Kolumne 17. rujna 2020.

Domaći njoki od batata u umaku od vrganja i pancete

foto: Nešto slatko by Katarina
gastro postao gastro.24sata.hr
Najbolji krumpir je slatki krumpir pa ti je zato naša kolumnistica Katarina pripremila recept za njoke od batata.

Batat kakvog danas znamo star je oko 5.000 godina. Počeo se kultivirati prije nekoliko tisućljeća, vjerojatno u središnjoj ili južnoj Americi. Proputovao je dug put do naše Europe, a danas ti ga na tanjur donosi Nešto slatko by Katarina.

 

Možda vas zanima... Napoleon torta - slojevi čistog užitka Kolumne

 

Za ručak – njoki!

 

 | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina

Za njoke od batata trebat će vam:

  • 1 kg batata
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli
  • brašno (meko) po potrebi – trebat će vam oko 300 g

Za umak od vrganja i pancete:

  • 1 žlica svinjske masti
  • 2 šake sitno nasjeckane pancete
  • 1 glavica luka
  • 300 g vrganja
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 dcL bijelog vina
  • povrtni temeljac
  • 200 mL vrhnja za kuhanje

Kada imate sve, onda:

  1. Batat oguli pa ga skuhaj u slanoj vodi.
  2. Skuhani batat pasiraj (zgnječi) pa mu dodaj maslac, jaje, sol i brašna po potrebi.
  3. Dobiveno tijesto razvaljaj u oblik tanke „kobasice“, pa je nasijeci nožem na njoke veličine po želji.
  4. Dobivene njoke kuhaj u kipućoj slanoj vodi ili ih spremi u zamrzivač. (Prije spremanja u zamrzivač njoke dobro pobrašni da se ne zalijepe jedna o drugu).

Umak od vrganja i pancete:

  1. U duboku tavu stavi žlicu masti pa na njoj poprži pancetu koju ste narezali na sitne komadiće.
  2. Preprženu (hrskavu) pancetu stavi po strani pa na istoj masnoći poprži usitnjenu glavicu luka.
  3. Dok luk dobije zlatno žutu boju, na njega stavi vrganje narezane na „listiće“, protisni jedan režanj češnjaka i sve zalij s 2 dcl povrtnog temeljca i 1 dcl bijelog vina (sada sve začinite po želji, sol, papar itd..)
  4. Smanji vatru i pusti da vrganji omekšaju te puste svoje arome (ako će biti potrebno još temeljca, slobodno ga stavi)
  5. Na samom kraju u vrganje umiješaj malo vrhnja za kuhanje i dodaj pancetu.
  6. Sve sjedni i umak je gotov.

Dobar tek!

 | Author: Nešto slatko by Katarina foto: Nešto slatko by Katarina

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.