Priprema domaće tjestenine jedan je od onih terapeutskih zadataka kojima ovih dana pribjegavamo. Nakon mlinaca i tagliatella, na red je došla i jušna tjestenina. S obzirom na to da se ne možemo složiti oko krpica i kašice, najčešće pripremamo rezance.
Rezanci za juhu bi trebali biti tanki, ali odluku u ovom slučaju prepuštamo tebi jer apsolutno ovisi o preferencijama te o aparatu koji koristiš.
Naravno, tjesteninu možeš napraviti i bez aparata, ali proces će trajati nešto duže. Valjaj je dugo i budi strpljiva, a zatim duge mlince preklopi po širini i reži oštrim nožem na tanke rezance.
Sastojci:
- 500 g oštrog brašna
- 5 jaja (M)
- Žlica maslinovog ulja
Priprema:
- Budi strpljiva i umijesi čvrsto, ali glatko tijesto od brašna, jaja i malo maslinovog ulja. Ako tjesteninu misliš koristiti odmah, slobodno je posoli. Kada tijesto dotakneš prstom i ono se vrati u početno stanje, znat ćeš da si odradila dobar posao. Tada ga upakiraj u plastičnu vrećicu i pusti da odstoji pola sata.
- Tijesto nareži na jednake komade, dobro ga pobrašni pa nekoliko puta razvaljaj uz pomoć aparata za pripremu tjestenine. Moguće je sve obaviti ručno, ali imaj na umu da će ti to oduzeti više vremena i energije.
- Tanke mlince pažljivo premjesti na čisti stolnjak pa ponovi postupak s preostalom tjesteninom.
- Do trenutka kada završite pripremu mlinaca, oni prvi će se već lagano osušiti. Nareži ih na manje dijelove pa ih uz pomoć nastavka za rezance za juhu usitni. Rasporedi ih po stolnjaku kako se ne bi zalijepili pa ih ostavi preko noći da se suše.
Od istog tijesta možeš izrezati krpice te napraviti brojne vrste priložne tjestenine.