Volimo TikTok jer na njemu uvijek pronalazimo nove ukusne i jednostavne ideje za nova jela. A već neko vrijeme na TikToku vlada jedan odličan, slatki food trend. Ovaj puta možeš biti bez brige, nema čudnih namirnica ni još čudnijih kombinacija, riječ je o jednostavnoj slastici koju svatko može napraviti od samo 3 osnovna sastojka.
Jabuke, med i lisnato tijesto za brzi Tarte Tatin
Radi se o mini preokrenutim pitama s jabukama, odnosno pojednostavljenoj verziji popularne francuske slastice Tarte Tatin. Za ovu TikTok verziju potrebni su ti samo jabuke (dobro je odabrati neke kiselije, kako desert ne bi na kraju bio presladak), tekući med i kupovno lisnato tijesto.
Dodatni sastojak može biti jedno jaje kojim se premaže lisnato tijesto, ali po našem mišljenju to nije niti potrebno budući da se zapravo maže dio tijesta koji će pri posluživanju biti okrenut prema dolje.
Kako se priprema ovaj slatki hit s TikToka
Lisnato tijesto izreže se u pravokutnike dimenzija cca 7x15 cm, a jabuke se izrežu na tanke kriške, U veliki plitki pleh stavi se papir za pečenje, na papir se na šest mjesta stavi malo meda i razmaže, a po tome složi 6-8 tankih kriški jabuka.
Na jabuke ide još malo meda, a potom se na njih stave pravokutnici lisnatog tijesta te se lagano pritisnu kako bi se bolje primili za jabuke i med. Po želji se lisnato tijesto prije pečenja premaže razmućenim jajem. Peče se 12 minuta na 170 stupnjeva.
@fitwaffle Upside down apple pastries #apple #pastry #puffpastry ♬ Mother - Meghan Trainor
Nakon što se izvadi iz pećnice, kolač se preokrene i posluži! Jednostavnije doista ne može! Brza slastica na tvom je tanjuru za 15 minuta, a može poslužiti i kao odličan sladak doručak.
Naravno, ako želiš obogatiti okus ovog brzog i jednostavnog kolačića, možeš jabukama dodati malo cimeta i/ili muškatnog oraščića, sjeckanih oraha ili lješnjaka, suncokretovih ili sezamovih sjemenki, a umjesto meda možeš koristiti javorov ili agavin sirup. Pusti mašti na volju, mogućnosti su nebrojene!
@halfacoco Full recipe Caramelised Upside Down Apple Tart Ingredients: Ready rolled puff pastry (Pâté feuilletée) 1 apple, sliced thinly using a mandolin Maple syrup, honey, agave or dark brown sugar Sunflower seeds or any nuts for crunch Egg yolk for the shine Icing sugar for dusting 1. Preheat the oven to 180c/350F. Pour 1 tbsp maple syrup on a baking sheet lined with parchment paper. Sprinkle 1 tsp sunflower seeds on top of the syrup Place 2 round slices of apple on top of the maple syrup and cover with a round piece of puff pastry bigger than the apple diameter. 2. Brush with egg yolk and bake at 180c/350F for 20 minutes until the pastry is risen, fully baked and golden brown. 3. Leave to cool completely before turning over. This will allow the caramel to harden and stick to the apple. Turn over by sliding a palette knife underneath the pastry and flipping it over. Dust with icing sugar and enjoy! #appletart #recipes #caramelised #appleturnover #pastryrecipes ♬ 3:15 (Slowed Down + Reverb) - Russ