Napoleon torta, odnosno Ruska torta, slastica je za koju mnogi znaju. Međutim, znate li odakle joj ime? Teorija ima mnogo, a nama je najdraža ona da ju je car Napoleon Bonaparte za vrijeme bitke kod Waterlooa osobno konzumirao u velikim količinama.
Druga je teorija da je torta zapravo nastala u jednoj slastičarnici u Napulju, pa da je kroz jezik ime grada Napoli postalo – Napoleon.
Nije ni bitno – kakva god povijest ove torte bila, mi živimo u sadašnjosti. A danas ju je Katarina kombinirala sa smokvama i jagodom. Recept slijedi – dobar tek!
Slatke majstorije naše nove kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.
Nešto slatko by Katarina
Trebat ćete:
KORE:
- 650 g mekog brašna
- 400 g hladnog maslaca
- 2 jaja
- 3 žlice votke
- 1 žlica alkoholnog octa
- 200 mL hladne vode
KREMA:
- 7 žutanjaka
- 400 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1,5 L mlijeka
- 120 g glatkog brašna
- 200 g maslaca
Kada imate sve, onda:
KORE:
- U posudi pomiješajte suhe sastojke.
- Dodajte maslac pa ga razradite rukama.
- Dodajte i mokre sastojke pa zamijesite glatko i podatno tijesto.
- Tijesto podijelite na 10/12 jednakih dijelova, te svaki dio zamijesite u kuglicu.
- Svaku kuglicu tijesta zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno sat vremena.
KREMA:
- Žutanjak i šećere izradite mikserom, pa u njih dodajte pola litre mlijeka i brašno (dobro povežite ove sastojke).
- Preostalu litru mlijeka stavite na vatru neka proključa.
- U uzavrelo mlijeko ulijte mješavinu žutanjaka, brašna, šećera i mlijeka te kuhajte kremu 4-5 minuta uz stalno miješanje.
- Kremu ohladite.
- U hladnu kremu dodajte razrađeni maslac (sobne temperature) i dobro ga povežite s kremom.
PEČENJE KORA:
- Svaku koru pečete zasebno tako da je razvaljate na pobrašnjenoj podlozi najtanje što možete (ne brinite, kore su elastične i valjanje ide bez problema).
- Razvaljano tijesto prebacite na masni papir, pa na tijesto položite kalup za torte te tijesto izrežite po dimenzijama kalupa. Tako ćete dobiti kore sve iste veličine.
- Dobivenu koru probušite na par mjesta vilicom, pa zajedno s masnim papirom ju prebacite na lim za pečenje.
- Koru pecite na 180°C 10-ak minuta.
- Pečenu koru odmah maknite s lima.
- Pravilan krug (koru) stavite po strani, a onaj višak koji je ostao oko kruga (nakon što se kalupom izrezali idealnu veličinu) stavite u zdjelu jer će vam trebati za dekoraciju torte.
- Ovaj postupak ponovite sa svim korama.
SLAGANJE TORTE:
- Na tanjur na kojem ćete služiti tortu stavite malo kreme (kako bi se kora „zalijepila“) pa na nju stavite koru.
- Kremu podijelite na 10-12 dijelova, ovisno koliko kora ste ispekli.
- Redoslijed torte je jednostavan, a ide ovako:
• red kreme
• kora
• red kreme
• kora
• i tako dok ne potrošite i kore i kremu.
- Ostavite si malo kreme za stranice torte.
- Na stranice torte, a možete samo i vrh torte posipajte onaj višak/ostatak od kora koji ste odvajali kod pečenje.
Tortu ukrasite po želji, te ju stavite u hladnjak preko noći. Prije posluživanja tortu ostavite 10-tak minuta na sobnoj temperaturi. Dobar tek!
Nešto slatko by Katarina