OK, i mi ponekad rado odemo van nešto pojesti, no jako nas veseli i priprema hrane kod kuće. Tako je i s burgerima, a otkako smo dobili ovaj odličan recept za domaći burger, više ni nemamo potrebe jesti one skupocjene u zagrebačkim lokalima. Pun je okusa, sočan, od kvalitetnog mesa... i neće nam isprazniti novčanik.
Tajna dobrog burgera je u pažljivom odabiru mesa koje neće biti prežilavo, bezukusno i u konačnici - prepečeno. S malo ljubavi, strpljenja i dobrim tajmingom, možete kod kuće napraviti savršen burger, baš onakav kakav često poželiš pojesti vani.
Kako napraviti najbolji burger kod kuće?
Mali trikovi pomoći će ti u pripremi najfinijih domaćih burgera. Ne brini, nije komplicirano. Trebat će ti samo dobra tava, prstohvat soli i malo strpljenja.
Priprema domaćih burgera oduzima daleko više vremena nego kada meso kupimo već spremno za pečenje, no uživanje u hrani koju smo stvorili sami nemjerljivo je s kupovnom hranom. Kako bi domaće burgere pripremio još slasnije, donosimo ti 3 sjajna savjeta na koja često i sami zaboravljamo.
Kako napraviti savršeno pecivo za burger?
Meka i sočna peciva jedan su od ključnih elemenata kod pripreme burgera, a mi smo otkrili recept koji uspijeva baš uvijek. U nastavku te čeka jednostavan recept za domaća peciva koje ćeš pripremiti bez puno muke. Od sastojaka trebat će ti brašno, jaja, maslac, sol, suhi kvasac, malo mlijeka i malo vode.
Kako napraviti najbolji umak za burger?
Umak za burger jedan je od važnijih dijelova slasnog domaćeg burgera. Savjetujemo da ga pripremiš sukladno svojim željama i preferencijama, a mi smo se danas odlučili za kombinaciju kečapa, majoneze, worcestershire umaka, senfa i meda.
Worcestershire umak i senf možeš zamijeniti i kiselim vrhnjem, a med, paprom i soli, ako si ljubitelj slanijih umaka.
Kako napraviti burger?
Zlatno pravilo pečenja burgera uključuje što manje okretanja i baš nikakvo pritiskanje. Iako često nestrpljivi, meso pomoću različitih kuhinjskih alata i špatulica često pritišćemo kako bi se što prije ispeklo, a da pritom nismo ni svjesni kako iz njega ispuštamo sve sokove te meso činimo suhim.
Isti problem nastaje i kod učestalog okretanja pljeskavice. Vrhunski chefovi i oni koji se imalo razumiju u pripremu mesa, reći će ti kako se meso pri pečenju okreće tek jednom. Sve ostalo potpuno je nepotrebno.
Masnoća je neizostavna
Iako se izrazito ponosiš svojom novom tavom kojoj nije potrebna baš nikakva masnoća, kod pečenja burgera, vjeruj nam, željet ćeš je koristiti. Ulje ili maslac dat će mesu bogatije okuse, bit će sočnije, a samim time i ukusnije.
Pljeskavice možeš pripremati na maslinovom, suncokretovom ili nekom drugom ulju po želji, maslacu, pa čak i na kokosovom ulju.
Začini za domaći burger
Postoje pravila koja nalažu da se burgeri nikada ne smiju začiniti prije pečenja, no mi, ali i mnogo iskusniji od nas, smatramo da je ključ svakog dobrog burgera u začinima i teksturi.
Upravo zato, dodatak soli će mesu dati okus i teksturu, a želiš li dodatno začiniti burgere, krupna morska sol bit će idealan dodatak već pečenoj pljeskavici.
Recept za burger s domaćim pecivom
(za 4 osobe)
Recept za ovaj prefini domaći burger donosi ti Ivan Dumančić, autor bloga Dumbina kuhinja.
Sastojci - meso za burger:
- 1 kg mljevene junetine (1/2 kg buta, 1/2 kg vrata)
- 100 g dimljene slanine
- sol, papar
- 2 žlice worchestershire umaka
- 2 žlice kečapa
- 1 žličica šećera
- krušne mrvice
- 2 jaja
- svježi peršin
- chili papričica
Sastojci - za pecivo:
- 200 g glatkog brašna
- 2 žlice lanenog brašna
- 2 jaja
- 80 g maslaca
- sol
- vrećica i pol suhog kvasca
- 1/2 dcl mlake vode
- 1/2 dcl mlakog mlijeka
Sastojci - za umak:
- kečap
- majoneza
- worchestershire umak
- senf
- med
Postupak - pecivo:
- Brašnu dodaj sol i suhi kvasac. Maslac umrvi u brašno, dodaj jaje, vodu i mlijeko te zamijesi smjesu. Ostavi da se diže 45 minuta na toplome.
- Oblikuj male loptice te ih stavite na papir za pečenje i ostavi da se još jednom dignu.
- Nakon toga premaži ih jajetom i posipaj sezamom, te peci u pećnici na 200 stupnjeva 15-ak minuta.
Postupak - priprema mesa:
- Zamoli mesara da ti junetinu i slaninu samelje zajedno, obavezno dva puta.
- Chili papričici ukloni sjemenke te ju sitno nasjeckaj.
- Sjedini sve sastojke te na kraju dodaj krušne mrvice sve dok smjesa ne postane kompaktna.
- Meso ostavi minimalno 2-3 sata u hladnjaku, a idealno preko noći.
Mali savjet: kada smjesu možeš primiti jednom rukom i podići ju bez rasipanja - znaš da je gotova.
Postupak - pečenje burgera:
- Kad meso izvadiš iz hladnjaka, ostavi ga da postigne sobnu temperaturu.
- Od smjese oblikuj burgere debljine 3 cm. Tavu najprije dobro zagrij i peci meso sa svake strane 3 minute (medium rare).
- Nakon što prvi put okreneš meso, na gornju stranu stavi mali komadić maslaca.
- Prilikom slaganja burgera, po želji dodaj zelenu salatu, rajčicu, luk i/ili kisele krastavce.
Ako ti se svidio naš recept za domaći burger, isprobaj i sljedeće recepte: