Medena pita miriši na bakinu kuhinju i blagdane iz djetinjstva... A mi imamo najbolji recept!
Topla atmosfera i miris meda koji dopiru iz pećnice prvo su što ova divna medena pita priziva u nama. Za pripremu ovog dobro poznatog kolača našeg djetinjstva trebat će ti nešto vremena i volje, ali i vrhunski glavni sastojak - domaći med .
Svaka utrošena minuta na kraju će se itekako isplatiti jer će tvoje nepce biti i više nego zadovoljno ovim nježnim, zimskim desertom.
Možda vas zanima...
Može li se med pokvariti i kako ga pravilno čuvati?
Špajza
Možda vas zanima...
Kako pravilno kušati med u 5 jednostavnih koraka
Špajza
Tajna fine medene pite je u domaćem medu
foto: Olivie Strauss/Unsplash
Medena pita
KORE
Sastojci
Glatko brašno
200
g
Oštro brašno
200
g
Šećer
100
g
Mlijeko
4
žlica
Med
4
žlica
Maslac
50
g
Soda bikarbona
2
žličica
Jaje
1
kom
Cimet
1
prstohvat
KREMA
Sastojci
Mlijeko
400
ml
Med
3
žlica
Glatko brašno
5
žlica
Šećer
100
g
Vanilin šećer
1
kom
Maslac
200
g
Postupak
Maslac, mlijeko, med i šećer ubaci u posudu, stavi na laganu vatru i miješaj dok se šećer ne otopi. Pazi da ne zagori.
U posudu dodaj brašno, cimet, sodu bikarbonu i jedno razmućeno jaje.
Umijesi tijesto i pusti ga da odmori oko pola sata.
Tijesto podijeli na nekoliko jednakih dijelova, ovisno o broju kora koji želiš dobiti i veličini kalupa.
Kore razvaljaj na tanko, pazi da ne popucaju pa ih peci na papiru za pečenje na 180 stupnjeva Celzijevih oko 5 minuta.
Za kremu je potrebno zagrijati mlijeko, šećer, vanilin šećer i med pa dodati griz ili brašno.
Kuhaj na laganoj vatri dok ne postane gušće pa makni s vatre.
Ohladi smjesu, dodaj maslac i dobro izmiksaj.
Kore premaži kremom, pusti da se pita ohladi i posluži.
Isprobaj i ove blagdanske slastice:
Možda vas zanima...
Sočni medeni muffini prizivaju blagdanski duh
Recepti
Možda vas zanima...
Blagdanska Linzer "keks" torta
Kolumne
Možda vas zanima...
Napravi raspucance s duplom dozom čokolade!
Recepti
Možda vas zanima...
Blagdanska Pavlova u obliku borića oduševit će te na prvi pogled
Kolumne
Možda vas zanima...
Neodoljivi keksi s medom i začinima gotovi za 8 minuta!
Špajza