Kolumne 17. listopada 2018.

Tarte tatin - sve o genijalnoj preokrenutoj piti s jabukama

foto: Ivanka Brček
gastro postao gastro.24sata.hr
Vjerojatno ste svi čuli za poznatu poslasticu iz francuske kuhinje, čuvenu pitu koja se peče naopako – Tarte Tatin. Priča kaže da je jedna od sestara Tatin pripremala tradicionalnu pitu od jabuka ali je, predugo ostavila na vatri jabuke u maslacu i šećeru.

Kako bi ipak spasila stvar stavila je tijesto preko jabuka i sve stavila peći. Pita je bila fantastičnog okusa!

Bilo kako bilo, ova pita nimalo ne zaostaje po sočnosti od originala. Dapače, još je ukusnija ako znamo da su sastojci i ovaj put izuzetno zdravi. Moram napomenuti da je ovo rustikalna izvedba poznate pite.

 

Možda vas zanima... Brzi zobeni desert s jabukama i sladoledom Kolumne

 

Ivanku Brček Zdravu.ivu pratite na njenoj stranici, Facebooku, Instagramu i Pinterestu!

 

Možda vas zanima... Domaće tortilje s chutney umakom od aronije i jabuka Kolumne Možda vas zanima... Savijača s bundevom - slatka ili slana Kolumne


Za tijesto će vam trebati:

  • 1 ½ šalice integralnog brašna 
  • ½ čajne žličice himalajske soli
  • ½ šalice kokosovog ulja
  • ½ šalice hladne vode

Za nadjev:

  • 6 jabuka
  • ½ šalice brezinog šećera – Xilita
  • 3 jušne žlice kokosovog ulja
  • 1 čajna žličice cejlonskog cimeta
  • sjeckani bademi (orasi, lješnjaci, po želji)

        * šalica = 2,5 dl

  

 

Priprema:
1.    U zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte kokosov maslac (ne smije biti pretvrd jer će ostati grudice u tijestu) i pomiješajte rukama. 
2.    Dodajte hladnu vodu (žlicu po žlicu) i mijesite tijesto sve dok ne dobijete kompaktnu masu koja se ne lijepi za površinu. Ako treba, doradite tijesto dodajući vodu ili brašno. Ostavite tijesto pokriveno po strani dok ne napravite nadjev.
3.    Za nadjev ogulite 6 jabuka, očistite sredinu i narežite na 8 dijelova (kriški).
4.    Pomiješajte brezin šećer i kokosovo ulje. Rastopite mješavinu u tavi i, na srednje jakoj vatri, kuhajte par minuta dok ne postane smećkasta. 
5.    Maknite tavu s vatre, dodajte jabuke i dobro promiješajte. Na laganoj vatri pirjajte jabuke oko 15 minuta (povremeno ih promiješajte).
6.    Maknite s vatre i dodajte žličicu cimeta te pažljivo promiješajte kako bi jabuke ostale čitave. Ostavite da se jabuke ohlade.
7.    Uključite pećnicu da se zagrije na 190 °C. Na radnoj površini razvaljajte tijesto (ne treba posipavati brašnom) na površinu veću od površine posude u kojoj će se peći pita.
8.    Poslažite ohlađene jabuke po površini posude (ne smije biti razmak između njih).
9.    Razvaljanim tijestom prekrijte jabuke i pritisnite tijesto sa unutarnje strane posude do dna. Probodite tijesto nožem ili vilicom na par mjesta kako i mogao izlaziti zrak tijekom pečenja.
10.    Stavite pitu u pećnicu na 190 °C oko pola sata (dok tijesto ne poprimi smećkastu boju).
11.    Pečeni kolač ostavite da se ohladi najmanje 1 sat. Kad je ohlađen stavite tanjur na tijesto i, s obje ruke, preokrenite posudu tako da vam jabuke budu s gornje strane. Po želji, posipajte kolač mljevenim bademima, orasima ili lješnjacima.

Narežite kolač na kriške i uživajte!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.