Napoleon torta, odnosno Ruska torta, slastica je za koju mnogi znaju. Međutim, znate li odakle joj ime? Teorija ima mnogo, a nama je najdraža ona da ju je car Napoleon Bonaparte za vrijeme bitke kod Waterlooa osobno konzumirao u velikim količinama. Druga je teorija da je torta zapravo nastala u jednoj slastičarnici u Napulju, pa da je kroz jezik ime grada Napoli postalo – Napoleon.
Nije ni bitno; kakva god povijest ove torte bila, mi živimo u sadašnjosti. A danas ju je Katarina kombinirala sa smokvama i jagodom. Recept slijedi. Dobar tek!
Slatke majstorije kolumnistice Katarine možeš pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.
Trebat ćete:
KORE:
- 650 g glatkog brašna
- 400 g hladnog maslaca
- 2 jaja
- 3 žlice votke
- 1 žlica alkoholnog octa
- 200 ml hladne vode
KREMA:
- 7 žutanjaka
- 400 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1,5 L mlijeka
- 120 g glatkog brašna
- 200 g maslaca
KORE:
- U posudi pomiješaj suhe sastojke.
- Dodaj maslac pa ga razradi rukama.
- Dodaj i mokre sastojke pa zamijesi glatko i podatno tijesto.
- Tijesto podijeli na 10/12 jednakih dijelova, te svaki dio zamijesi u kuglicu.
- Svaku kuglicu tijesta zamotaj u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na minimalno sat vremena.
KREMA:
- Žutanjak i šećere izradi mikserom, pa u njih dodaj pola litre mlijeka i brašno (dobro poveži ove sastojke).
- Preostalu litru mlijeka stavi na vatru neka proključa.
- U uzavrelo mlijeko ulij mješavinu žutanjaka, brašna, šećera i mlijeka te kuhajte kremu pet minuta uz stalno miješanje. Kremu ohladi.
- U hladnu kremu dodaj razrađeni maslac (sobne temperature) i dobro ga poveži s kremom.
PEČENJE KORA:
- Svaku koru peci zasebno tako da je razvaljaš na pobrašnjenoj podlozi najtanje što možeš (ne brini, kore su elastične i valjanje ide bez problema).
- Razvaljano tijesto prebaci na masni papir, pa na tijesto položi kalup za torte te tijesto izreži po dimenzijama kalupa. Tako ćeš dobiti kore sve iste veličine.
- Dobivenu koru probuši na par mjesta vilicom, pa zajedno s masnim papirom ju prebaci na lim za pečenje.
- Koru peci na 180°C 10-ak minuta. Pečenu koru odmah makni s lima.
- Koru stavi sa strane, a onaj višak koji je ostao nakon što si kalupom izrezala idealnu veličinu stavi u zdjelu jer će ti trebati za dekoraciju torte.
- Ovaj postupak ponovi sa svim korama.
SLAGANJE TORTE:
- Na tanjur na kojem ćeš poslužiti tortu stavi malo kreme (kako bi se kora „zalijepila“) pa na nju stavi koru.
- Kremu podijeli na 10-12 dijelova, ovisno koliko si kora ispekla.
- Redoslijed torte je jednostavan, a ide ovako: red kreme pa kora. Postupak ponavljaj dok ne potrošiš sve kore i gotovo svu kremu.
- Ostavi malo kreme za stranice torte. Na stranice torte, a možeš samo i vrh torte pospi onaj višak/ostatak od kora koji si odvajala kod pečenje.
Tortu ukrasi po želji, te ju stavi u hladnjak preko noći. Prije posluživanja tortu ostavi 10-tak minuta na sobnoj temperaturi. Dobar tek!