Kako javlja Business Insider, Emily Field, nutricionistica i stručnjakinja za dijetalnu prehranu, sugerira da bi bilo bolje pržene krumpiriće izbaciti i umjesto njih pojesti - još jedan burger. Field ovdje ističe dugoročne učinke prehrane ovom vrstom (brze) hrane, uzimajući u obzir kako ćete se osjećati nakon jela i kako će ona utjecati na vaše tijelo i raspoloženje.
Što je bolje i zašto?
Iako burger i krumpirići sadrže približno istu količinu kalorija, ideja nije samo gledati na kalorije, već odabrati hranjivije opcije. Kao što ističe Field, s krumpirićima dobivate masti i ugljikohidrate , ali im nedostaju dodatni hranjivi sastojci koje bi osoba mogla dobiti ako odabere još jedan burger.
"Zamjenom krumpirića za drugi burger, gotovo pa udvostručujete unos proteina i smanjujete količinu masti i ugljikohidrata. S obzirom na to da brza hrana već sadrži puno masnoća i ugljikohidrata, a prilično malo proteina, ova jednostavna promjena mogla bi vam pomoći stabilizirati razinu šećera u krvi", poručuje nutricionistica.
Brojke ne lažu
Ako stavimo fokus na lance poput McDonald’sa, USDA (Ministarstvo poljoprivrede SAD-a, koje je nadležno i za hranu) pokazuje da obični hamburger iz restorana ima 12 grama proteina, 10 grama masti, 29 grama ugljikohidrata, a 250 kalorija. McDonald's krumpirići imaju 4 grama proteina, 18 grama masti, 50 ugljikohidrata i 378 kalorija!
Ali krumpirići su tako fini...