Sve češće potiho se priča o kuhanju riže u mikrovalnoj pećnici. Tradicionalisti sigurno nikad neće pristati na tu tehniku, ma kako dobra bila, no svi oni koji nemaju dovoljno vremena za kuhanje na tradicionalan način, ili si žele pojednostaviti procese u kuhinji, sigurno će posegnuti za ovim odličnim trikom koji uistinu funkcionira!
Prije nego što počnemo opisivati tehniku kuhanja riže u mikrovalnoj pećnici, naglasimo jednu bitnu stvar – svaka mikrovalna je drugačija i zato će ti možda trebati i nekoliko pokušaja da naše upute prilagodiš svojoj mikrovalnoj pećnici. No sve će ti se to na kraju isplatiti, jednom kad usavršiš postupak koji će ti kasnije puno pojednostaviti kuhanje.
4 jednostavna koraka
Ovo je najbolji način za kuhanje riže u mikrovalnoj pećnici...
- Isperi šalicu bijele riže u situ, sve dok voda koja istječe iz riže ne bude potpuno prozirna.
- Stavi ispranu rižu u posudu koja može ići u mikrovalnu, dodaj 2 šalice vode (omjer 1:2 funkcionira i ako pripremaš manju ili veću količinu riže od 1 šalice).
- Rižu kuhaj u mikrovalnoj 15 minuta, na srednjoj snazi. Ako je riža upila svu vodu, znači da je gotova. za vsaki slučaj ju kušaj. Ako nije gotova, kuhaj ju još 5 minuta te ponovno provjeri. Moguće je da će ti trebati i više od 25 minuta, ovisno o tvojoj mikrovalnoj pećnici i posudi u kojoj se riža kuha jer svaka posuda ne provodi toplinu na jednak način.
- Kad je riža potpuno kuhana, pusti da odstoji nekoliko minuta i potom je rastresi vilicom prije serviranja. Eventualne ostatke pospremi u posudu s poklopcem, bez dotoka zraka, i drži u hladnjaku do 5 dana. Možeš je podgrijati u mikrovalnoj pećnici, a upute za podgrijavanje donosimo u nastavku.
A što s različitim vrstama riže?
Sve vrste bijele riže mogu se kuhati u mikrovalnoj, a isto vrijedi i za ostale vrste riže, poput smeđe riže, divlje riže, crne i crvene riže… Primjerice, za smeđu rižu trebat će ti više vode u startu, pa se tako preporučuje da se stavi 2 i ½ šalice vode na 1 šalicu smeđe riže.
Divlja, crna i crvena riža također se mogu skuhati u mikrovalnoj, s tim da također povećaš količinu vode, a vrijeme kuhanja produžiš za 5-10 minuta.
U ovaj recept možeš dodati i svoj touch, primjerice neko povrće poput mladog špinata ili mlade brokule koje ćeš staviti na vrh nekoliko minuta prije kraja kuhanja. Na taj način povrće će se savršeno skuhati na pari i imat ćeš odlično, zdravo jelo ili prilog.
Poigraj se i sa začinima. Samo žličica dimljene paprike, malo čilija, češnjaka u granulama… potpuno će promijeniti okus riže. Suhe začine najbolje je prvo razmutiti u vodu i tek onda vodom preliti rižu.
Kako podgrijati rižu u mikrovalnoj?
Hladnu rižu stavi u zdjelu - na svaku čašu hladne kuhane riže na vrh stavi po kockicu leda. Ako nemaš leda pri ruci, poslužit će i 1-2 žlice vode po šalici kuhane riže.
Pokrij rižu – prozirnom folijom ili poklopcem za kuhanje u mikrovalnoj - kako bi para tijekom zagrijavanja ostala unutra. Zagrijavaj 3-4 minute.
Promiješaj rižu kako bi se zrna razdvojila i riža postala pahuljasta kao da je svježe skuhana. Podgrijana riža trebala bi postići temperaturu od 75 stupnjeva kako bismo bili sigurni da je dobro podgrijana.
Ako su ti se svidjeli naši savjeti za kuhanje riže u mikrovalnoj pećnici, i želiš doznati više o kuhanju riže te doznati i pokoji novi recept, pročitaj i sljedeće članke: