Znaš li da postoje sommelieri za med? Da, čudno zvuči jer riječ 'sommelier' najčešće povezujemo s – vinom. No kako postoje sommelieri za pivo, vodu, sake… zašto onda ne bi postojali i sommelieri za med, stručnjaci koji ovu namirnicu poznaju do najsitnijeg detalja i znaju sve tajne njihova okusa, razlike među raznim vrstama meda te kako koji med upotrijebiti u gastronomiji.
Britanka Sarah Wyndham Lewis izučena je sommelierka za med i velika stručnjakinja za tu vrijednu namirnicu. Ona je prva osoba te struke u Velikoj Britaniji te zna sve o kušanju meda, a restorane i kupce savjetuje kako najbolje upariti med s platom narezaka i sira, koji med upotrijebiti u kojem koktelu, u kojem jelu… Posao je učila u Italiji – u Bolonji naime djeluje Nacionalni registar stručnjaka za senzoričku analizu meda u kojem je i Sarah naučila tajne svog zanata.
Također, ova vrijedna Britanka zajedno sa suprugom Daleom Gibsonom, bivšim bankarom, a sada pčelarom, vodi obiteljsku tvrtku Bermondsey Street Bees u sklopu koje promoviraju priču o održivosti te prodaju prirodni, neprerađeni med ravno iz košnica koji prikupljaju u svojim košnicama u urbanoj sredini poput Londona, ali i na selu, kao i od drugih nezavisnih proizvođača te za isti dobivaju brojne nagrade.
Wyndham nam otkriva tajne pravilnog kušanja meda, u 5 koraka:
1. Dobro pogledaj med - Uzmi u ruku staklenku meda, usmjeri je prema bijeloj površini i procijeni njegovu boju i intenzitet. Utvrdi je li med jako svijetao, svijetlo zlaćane, jantarne ili pak tamne boje kestena.
2. Pomiriši med - Malu staklenku ili šalicu s medom neko vrijeme drži između dlanova kako bi med poprimio toplinu ljudskog tijela, odnosno blago se zagrijao. Žlicom lagano izmiješaj med kako bi se arome oslobodile. Pomiriši med na nekoliko sekundi, i to ponovi nekoliko puta. To su tvoje prve impresije o aromama meda - imaj na umu da su puno jednostavnije od okusa koje ćeš osjetiti kad kušaš med.
3. Razmaži punu žlicu meda po jeziku i desnima, iza zubiju - Dok to radiš zadrži dah i čekaj 5 sekundi dok se med ne rastopi na jeziku. Koje su tvoje prve impresije? Potom udahni zrak kroz usta i nos istodobno. Prati kako se okus meda mijenja u ustima. Potom zatvorenih usta udiši samo kroz nos i ponovno prati kako se mijenja okus meda.
4. Progutaj med - Prati okuse koji se razvijaju, a obrati pažnju i na teksturu meda. Je li kušani med dominantno slankast, sladak ili gorak? Ima li kompleksnost i slojevitost okusa? Kakva mu je tekstura i gustoća?
5. Procijeni trajnost okusa - Procijeni koliko traje okus kušanog meda? Primjerice, okus vrhunskog artizanskog meda trebao bi trajati nekoliko minuta…
Isprobaj ova slana i slatka jela s medom...