Kolumne 5806 prikaza 09. studenoga 2018.

Ruska Napoleon torta - slojevi čistog užitka

Nešto slatko by Katarina
Poput osvajača Napoleona, ova torta osvojit će baš svakoga tko je isproba!

Napoleon torta, odnosno Ruska torta, slastica je za koju mnogi znaju. Međutim, znate li odakle joj ime? Teorija ima mnogo, a nama je najdraža ona da ju je car Napoleon Bonaparte za vrijeme bitke kod Waterlooa osobno konzumirao u velikim količinama.

Druga je teorija da je torta zapravo nastala u jednoj slastičarnici u Napulju, pa da je kroz jezik ime grada Napoli postalo – Napoleon.

Nije ni bitno – kakva god povijest ove torte bila, mi živimo u sadašnjosti. A danas ju je Katarina kombinirala sa smokvama i jagodom. Recept slijedi – dobar tek!

Slatke majstorije naše nove kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.
 

 | Author: Nešto slatko by Katarina Nešto slatko by Katarina


Trebat ćete:

KORE:

  • 650 g mekog brašna
  • 400 g hladnog maslaca
  • 2 jaja
  • 3 žlice votke
  • 1 žlica alkoholnog octa
  • 200 mL hladne vode

KREMA:

  • 7 žutanjaka
  • 400 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1,5 L mlijeka
  • 120 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca

Kada imate sve, onda:

KORE:

  1. U posudi pomiješajte suhe sastojke.
  2. Dodajte maslac pa ga razradite rukama.
  3. Dodajte i mokre sastojke pa zamijesite glatko i podatno tijesto.
  4. Tijesto podijelite na 10/12 jednakih dijelova, te svaki dio zamijesite u kuglicu.
  5. Svaku kuglicu tijesta zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno sat vremena.

KREMA:

  1. Žutanjak i šećere izradite mikserom, pa u njih dodajte pola litre mlijeka i brašno (dobro povežite ove sastojke).
  2. Preostalu litru mlijeka stavite na vatru neka proključa.
  3. U uzavrelo mlijeko ulijte mješavinu žutanjaka, brašna, šećera i mlijeka te kuhajte kremu 4-5 minuta uz stalno miješanje.
  4. Kremu ohladite.
  5. U hladnu kremu dodajte razrađeni maslac (sobne temperature) i dobro ga povežite s kremom.

PEČENJE KORA:

  1. Svaku koru pečete zasebno tako da je razvaljate na pobrašnjenoj podlozi najtanje što možete (ne brinite, kore su elastične i valjanje ide bez problema).
  2. Razvaljano tijesto prebacite na masni papir, pa na tijesto položite kalup za torte te tijesto izrežite po dimenzijama kalupa. Tako ćete dobiti kore sve iste veličine.
  3. Dobivenu koru probušite na par mjesta vilicom, pa zajedno s masnim papirom ju prebacite na lim za pečenje.
  4. Koru pecite na 180°C 10-ak minuta.
  5. Pečenu koru odmah maknite s lima.
  6. Pravilan krug (koru) stavite po strani, a onaj višak koji je ostao oko kruga (nakon što se kalupom izrezali idealnu veličinu) stavite u zdjelu jer će vam trebati za dekoraciju torte.
  7. Ovaj postupak ponovite sa svim korama.

SLAGANJE TORTE:

  1. Na tanjur na kojem ćete služiti tortu stavite malo kreme (kako bi se kora „zalijepila“) pa na nju stavite koru.
  2. Kremu podijelite na 10-12 dijelova, ovisno koliko kora ste ispekli.
  3. Redoslijed torte je jednostavan, a ide ovako:

• red kreme

• kora

• red kreme

• kora

• i tako dok ne potrošite i kore i kremu.

  1. Ostavite si malo kreme za stranice torte.
  2. Na stranice torte, a možete samo i vrh torte posipajte onaj višak/ostatak od kora koji ste odvajali kod pečenje.

Tortu ukrasite po želji, te ju stavite u hladnjak preko noći. Prije posluživanja tortu ostavite 10-tak minuta na sobnoj temperaturi. Dobar tek!

 | Author: Nešto slatko by Katarina Nešto slatko by Katarina

gastro zvijezda
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.