrh noža muškatnog oraščića
- sol
Priprema:
- Razbij jaje, posoli samo žumanjak i umuti ga.
- Dodaj brašno i muškatni oraščić da tijesto bude gusto i glatko, a onda dodaj mlijeko. Tijesto bi trebalo biti malo gušće od onog za palačinke.
- U kipuću juhu polako odlijevaj tijesto stalno miješajući vilicom. Kuhaj još 15 minuta.
Savjet više: Špecle odmah isplivaju na površinu. Nakon nekog vremena moraš ih malo pomaknuti vilicom kako bi napravio/la mjesta za ostatak tijesta u juhi.
Ribana kašica
Sastojci:
- jaje
- 80 g brašna
- 40 g krupice
- malo soli
Priprema:
- Zamijesi čvrsto tijesto. Naribaj na krupnije komade, rasporedi po stolu da se malo prosuši pa tek onda stavi u juhu.
Savjet više: Ova vrsta kašice obično se dodaje juhi od rajčica, ali odlična je i u minestrone juhi. Ako tijesto dobro ne prosušiš, ono će se lijepiti. Zato pazi da je vilicom razdvajaš dok se kuha kako se komadi ne bi lijepili jedan za drugi.
Valjušci
Sastojci:
- jaje
- 200 g brašna
- sol
- voda
Priprema:
- Od sastojaka, uz minimalno dodavanje vode, zamijesi čvrsto tijesto. Da bi valjušci bolje ispali, tijesto treba dobro izlupati kuhačom.
- Kuglu tijesta pokrij i ostavi da odstoji pola sata. Žlicom vadi tijesto i spuštaj valjuške u kipuću juhu ili u dosta posoljene, kipuće vode i kuhaj ih oko 15 minuta.
Savjet više: Valjušci se mogu poslužiti i kao dodatak pirjanom mesu (često uz divljač i tada se obavezno pripremaju s mašću), paprikašu, gulašu… I tada se kuhaju odvojeno!