Kolumne 10. ožujka 2018.

Domaće tortilje s chutney umakom od aronije i jabuka

foto: Ivanka Brček
gastro postao gastro.24sata.hr
Umak koji je istovremeno i kiseo i sladak i ljut , poznatiji kao chutney, potječe iz indijske kuhinje i nezaobilazni je dodatak mnogobrojnim i raznovrsnim jelima. Odličan je namaz za sendviče i krekere. Ja sam ga dodala domaćim punjenim tortiljama što se pokazalo kao pun pogodak jer je jelo začas nestalo.

Od navedene količine tijesta za tortilje može se pripremiti 6 tortilja promjera oko 22 cm. Nadjev napravite po želji koristeći namirnice koje su vam raspoložive ili koje volite. U receptu sam navela koje sam  namirnice koristila, ali nisam navela količinu kako bi mogli odlučiti sami.

Chutney sam napravila od luka, jabuka i aronija uz dodatak začina. Važno je da se umak kuha na srednje jakoj vatri određeno vrijeme dok se sastojci ne prožmu. Aronija je inače okusom vrlo trpka, ali se u umaku izgubi njena trpkost i ima okus borovnica. 

Umak možete napraviti  u većim količinama i pospremiti u staklenke te koristiti kao dodatak riži, krumpiru, kuhanim žitaricama i sl.

 

Možda vas zanima... Sezonska povrtna juha s vege okruglicama Kolumne

 

Zdravu Ivu potražite na blogu i Facebooku!

 

Možda vas zanima... Zdravi duo: Pečeni batat s domaćim kečapom Kolumne

 

Sastojci:

Za tortilje 

  • 2 šalice brašna tipa T – 850
  • ¼ čajne žličice praška za pecivo
  • ½ čajne žličica himalajske soli
  • 4 jušne lice maslinovog ulja
  • ½ šalice tople vode, dodati još po potrebi

Za chutney 

  • 2 luka srednje veličine
  • 2 jabuke
  • 1 šalica smrznute aronije
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 5 jušnih žlica kokosovog šećera
  • 2 jušne žlice jabučnog octa
  • ½  čajne žličice himalajske soli
  • ½ čajne žličice curry začina  u prahu

Za punjenje tortilja 

  • kuhana riža
  • kuhani grah
  • listovi zelene salate
  • kukuruz u zrnu
  • narezana svježa crvena paprika
  • grčki jogurt
  • himalajska sol

 

*1 šalica = 2,5 dl

 | Author: Ivanka Brček foto: Ivanka Brček

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
  2. Dodajte ulje i vodu te mijesite dok se ne počne odvajati od zdjele. 
  3. Pokrijte krpom i ostavite stajati sa strane. Za to vrijeme napravite chutney i pripremite namirnice za punjenje tortilja.
  4. U tavi na zagrijanom ulju prodinstajte nasjeckani luk dok ne omekša. Dodajte ostale sastojke osim začina curry , pomiješajte i poklopljeno dinstajte na srednje jakoj vatri oko 45 minuta. Po potrebi dodajte vode i povremeno promiješajte. Pred kraj kuhanja dodajte curry u prahu i još kuhajte oko 5 minuta.
  5. Pripremite punjenje za tortilje; pomiješajte kuhanu rižu, kukuruz, kuhani grah, sol i grčki jogurt te dobro pomiješajte. 
  6. Zelenu salatu očistite, operite i ocijedite. Nemojte je rezati, neka ostane u listovima.
  7. Tijesto za tortilje podijelite na 6 jednakih dijelova i na pobrašnjenoj površini razvaljajte u tanke krugove. 
  8. Zagrijte tavu i razvaljane tortilje pecite sa svake strane oko 1 minutu. Pečene tortilje stavljajte na tanjur i dobro pokrijte krpom, ne smiju se osušiti. 
  9. Prionite punjenju tortilja. Na trećinu tortilje stavite 2 lista zelene salate i pripremljeni nadjev. 
  10. Zamotajte tortilju od mjesta punjenja prema drugom kraju i stavljajte u tepsiju jednu do druge. Mjesto spoja okrenite prema dnu tepsije.
  11. Gotovi chutney stavite u posudicu za posluživanje. 
  12. Prije posluživanja narežite tortilje na manje dijelove i okrenite ih okomito da se vidi nadjev. 

 

Tortilje poslužite uz chutney umak i uživajte u punini okusa!

                          

  

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Pjer 22:18 12. Ožujak 2018.

    u svojoj verziji dodajem još plodove mora