Špajza 07. prosinca 2022.

Koliko je smeđa riža zapravo zdrava i kako je skuhati?

smeđa riža
Za razliku od bijele, smeđa riža sadrži kompleksne ugljikohidrate te više vlakana foto: Suzy Hazelwood/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Pomalo u sjeni kvinoje i farroa, stare sorte pšenice koja jako nalikuje ječmu, na smeđu rižu kao da smo zaboravili. Koliko je ona zapravo zdrava i koji je najbolji način pripreme? Doznaj u nastavku…

Vjerojatno puno nas negdje u smočnici, u nekom najmračnijem kutku, ima pakiranje smeđe riže koje nikako da se iskoristi. Pa zašto je izbjegavamo, kad je ova namirnica zdrava, ukusna i lako se priprema (doduše, vrijeme kuhanja joj je duže od obične bijele riže, no to je jedini njezin "problem").

Zanimljivo, 100 g nekuhane smeđe riže (količina koja može biti dostatna za dvije osobe) sadrži 100 kalorija, 1 g nezasićenih masti, 23 g ugljikohidrata, 2 g vlakana, 2 g proteina te 2 % kalija. Što se tiče ugljikohidrata, ovdje je, za razliku od bijele riže, riječ o složenim ugljikohidratima.

Smočnica Možda vas zanima... Dobro je znati: 10 namirnica bez roka trajanja Špajza

 

Dakle, ako želiš jesti zdravije ugljikohidrate, smeđa riža definitivno bi trebala biti tvoj izbor, no ako izbjegavaš bilo kakve ugljikohidrate, radije odaberi zob ili bulgur koji ih ukupno manje sadrže. Uvrštavanje namirnica s velikom količinom vlakana, poput smeđe riže, u prehranu pomaže u bržem postizanju osjećaja sitosti koji također i traje dulje. Također, ovakve namirnice i poboljšavaju probavu.

Smeđa riža važna je i zbog značajnog udjela mangana, minerala koji pomaže u održavanju snažne strukture kostiju, kao i u iskorištavanju energije iz ugljikohidrata, proteina i masti u ljudskom tijelu. I još jedna važna napomena – smeđa riža nema glutena!

 

 | Author: Polina Tankilevitch/Pexels smeđa riža lakše se kuha ako se ranije namoči u vodi nekoliko sati ili preko noći foto: Polina Tankilevitch/Pexels

Kako savršeno skuhati smeđu rižu? Ništa lakše! Slijedi naše upute i savjete i postat ćeš pravi majstor:

  • stavi smeđu rižu u vrelu posoljenu vodu i pusti da se lagano krčka, u poklopljenoj posudi sve dok ne postane pahuljasta i mirisna
  • tako skuhanu rižu možeš iskoristiti kao prilog nekom umaku s mesom i/ili povrćem, a možeš je dignuti i na  višu razinu ako je upotrijebiš za neki od recepata s prženom rižom ili je pretvoriti u pilav
  • smeđu rižu dobro je prije kuhanja namočiti – nekoliko sati ili preko noći

 

Pilaf Možda vas zanima... Pilav: Sjajna orijentalna inačica rižota Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.