Povrtni burgeri odličan su izbor kada želimo jesti manje mesa, a u njih mogu ići razne grahorice, žitarice, cvjetača, krumpir, batat, orašasti plodovi, sjemenke...
U vrijeme kada smo svi svjesni da jedemo previše mesa, a posebno nakon višetjednog blagdanskog prejedanja, dobro je malo zastati i kušati pokoju zdraviju opciju. Zbog teške hrane i neizbalansirane prehrane nedostaje nam energije, ne osjećamo se i ne izgledamo dobro i potreban nam je novi start.
Ne brini, osigurali smo recepte koji će potaknuti oporavak organizma i opskrbiti ga energijom.
Odlična alternativa onim mesnima, svakako su burgeri od povrća, pa tako imamo one od slanutka, batata, leće, crnog graha, s orašastim plodovima, cvjetačom, raznim žitaricama…
Donosimo recept za burger od cikle i kvinoje uz koje kao jedan od umaka možeš poslužiti brzi umak od grčkog jogurta koji se pravi od 200 g grčkog jogurta, 2 žlice čili umaka, mljevenog kumina i malo soli. A možeš pustiti mašti na volju i osmisliti neki svoj sjajan umak za ovaj sjajan burger u kojem glavna zvijezda nije meso već - cikla!
Cikla je jedno od brojnih povrća koje se može koristiti u povrtnim burgerima
foto: Thinkstock
Ne gasi ekran dok kuham
Burgeri od cikle (i kvinoje)
15 MIN
pripreme
44 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Cikla
300
g
Maslinovo ulje
1
žlica
Kuhana kvinoja
750
g
Jaje
1
kom
Luk
1
kom
Češnjak
2
režanj
Krušne mrvice
2
žlica
Sjemenke lana
1
žlica
Kokosovo ulje
1
žlica
Sok od limete
1
žlica
Chili u prahu
0,25
žličica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Pećnicu zagrij na 175 stupnjeva. Pleh premaži maslinovim uljem i stavi kockice oguljene i nasitno nasjeckane cikle da se peku oko 30 minuta.
Pusti da se cikla ohladi, a potom je kratko izmiksaj u multipraktiku – smjesa ne treba biti potpuno jednolična i glatka.
Izmiksanu ciklu prebaci u zdjelu, dodaj joj preostale sastojke i dobro promiješaj. Ako je potrebno, dodaj još krušnih mrvica.
Oblikuj burgere koje možeš peći na tavi ili u pećnici te poslužiti u burger pecivu uz dodatke po želji.‚w