gastro postao
Ukusan i fotogeničan rižoto od cikle pravi je gastronomski užitak!
Jednostavan za pripremu, dekorativan i, prije svega, ukusan rižoto od cikle oduševit će i najzahtjevnija nepca! Priprema je zaista jednostavna, a za kuhanje je potrebno izdvojiti 30 minuta.
Rižoto možeš poslužiti uz feta sir ili neki jači sir, poput ovčjeg ili kozjeg, a odlično će pasati i nekoliko krupno nasjeckanih oraha. Za pripremu rižota upotrijebi Arborio rižu. Uživaj!
Sastojci:
- 1 svježa cikla, oguljena i narezana na manje komadiće
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 3 žlice maslinovog ulja
- 200 g riže
- 6 dl pilećeg ili povrtnog temeljca
- 20 g maslaca
- sol
- papar
- svježe naribani parmezan
Priprema:
- U loncu zagrij temeljac do vrenja.
- U zasebnom loncu poprži luk na maslinovom ulju, dok ne omekša. Dodaj nasjeckanu ciklu te ju dinstaj, miješajući dok tekućina ne ispari.
- Dodaj rižu i dinstaj ju, neprestano miješajući, oko dvije minute.
- Potom dodaj jednu šalicu toplog temeljca i kuhaj na umjerenoj vatri, uz neprestano miješanje dok se temeljac gotovo ne upije.
- Nastavi dodavati temeljac (po jednu šalicu), neprestano miješajući, dok riža ne postane al dente i ne stvori gusti umak, oko 20 minuta.
- Kada je riža kuhana, umiješaj maslac, parmezan, sol i papar.
- Posluži uz feta sir i orahe.
Dobar tek!