Najave 11. srpnja 2024.

U Zadru se do 20. srpnja uživa u vrhunskim burgerima, evo naših favorita...

burger festival zadar
Chefovi Ivan Pažanin i Mate Janković na otvorenju Burger Festivala Zadar
foto: Fabio Šimićev
Na Trgu pet bunara tvoren je drugi Burger Festival Zadar i odmah pokazao zašto je najuspješniji u regiji. Odlična lokacija, odlična ponuda, super atmosfera... razlozi su što im se posjetitelji uvijek vraćaju

Zadarski Trg pet bunara, inače jedna od nezaobilaznih lokacija u gradu za posjet turista, od jučer pa sve do 20. srpnja bit će i nezaobilazna lokacija za sve ljubitelje dobrih burgera jer upravo traje Burger Festival Zadar na kojem svoju ponudu burgera i raznih finih pića, a posebno osvježavajućih koktela, nudi 9 kućica.

Okružen drevnim zidinama pod zaštitom UNESCO-a, Kapetanovom kulom i predivnim Perivojem Kraljice Jelene, impresivan Trg pet bunara sve do 20. srpnja bit će dom drugom zadarskom izdanju Burger Festivala, u cijeloj regiji najpoznatijeg i najuspješnijeg street food festivala.

Burger Festival Zadar Možda vas zanima... Burger Festival vraća se u Zadar! Znamo sve o ponudi! Najave

Iako na vrhuncu toplotnog vala nije bilo lako kušati sve te burgere i fine koktele, junački smo se upustili u tu slasnu avanturu i nije nam bilo žao. Jer šteta je propustiti sve te fine okuse i dobru atmosferu kad si već u blizini.

burger festival zadar | Author: Fabio Šimićev Picnic MIngle & Fun na Burger Festivalu Zadar foto: Fabio Šimićev

Picnic nas je opet razveselio ponudom

Uz glazbu koju je puštao DJ William Collins krenuli smo kušajući odlične koktele Picnic Craft Bara. Teško je bilo odabrati svog favorita između Matcha Mojita, (osvježavajući spoj rumа, matcha čaja, yuzu citrusa, bazge, limete i mente, te klarificiran sojinim jogurtom, što mu daje izuzetno glatku teksturu i sofisticiran okus), Maraschino Spritza (koji nudi kompleksnu simfoniju okusa. Vermouth, maraschino, maraško vino, wildberry tonik i pjenušac stvaraju savršenu ravnotežu slatkog i osvježavajućeg, obogaćenu dubinom i karakterom) i Roze (gin, campari, rosé, ocat od šipka i jagode).

burger festival zadar | Author: Fabio Šimićev Picnic Craft Bar - Maraschino Spritz kao posveta Zadru foto: Fabio Šimićev

Ovakvu kreativnost i promišljenost u stopu prate Picnic Mingle and Fun burgeri. Posebno nas je zanimao njihov novi Summer Basil Burger, pravo ljetno osvježenje, savršena kombinacija majoneze od bosiljka, rajčice, mozzarelle i rikole, koja miriše na ljeto! dovoljno konkretan a opet osvježavajuć i sočan, ovaj burger mogli bismo jesti i po najvećim vrućinama!

Kušali smo i njihov već klasičan Blackie Burger te odlične krumpiriće od batata Basil Pistachio Sweet Fries s novom kombinacijom basil aiolija i pistacija. U ponudi je i njihov hvaljeni Burger od kozica, a dosta se traži i Picnicov Juicy Burger. Juicy je, kao što mu i samo ime govori, sočan 100% juneći burger na brioche pecivu od krumpirovog tijesta, obogaćen dijon aioli umakom, guacamoleom, mozzarellom, svježom Picnic salsom, zelenom salaticom i jajem iz slobodnog uzgoja.

burger festival zadar | Author: Fabio Šimićev Picnic Mingle & Fun - Juicy burger foto: Fabio Šimićev

Ono što kod Picnica uvijek oduševljava jest njihova inovativnost kod osmišljavanja novih burgera, kao i korištenje lokalnih namirnica i uključivanje lokalnih proizvođača. Zato im se uvijek s veseljem vraćamo, a ovih dana obavezno ćemo posjetiti i njihov novi lokal u zadarskoj Voštarnici, preko puta slavnih 5 nebodera, koji definitivno ovaj dio Zadra, udaljen svega 10-ak minuta pješice od poluotoka, čini ljepšim mjestom.

Imaju i dobre cijene na Burger Festivalu Zadar - njihov Blackie stoji 8,50 eura, Juicy je 10.50 eura, dok se za 9,50 eura mogu kušati Burger od kozica, Smokey Cheez i Summer Basil burgeri. Krumpirići od batata s pistacijom su 4,70 eura.

burger festival zadar | Author: Fabio Šimićev Burgers & more na Burger Festivalu Zadar foto: Fabio Šimićev

I drugi domaćini su se iskazali

Boje grada domaćina i ove godine majstorski brane i Burgers&more, koji u ponudi imaju čak 5 burgera. Kako smo ljubitelji ljutog, odmah smo se bacili na njihov Spicy Jack burger koji u brioche pecivu tostiranom s maslacem kombinira 100% juneće meso, cheddar sir, prženu slaninu, rajčicu, iceberg salatu, panirani luk i domaći chef’s umak. A uz njega dobiješ i 1 komad onion ringsa koji je baš točka na 'I'.

Svakako treba probati i njihov Royal burger koji spravljaju od brioche peciva tostiranog s maslacem, 100 % junećeg mesa, cheddar sira, gljivama s grilla i umakom od zadarskog tartufa. Tu su i burgeri Truffle, njihov klasik Smokey Joe te New York Style burger, uz neizbježni prefini batati i onion ringsi.

burger festival zadar | Author: Fabio Šimićev Burgers & more_ Smokey Joe, New York Style i Royal burger foto: Fabio Šimićev

Njihov Truffle stoji 9,60 eura, Royal je 11,20 eura, New York Style 10, 40 eura, Smokey Joe stoji 9,90 eura, a naš favorit Spicy Jack 10,80 eura. Onion ringsi stoje 8,60 eura, a krumpirići od batata s grana padanom i umakom od tartufa 5,40 eura.

Burgers&more nedavno su ostali bez lokala u kojem rade cijele godine, ali su u njegovoj blizini otvorili Burgers&more Garden. Lokacija je predivna, u Boriku, u parkiću, odmah blizu semafora na kojem se skreće za Diklo. I to je lokacija koju ne smijemo zanemariti.

burger festival zadar | Author: Fabio Šimićev Chefovi Ivan Pažanin i Mate Janković foto: Fabio Šimićev

Zvijezde Janković i Pažanin

Chef Ivan Pažanin sa svojim brendom Chef's Burger došao je osobno predstaviti svoje burgere zadarskoj publici. Prvo je oduševio burgerom Basil Garlic koji spaja svježe i mirisne note bosiljka, sočno i taman pečeno domaće juneće meso, rikolu, rajčicu, ljubičasti luk i garlic majonezu. A jako je bilo tražen i jedan od najpopularnijih burgera u Hrvatskoj, njegova Crispy kapula (brioche pecivo, 100% junetina iz lokalnog uzgoja, senf od meda, rikola, džem od luka, Jalapeño papričice i prženi luk).

“Uvijek sam se vodio okusima, teksturama, onim što ja zaista volim. Što sam stariji to manje filozofiram. Ono što ja želim iz srca, ono što ja želim jesti; e to želim i drugima. To tako ispadne najbolje”, kazao nam je Pažanin.

burger festival zadar | Author: Fabio Šimićev Chef Ivan Pažanin foto: Fabio Šimićev burger festival zadar | Author: Fabio Šimićev Kultna Pažaninova Crispy Kapula foto: Fabio Šimićev

Kao šećer na kraju uživanja u Burger Festivalu Zadar dočekao nas je chef Mate Janković koji sa svojim Institutom za burgere s razlogom redovito pobjeđuje na festivalima kao apsolutni favorit publike. S veseljem smo uživali u njegovu Bacon Jalapeño burgeru (100% junetina iz domaćeg uzgoja, pancete, jalapeño papričica, senf od meda, rikola i ljubičasti luk).

“Ove smo godine na novoj, kompaktnijoj, pa čak i pristupačnijoj lokaciji. Zadar mi nije stran i zato nam je jako važno posjetiteljima ponuditi nezaboravno iskustvo. Prostor je jako lijepo uređen i organiziran, tako da imamo sve uvjete za dobru zabavu”, kazao nam je Janković.

burger festival zadar | Author: Fabio Šimićev Chef Mate Janković foto: Fabio Šimićev burger festival zadar | Author: Fabio Šimićev Institut za burgere by Mate Janković - Bacon Jalapeno foto: Fabio Šimićev

Pažaninov Original Cheese stoji 8,50 eura Basil Garlic je 9 eura, a  slavna Crispy Kapula 9,50 eura. Jankovićev Classic Cheese stoji 8,50 eura, Pepper jack je 9 eura, a Bacon Jalapeño 9,50 eura.

burger festival zadar | Author: Fabio Šimićev Beg’s Plant Based foto: Fabio Šimićev

Dobar burger može biti i bez mesa

Za one koji ne jedu meso, ili ga samo žele rjeđe konzumirati, tu su plant based burgeri s kućice Beg’s Plant Based. Ljubazne mlade dame iz njihove kućice preporučile su nam njihov Chicky burger, a kušali smo i Beg’s Signature burger. Bili su jako ukusni, bez osjećaja težine u želucu. Uz njih, u ponudi je i Beg's Cheese burger. Chicky i Cheese stoje 10 eura, a Signature 9.50 eura.

burger festival zadar | Author: Fabio Šimićev Beg's Plant Based - Chicky burger foto: Fabio Šimićev

Na Good Food kućici, koja se ove godine premijerno predstavlja i za svoj debi zaslužuje velike pohvale. Uživali smo u njihovom Double Trouble burgeru (100% domaće juneće meso,cheddar, prženi luk, pečena panceta, iceberg salata, koktel umak), te burgeru moćnog naziva ali i sastava - King of BBQ (2 burgera od 100% domaćeg junećeg mesa, iceberg salatom, karamel lukom, cheddar sirom i BBQ umakom).

Na ovoj nas kućici koja servira “dobru hranu za dobre ljude”, posebno privlači kreativna ljetna fantazija - burger  Avokado Chic(k) s crispy piletinom, avokadom, rikolom, cheddar sirom te, mango-curry umakom koji ćemo isprobati već ovih dana. Avokado i Double Trouble stoje 9 eura, dok King stoji 11 eura.

burger festival zadar | Author: Fabio Šimićev Ekipa Good Fooda foto: Fabio Šimićev burger festival zadar | Author: Fabio Šimićev Good Food - King of BBQ i Double Trouble foto: Fabio Šimićev

Da ne ožednimo...

Osim već spomenutog Picnic Craft Bara, da bi nam fini burgeri fino klizili cijele se vrijeme brinula brza i okretna ekipa s Central bara sa savršeno rashlađenim pivom, vodom i sokovima.

Tu su i kokteli s kućice Gingle Bells. Ovi originalni, inspirirani i nadasve vrijedni momci u ponudi imaju čak 23 vrhunska koktela, a mi smo kušali tri od pet specijala za Zadar: Basil Smash, Passionfruit Mojito te Mango Spritz

burger festival zadar | Author: Fabio Šimićev Osvježavajući kokteli i sva ostala pića poslužuju se isključivo u reusable čašama foto: Fabio Šimićev

Osim u vrhunskim zalogajima i gutljajima, tijekom našeg posjeta Burger Festivalu Zadar, dodatno opuštenu i vedru atmosferu je stvarala vrhunska glazba. A tako će se nastaviti sve do 20. srpnja jer svakodnevno se na Festivalu između 16 i 23 sata izmjenjuju po dva top DJ-a.

Ako ste u blizini, svakako svratite na Burger Festival Zadar, a sve novosti doznajte na Facebooku i Instagramu Burger Festivala. Burger Festival Zadar traje do 20. srpnja, a radno vrijeme je svaki dan od 16 sati do ponoći.

burger festival zadar | Author: Fabio Šimićev Burger Festival Zadar foto: Fabio Šimićev

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.