Recepti 13. ožujka 2019.

Valjušci, šufnudle, šiškrle, luleki - tisuću imena, jedan specijalitet

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Omiljeni domaći prilog iz djetinjstva sjajan je dodatak svakom jelu, slatkom ili slanom.

Uz guste umake od divljači ili kao jednostavno glavno jelo uz domaći džem, mak ili orahe, valjušci su uvijek dobar odabir. Zovu ih još i šufnudle, šiškrle i luleki te su dobro poznato, čak i omiljeno jelo iz djetinjstva. Upravo zato, i danas na stol donose posebne okuse koji podsjećaju na neka sretnija i bezbrižnija vremena.

 

valjušci s makom Možda vas zanima... Povratak u djetinjstvo: Valjušci s makom Recepti

 

Za pripremu vam neće trebati posebne namirnice osim malo krumpira, maslaca, brašna i jaja, soli, a dodati im možete i začinsko bilje ili pak malo cimeta ili vanilije, ovisno o načinu pripreme. Posebno su ukusni kada ih se uvalja u zapečene krušne mrvice. 

I to je to, jednostavnije, a ni slasnije zbilja ne može!

 

Možda vas zanima... Pozdrav proljeću: Njoki od koprive Recepti

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Potrebno vam je:

  • 1000 g krumpira
  • 200 g krušnih mrvica
  • 70 g maslaca
  • 2 jaja
  • 300 g brašna
  • 1 žličica soli

Postupak pripreme:

  1. Krumpir skuhajte, ogulite, protisnite kroz prešu za krumpir.
  2. Dodajte soli, trećinu maslaca (cca. 20 g), jaja, po želji malo muškatnog oraščića u prahu i brašna, pa umijesite krumpirovo tijesto.
  3. Među dlanovima oblikujte u valjuške koju zatim skuhajte u blago posoljenoj vodi. Kad isplivaju na površinu pustite ih još malo da prokuhaju.
  4. Zatim ih vadite u krušne mrvice koje ste prethodno prepržili na maslacu. Poslužite uz umak po želji

Dobar tek!

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.