Na brzinu pripremi ovaj predivan rižoto s limunom. Polovice limuna položi na zagrijano maslinovo ulje i iskoristi ovaj "pougljenjeni" limun u pripremi perfektnog rižota
Brzi rižoto s limunom savršen je izbor tijekom radnog tjedna. Gotov je zasamo 30 minuta, savršeno kremast i prepun okusa, a limun mu daje poseban touch i svježinu.
Rižoto se obično podlijeva temeljcem, ali kada ga ponestane, dobra je opcija i zagrijana voda kojom se ispire riža. U toj će vodi ostati škrob, zbog čega će rižoto biti kremast.
Koja riže ide u rižoto
U svakom drugom slučaju nije poželjno ispirati rižu, ako je namijenjena pripremi rižota. Za najbolji rezultat upotrijebi carnaroli ili arborio!
Limun prepolovi i stavi ga na zagrijano maslinovo ulje kako bi se zažario!
foto: Fernanda Martinez/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Rižoto s limunom
5 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
5
porcija
SREDNJE
Sastojci
Riža za rižoto (carnaroli, arborio, vialone nano...)
450
g
Voda
1,50
l
Maslinovo ulje
4
žlica
Sol
2
žličica
Limun
2
kom
Parmezan
100
g
Maslac
4
žlica
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Vodu posoli i ugrij do vrenja.
U loncu zagrij ulje, limune nareži na polovice pa ih stavi u posudu s ugrijanim uljem. Drži ih na srednjoj vatri 6-8 minuta, nemoj ih dirati i pusti da uhvate jaku boju. Poanta je da malo pocrne jer će to dati posebnu aromu ovom jelu. Zatim ih okreni na stranu kore i ostavi ih na vatri još minutu. Izvadi ih iz posude i pusti da se ohlade.
U istu posudu dodaj rižu i prži je nekoliko minuta uz miješanje, dok ne postane staklasta.
Smanji vatru i dodaj dovoljno vruće vode da prekriješ rižu. Kuhaj uz konstantno lagano miješanje dok riža ne upije skoro svu vodu.
Ponavljaj ovaj proces sve dok riža ne bude skoro pa gotova. Mora ostati još malo tvrda u sredini zrna, odnosno al dente. Ako u procesu ostaneš bez ripremljene vode, a riža još nije gotova, možeš dodati običnu vruću vodu. Proces će trajati 15-20 minuta, ovisno o vrsti riže.
Posudu s rižom makni s vatre i umiješaj parmezan i maslac.
Limun zgnječi kroz sito direktno u rižoto i baci koru. Sve dobro promiješaj i začini paprom po ukusu.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.