Iako je estetika jela, odnosno njegov izgled, izuzetno bitna, ponekad, srećom, nutritivna vrijednost hrane ipak prevlada nad onim što gledamo. Jedan od primjera kada sastav jela ima prednost nad prezentacijom je novi viralni hit – močvarna juha, koja je postala novi food hit na TikToku jer je izvrstan i hranjiv zimski zalogaj.
Najukusnija močvara
Močvarna juha je jelo koje je svoje ime dobilo po izgledu – koji pomalo podsjeća na zelenkastu močvarnu vodu punu algi. No ova juha definitivno nije toliko poklonika osvojila svojim izgledom, a niti groznim nazivom, već odličnim, zdravim i hranjivim te svima pristupačnim sastojcima (špinat, listovi peršina, jalapeno papričice, đumbir, piletina, riža, sok od limete…) koji čine cjelovit i hranjiv obrok koji nam daje snagu i vitamine.
Također, ova je močvarna juha i odličan način da iskoristiš višak piletine od prethodnog dana. Močvarna juha posljednjih je mjeseci veliki hit na TikToku pa ti donosimo recept, da ju možeš pripremiti kod kuće.
@wishbonekitchen it’s giving 🍵 #soupseason ♬ original sound - wishbonekitchen
Močvarna juha
Sastojci:
- 1 l pilećeg temeljca
- 250 g kuhane riže
- 250 g usitnjene kuhane, grilane ili pečene piletine
- 300 g špinata
- 4 češnja češnjaka
- komadić svježeg đumbira, nariban
- mladi češnjak – ako ti je dostupan
- 2 jalapeno papričice (opcionalno) – prilagodi količinu svom ukusu za ljuto
- listići peršina – za ukras
- limeta/limun - sok
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Postupak:
- U loncu zagrijavaj pileći temeljac do vrenja. Dodaj špinat. Pusti da se kuha dok špinat ne omekša. Potom špinat i malo temeljca usitni u blenderu.
- U temeljac u loncu ubaci rižu i pusti da se kuha 15-ak minuta, odnosno prema vremenu navedenom na pakiranju.
- U isto vrijeme u izblendani špinat dodaj češnjak, đumbir, peršin, mladi češnjak, jalapeno papričice te malo vode i soli te ponovno sve blendaj otprilike minutu. Kušaj i dodaj papar te još soli ako je potrebno.
- Pomiješaj izblendanu smjesu i rižu kuhanu u temeljcu, dodaj usitnjenu piletinu. Posluži pokapano s malo soka od limuna i/ili limete te posuto s par listića peršina.