Od navedene količine tijesta za tortilje može se pripremiti 6 tortilja promjera oko 22 cm. Nadjev napravite po želji koristeći namirnice koje su vam raspoložive ili koje volite. U receptu sam navela koje sam namirnice koristila, ali nisam navela količinu kako bi mogli odlučiti sami.
Chutney sam napravila od luka, jabuka i aronija uz dodatak začina. Važno je da se umak kuha na srednje jakoj vatri određeno vrijeme dok se sastojci ne prožmu. Aronija je inače okusom vrlo trpka, ali se u umaku izgubi njena trpkost i ima okus borovnica.
Umak možete napraviti u većim količinama i pospremiti u staklenke te koristiti kao dodatak riži, krumpiru, kuhanim žitaricama i sl.
Zdravu Ivu potražite na blogu i Facebooku!
Sastojci:
Za tortilje
- 2 šalice brašna tipa T – 850
- ¼ čajne žličice praška za pecivo
- ½ čajne žličica himalajske soli
- 4 jušne lice maslinovog ulja
- ½ šalice tople vode, dodati još po potrebi
Za chutney
- 2 luka srednje veličine
- 2 jabuke
- 1 šalica smrznute aronije
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 5 jušnih žlica kokosovog šećera
- 2 jušne žlice jabučnog octa
- ½ čajne žličice himalajske soli
- ½ čajne žličice curry začina u prahu
Za punjenje tortilja
- kuhana riža
- kuhani grah
- listovi zelene salate
- kukuruz u zrnu
- narezana svježa crvena paprika
- grčki jogurt
- himalajska sol
*1 šalica = 2,5 dl
Priprema:
- Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- Dodajte ulje i vodu te mijesite dok se ne počne odvajati od zdjele.
- Pokrijte krpom i ostavite stajati sa strane. Za to vrijeme napravite chutney i pripremite namirnice za punjenje tortilja.
- U tavi na zagrijanom ulju prodinstajte nasjeckani luk dok ne omekša. Dodajte ostale sastojke osim začina curry , pomiješajte i poklopljeno dinstajte na srednje jakoj vatri oko 45 minuta. Po potrebi dodajte vode i povremeno promiješajte. Pred kraj kuhanja dodajte curry u prahu i još kuhajte oko 5 minuta.
- Pripremite punjenje za tortilje; pomiješajte kuhanu rižu, kukuruz, kuhani grah, sol i grčki jogurt te dobro pomiješajte.
- Zelenu salatu očistite, operite i ocijedite. Nemojte je rezati, neka ostane u listovima.
- Tijesto za tortilje podijelite na 6 jednakih dijelova i na pobrašnjenoj površini razvaljajte u tanke krugove.
- Zagrijte tavu i razvaljane tortilje pecite sa svake strane oko 1 minutu. Pečene tortilje stavljajte na tanjur i dobro pokrijte krpom, ne smiju se osušiti.
- Prionite punjenju tortilja. Na trećinu tortilje stavite 2 lista zelene salate i pripremljeni nadjev.
- Zamotajte tortilju od mjesta punjenja prema drugom kraju i stavljajte u tepsiju jednu do druge. Mjesto spoja okrenite prema dnu tepsije.
- Gotovi chutney stavite u posudicu za posluživanje.
- Prije posluživanja narežite tortilje na manje dijelove i okrenite ih okomito da se vidi nadjev.
Tortilje poslužite uz chutney umak i uživajte u punini okusa!