Špajza 12. prosinca 2023.

Jeste li čuli za grilani led? I mi se još čudimo...

led
Što se dogodi kad baciš led na gril? Kinezi bi rekli - nastaje novi street food hit foto: Scott Rodgerson/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Porcija dobro začinjenog leda s grila u Kini se prodaje za 2 eura, a videa i fotografije njegove pripreme preplavili su društvene mreže

Na svjetsku gastro scenu stalno pristižu (neobični) noviteti, no ovaj zadnji za koji smo čuli uistinu je najbizarniji do sada. Riječ je o ledu s grila, omiljenoj grickalici koja oduševljava lokalce i posjetitelje u gradu Changsha u kineskoj pokrajini Hunan.

Cijena ovog neobičnog zalogaja koji privlači sve više pažnje te postaje globalni fenomen iznosi 15 jena, odnosno oko 2 eura. Grilani led predstavlja, kažu Kinezi, inovativan duh azijske kuhinje.

@samraheb Grilled ice cubes become popular street food in China #fyp #fypシ #foryoupageofficiall #ghanatiktok🇬🇭 #pinay_tiktok #viraltiktok #onelove #viral #friends ♬ original sound - Sam Raheb

Proces grilanja leda započinje bacanjem leda na rešetku postavljenu iznad otvorene vatre. Pritom se led u pravom ritualu brzog okretanja transformira u nesvakidašnju i navodno jako ukusnu poslasticu.

Nakon što se bace na vatru, kocke leda prvo se premažu s malo biljnog ulja i nakon toga pospu originalnom mješavinom začina poput čilija, mljevenog kumina, nasjeckanog mladog luka i korijandera koji ledu daju ukusan omotač s okusom dima.

Na kraju se na grilani led stavljaju umaci koji pojačavaju okuse – soja umak, oyster umak te malo sezamovog ulja. Kako ti se čini?

Već napeto iščekujemo ledenu ponudu zagrebačkog Adventa iduće godine... 😉

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.