Špajza 04. svibnja 2023.

Znaš li kako skuhati rižu u mikrovalnoj?

Kuhana bijela riža
Kuhana bijela riža foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalistima se ovi savjeti možda neće svidjeti, no kuhanje riže u mikrovalnoj pećnici uistinu olakšava posao u kuhinji. Isprobaj naše savjete i javi nam svoje dojmove!

Sve češće potiho se priča o kuhanju riže u mikrovalnoj pećnici. Tradicionalisti sigurno nikad neće pristati na tu tehniku, ma kako dobra bila, no svi oni koji nemaju dovoljno vremena za kuhanje na tradicionalan način, ili si žele pojednostaviti procese u kuhinji, sigurno će posegnuti za ovim odličnim trikom koji uistinu funkcionira!

Prije nego što počnemo opisivati tehniku kuhanja riže u mikrovalnoj pećnici, naglasimo jednu bitnu stvar – svaka mikrovalna je drugačija i zato će ti možda trebati i nekoliko pokušaja da naše upute prilagodiš svojoj mikrovalnoj pećnici. No sve će ti se to na kraju isplatiti, jednom kad usavršiš postupak koji će ti kasnije puno pojednostaviti kuhanje.

 

Kuhana bijela riža Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati rižu baš svaki put Špajza

 

Četiri jednostavna koraka

Ovo je najbolji način za kuhanje riže u mikrovalnoj pećnici:

  1. Isperi šalicu bijele riže u situ, sve dok voda koja istječe iz riže ne bude potpuno prozirna.
  2. Stavi ispranu rižu u posudu koja može ići u mikrovalnu, dodaj 2 šalice vode (omjer 1:2 funkcionira i ako pripremaš manju ili veću količinu riže od 1 šalice).
  3. Rižu kuhaj u mikrovalnoj 15 minuta, na srednjoj snazi. Ako je riža upila svu vodu, znači da je gotova. za vsaki slučaj ju kušaj. Ako nije gotova, kuhaj ju još 5 minuta te ponovno provjeri. Moguće je da će ti trebati i više od 25 minuta, ovisno o tvojoj mikrovalnoj pećnici i posudi u kojoj se riža kuha jer svaka posuda ne provodi toplinu na jednak način.
  4. Kad je riža potpuno kuhana, pusti da odstoji nekoliko minuta i potom je rastresi vilicom prije serviranja. Eventualne ostatke pospremi u posudu s poklopcem, bez dotoka zraka, i drži u hladnjaku do 5 dana. Možeš je podgrijati u mikrovalnoj pećnici, a upute za podgrijavanje donosimo u nastavku.

 | Author: Shutterstock Kuhanje riže u mikrovalnoj pećnici foto: Shutterstock

A što s različitim vrstama riže?

Sve vrste bijele riže mogu se kuhati u mikrovalnoj, a isto vrijedi i za ostale vrste riže, poput smeđe riže, divlje riže, crne i crvene riže… Primjerice, za smeđu rižu trebat će ti više vode u startu, pa se tako preporučuje da se stavi 2 i ½ šalice vode na 1 šalicu smeđe riže. Divlja, crna i crvena riža također se mogu skuhati u mikrovalnoj, s tim da također povećaš količinu vode, a vrijeme kuhanja produžiš za 5-10 minuta.

 

smeđa riža Možda vas zanima... Koliko je smeđa riža zapravo zdrava i kako je skuhati? Špajza

 

U ovaj recept možeš dodati i svoj touch, primjerice neko povrće poput mladog špinata ili mlade brokule koje ćeš staviti na vrh nekoliko minuta prije kraja kuhanja. Na taj način povrće će se savršeno skuhati na pari i imat ćeš odlično, zdravo jelo ili prilog.

Poigraj se i sa začinima. Samo žličica dimljene paprike, malo čilija,  češnjaka u granulama… potpuno će promijeniti okus riže. Suhe začine najbolje je prvo razmutiti u vodu i tek onda vodom preliti rižu.

 | Author: Shutterstock Crna riža foto: Shutterstock

Kako podgrijati rižu u mikrovalnoj?

Hladnu rižu stavi u zdjelu - na svaku čašu hladne kuhane riže na vrh stavi po kockicu leda. Ako nemaš leda pri ruci, poslužit će i 1-2 žlice vode po šalici kuhane riže.

 | Author: Shutterstock Kuhana bijela riža foto: Shutterstock

Pokrij rižu – prozirnom folijom ili poklopcem za kuhanje u mikrovalnoj - kako bi para tijekom zagrijavanja ostala unutra. Zagrijavaj 3-4 minute.

Promiješaj rižu kako bi se zrna razdvojila i riža postala pahuljasta kao da je svježe skuhana. Podgrijana riža trebala bi postići temperaturu od 75 stupnjeva kako bismo bili sigurni da je dobro podgrijana.

 | Author: Shutterstock Kuhana bijela riža foto: Shutterstock

Ako su ti se svidjeli naši savjeti za kuhanje riže u mikrovalnoj pećnici, i želiš doznati više o kuhanju riže te doznati i pokoji novi recept, pročitaj i sljedeće članke:

 

Možda vas zanima... Basmati riža: Kako ju pravilno skuhati? Špajza riža na mlijeku Možda vas zanima... Recept naših baka za rižu na mlijeku Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:52 05. Svibanj 2023.

    yes