Ako želiš vjernu kopiju originala slijedi vjerno slijedi naš recept za Big Mac korak po korak, no nećemo ti zamjeriti niti ako u Big Mac dodaš nešto svoje
Big Mac ikonski je burger koji je lanac brze hrane McDonald's lansirao tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća, a sastojci su sljedeći: dva burgera od mljevene govedine (sa 20% masnoće), poseban Big Mac umak (i za njega imamo recept!), iceberg salata, sir, kiseli krastavci, luk i pecivo za burgere posuto sezamom. Ali treba ih znati i kombinirati u savršenom omjeru i posložiti u burger pravilnim redoslijedom kako bi se dobio taj osjećaj Big Maca.
Donosimo recept za Big Mac koji možeš pripremiti kod kuće. Ako želiš postići okus što bliži originalu, vjerno slijedi recept i odabir sastojaka korak po korak, ali ako želiš nešto promijeniti - zašto ne, jer ipak ovaj Big Mac pripremaš za sebe (i svoje drage ljude), u svome domu gdje vrijeme tvoja pravila!
Još se pitaš, pa Big Mac nije Big Mac bez prženih krumpirića, onih finih, tankih (i za njih imamo domaći recept!), milkshakea (od jagode, čokolade...) te pržene pite od jabuka za desert. Ma naravno, i ovaj Big Mac meni je podložan promjenama koje odgovaraju tvome ukusu! 😉🍔
Baci se na posao, i isprobaj ovaj recept za Big Mac. Dobar tek i uživaj u kućnom fast foodu!
Big Mac
foto: McDonald's
Ne gasi ekran dok kuham
Big Mac
30 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
BIG MAC UMAK
Sastojci
Majoneza
0,75
šalica
Relish od kiselih krastavaca
0,25
šalica
Dijon senf
2
žličica
Slatka paprika (u prahu)
1
žličica
Šećer
0,50
žličica
Luk u prahu
0,50
žličica
Goveđa kocka
0,25
žličica
Češnjak u prahu
0,25
žličica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
BIG MAC BURGERI
Sastojci
Luk
0,50
šalica
Mljeveno meso - govedina
450
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Pecivo za burgere
4
kom
Peciva za burgere - samo donji dio
4
kom
Suncokretovo ulje
2
žlica
Sir
4
kriška
Iceberg salata
1,50
šalica
Kiseli krastavci
24
kriška
Postupak
Napravi Big Mac umak: u srednjoj zdjeli izmiješaj majonezu, relish, senf, mljevenu slatku papriku, luk u prahu, usitnjenu goveđu kocku i češnjak u prahu. Posoli i popapri prema ukusus. Poklopi i stavi u hladnjak do posluživanja.
Pripremi Big Mac burgere: U zdjelici namoči narezani luk u hladnoj vodi, stavi sa strane do slaganja Big Maca.
Meso oblikuj u 8 podjednakih burgera koji će biti nešto većeg promjera od peciva za burgere. Posoli ih i popapri.
U velikoj tavi na srednjojn vatri ugrij ulje. Prvo poprži peciva s razrezanim dijelom prema dolje. Dodaj još ulja ako bude potrebno. Dobro pazi da peciva ne zagore, trebaju se samo lijepu lagano prepeći, oko 1 minutu.
Izvadi peciva iz tave i odloži ih na dasku za rezanje.
U istoj tavi, na srednje jakoj vatri, ispeci burgere dok de dobiju lijepu smeđu karamelilziranu boju, oko 1-2 minute sa svake strane.
Luk namočen u vodu ocijedi i posloži na kuhinjski ubros da se posuši. Na donji dio peciva namaži malo umaka i stavi prvi burger. Na to stavi krišku sira, luk i salaru, 3 kolutića kiselih krastavaca i drugi donji dio peciva za burgere.
Ponovno premaži umakom, lukom, salatom i stavi 3 kolutića kiselih krsatavaca te na to drugi burger. Stavi gornji dio peciva.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
1019 kcal
50 %
MASTI
68,00 g
94 %
KOLESTEROL
0,11 g
0 %
UH
60,00 g
21 %
PROTEINI
35,00 g
70 %
Ako si želiš pojednostaviti postupak, možeš neke komponente za Big Mac pripremiti unaprijed: dan ranije možeš složiti umak i odložiti ga u hladnjak, oblikovati burgere i staviti ih u hladnjak, a iceberg salatu narezati na rezance. Rezanje luka dan ranije ne preporučujemo, ali to i ne traje dugo.