Recepti 24. svibnja 2023.

Domaći burger: Nakon ovog recepta više nećeš ići u fast-food

Burger
Burger foto: Valeria Boltneva/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Savršen, sočan i podatan burger možeš napraviti i kod kuće! Donosimo ti recept i male tajne pripreme uz koje će tvoj domaći burger svaki put ispasti fantastično i oduševiti goste

Tajna dobrog burgera je u odabiru mesa koje neće biti prežilavo, bezukusno i u konačnici - prepečeno. S malo ljubavi, strpljenja i dobrim tajmingom, možete kod kuće napraviti savršen burger, baš onakav kakav biste poželjeli pojesti vani. 

Kako napraviti najbolji burger kod kuće? 

Mali trikovi pomoći će ti u pripremi najfinijih domaćih burgera. Ne brini, nije komplicirano. Trebat će ti samo dobra tava, prstohvat soli i malo strpljenja.

Priprema domaćih burgera oduzima daleko više vremena nego kada meso kupimo već spremno za pečenje, no uživanje u hrani koju smo stvorili sami nemjerljivo je s kupovnom hranom.  Kako bi domaće burgere pripremio još slasnije, donosimo ti tri sjajna savjeta na koja često i sami zaboravljamo.

 | Author: Shutterstock Kako napraviti najbolji domaći burger? foto: Shutterstock

Kako napraviti pecivo za burger?

Meka i sočna peciva jedan su od ključnih elemenata kod pripreme burgera, a mi smo otkrili recept koji uspijeva baš uvijek. U nastavku te čeka jednostavan recept za domaća peciva koje ćeš pripremiti bez puno muke. Od sastojaka trebat će ti brašno, jaja, maslac, sol, suhi kvasac, malo mlijeka i malo vode

Kako napraviti umak za burger?

Umak za burger jedan je od važnijih dijelova slasnog domaćeg burgera. Savjetujemo da ga pripremiš sukladno svojim željama i preferencijama, a mi smo se danas odlučili za kombinaciju kečapa, majoneze, worchestershire umaka, senfa i meda.

Worchestershire umak i senf možeš zamijeniti i kiselim vrhnjem, a med, paprom i soli, ako si ljubitelj slanijih umaka. 

 | Author: Alexander Startsev/Unsplash Burger foto: Alexander Startsev/Unsplash

Kako napraviti pljeskavicu za burger? 

Zlatno pravilo pečenja pljeskavica za burgere uključuje što manje okretanja i baš nikakvo pritiskanje. Iako često nestrpljivi, meso pomoću različitih kuhinjskih alata i špatulica često pritišćemo kako bi se što prije ispeklo, a da pritom nismo ni svjesni kako iz njega ispuštamo sve sokove te meso činimo suhim.

Isti problem nastaje i kod učestalog okretanja pljeskavice. Vrhunski chefovi i oni koji se imalo razumiju u pripremu mesa, reći će ti kako se meso pri pečenju okreće tek jednom. Sve ostalo potpuno je nepotrebno.

 | Author: Shutterstock Pljeskavice za domaći burger, foto: Shutterstock

Masnoća je neizostavna

Iako se izrazito ponosiš svojom novom tavom kojoj nije potrebna baš nikakva masnoća, kod pečenja burgera, vjeruj nam, željet ćeš je koristiti. Ulje ili maslac dat će mesu bogatije okuse, bit će sočnije, a samim time i ukusnije.

Pljeskavice možeš pripremati na maslinovom, suncokretovom ili nekom drugom ulju po želji, maslacu, pa čak i na kokosovom ulju.

Začini za domaći burger 

Postoje pravila koja nalažu da se pljeskavice nikada ne smiju začiniti prije samog pečenja, no mi, ali i mnogo iskusniji od nas, smatramo da je ključ svakog dobrog burgera u začinima i teksturi.

Upravo zato, dodatak soli  će mesu dati okus i teksturu, a želiš li dodatno začiniti burgere, krupna morska sol bit će idealan dodatak već pečenoj pljeskavici.

 | Author: Valeria Boltneva/Pexels Burger foto: Valeria Boltneva/Pexels

Recept za burger s domaćim pecivom

(za 4 osobe)

Recept za ovaj prefini domaći burger donosi ti Ivan Dumančić, autor bloga Dumbina kuhinja. 

Sastojci - meso za burger: 

  • 1 kg mljevene junetine (1/2 kg buta, 1/2 kg vrata)
  • 100 g dimljene slanine
  • sol, papar
  • 2 žlice worchestershire umaka
  • 2 žlice kečapa
  • 1 žličica šećera
  • krušne mrvice
  • 2 jaja
  • svježi peršin
  • chili papričica

Sastojci - za pecivo: 

  • 200 g glatkog brašna
  • 2 žlice lanenog brašna
  • 2 jaja
  • 80 g maslaca
  • sol
  • vrećica i pol suhog kvasca
  • 1/2 dcl mlake vode
  • 1/2 dcl mlakog mlijeka

Sastojci - za umak: 

  • kečap
  • majoneza
  • worchestershire umak
  • senf
  • med

Postupak - pecivo:

  1. Brašnu dodaj sol i suhi kvasac. Maslac umrvi u brašno, dodaj jaje, vodu i mlijeko te zamijesi smjesu. Ostavi da se diže 45 minuta na toplome.
  2. Oblikuj male loptice te ih stavite na papir za pečenje i ostavi da se još jednom dignu.
  3. Nakon toga premaži ih jajetom i posipaj sezamom, te peci u pećnici na 200 stupnjeva 15-ak minuta.

 | Author: Shutterstock Domaća peciva za burgere, foto: Shutterstock

Postupak - priprema mesa:

  1. Zamoli mesara da ti junetinu i slaninu samelje zajedno, obavezno dva puta.
  2. Chili papričici ukloni sjemenke te ju sitno nasjeckaj.
  3. Sjedini sve sastojke te na kraju dodaj krušne mrvice sve dok smjesa ne postane kompaktna.
  4. Meso ostavi minimalno 2-3 sata u hladnjaku, a idealno preko noći.

Mali savjet: kada smjesu možeš primiti jednom rukom i podići ju bez rasipanja - znaš da je gotova.

Postupak - pečenje burgera:

  1. Kad meso izvadiš iz hladnjaka, ostavi ga da postigne sobnu temperaturu.
  2. Od smjese oblikuj burgere debljine 3 cm. Tavu najprije dobro zagrij i peci meso sa svake strane 3 minute (medium rare).
  3. Nakon što prvi put okreneš meso, na gornju stranu stavi mali komadić maslaca.
  4. Prilikom slaganja burgera, po želji dodaj zelenu salatu, rajčicu, luk i/ili kisele krastavce.

 | Author: SH/Unsplash Burger foto: SH/Unsplash

Ako ti se svidio naš recept za domaći burger, isprobaj i sljedeće recepte:

Možda vas zanima... Kako kod kuće napraviti najhrskavije krumpiriće? Recepti Možda vas zanima... Slasna domaća peciva s parmezanom i češnjakom Recepti Možda vas zanima... Ćufte u umaku od rajčice: Jednostavan i ukusan recept Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.