gastro postao
Njoki su prilog s kojim ne možeš pogriješiti. Osobito kad su domaće...
Priprema njoka je vještina koju vrijedi usvojiti jer su daleko ukusniji i kvalitetniji od kupovnih. U pitanju su samo četiri svakodnevna sastojaka, malo truda i praksa.
Možeš ih i obojiti uz pomoć prirodnih boja, poput praha od cikle, mljevenog špinata i sipinog crnila te začiniti muškatnim oraščićem.
Ako ih ne planiraš iskoristiti odmah, slobodno ih zamrzni! Najprije ih pobrašnjene rasporedi po pladnju i stavi u zamrzivač na sat ili dva. Kad se smrznu, prebaci ih u vrećice i čuvaj u zamrzivaču do 90 dana.
Sastojci:
- 1,4 kg brašnastog krumpira
- 500 g oštrog brašna
- 2 jaja
- Sol
Priprema:
- Krumpir dobro operi i stavi ga u veliku zdjelu napunjenu hladnom vodom. Kuhaj ga 40-ak minuta, ocijedi i pričekaj da se malo ohladi, a zatim ga oguli.
- Sitno ga naribaj, dodaj jaja i sol pa postepeno dodaj brašno. Mijesi rukama dok smjesa ne postane glatka.
- Razvaljaj u duge valjke promjera do dva centimetra pa izreži njoke oštrim nožem. Po želji ih lagano zarolaj preko ribeža kako bi postigli karakterističan reckasti oblik.
- Pobrašni ih i pusti da se malo odmore, a zatim ih skuhaj u kipućoj slanoj vodi. Izvadi ih čim isplivaju na površinu.
Dobar tek!