Recepti 15. listopada 2020.

Vodimo te kroz proces pripreme domaćih njoka!

Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Njoki su prilog s kojim ne možeš pogriješiti. Osobito kad su domaće...

Priprema njoka je vještina koju vrijedi usvojiti jer su daleko ukusniji i kvalitetniji od kupovnih. U pitanju su samo četiri svakodnevna  sastojaka, malo truda i praksa. 

Možeš ih i obojiti uz pomoć prirodnih boja, poput praha od cikle, mljevenog špinata i sipinog crnila te začiniti muškatnim oraščićem.

 

Možda vas zanima... Brzinski zapečeni njoki s rajčicom i sirom Recepti

 

Ako ih ne planiraš iskoristiti odmah, slobodno ih zamrzni! Najprije ih pobrašnjene rasporedi po pladnju i stavi u zamrzivač na sat ili dva. Kad se smrznu, prebaci ih u vrećice i čuvaj u zamrzivaču do 90 dana. 

 

Možda vas zanima... Domaći njoki od batata u umaku od vrganja i pancete Kolumne

 

Sastojci:

  • 1,4 kg brašnastog krumpira
  • 500 g oštrog brašna
  • 2 jaja
  • Sol

Priprema:

  1. Krumpir dobro operi i stavi ga u veliku zdjelu napunjenu hladnom vodom. Kuhaj ga 40-ak minuta, ocijedi i pričekaj da se malo ohladi, a zatim ga oguli.
  2. Sitno ga naribaj, dodaj jaja i sol pa postepeno dodaj brašno. Mijesi rukama dok smjesa ne postane glatka.
  3. Razvaljaj u duge valjke promjera do dva centimetra pa izreži njoke oštrim nožem. Po želji ih lagano zarolaj preko ribeža kako bi postigli karakterističan reckasti oblik. 
  4. Pobrašni ih i pusti da se malo odmore, a zatim ih skuhaj u kipućoj slanoj vodi. Izvadi ih čim isplivaju na površinu.

 

Možda vas zanima... Mirisni njoki u raskošnom umaku od gljiva i gorgonzole Recepti

 

Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.