Kao predjelo juha može smanjiti ukupni unos unesenih kalorija prilikom konzumiranja ručka - manje ćete moći jesti nakon tanjura toplog užitka. Topla juha djeluje i na sprječavanje viroza i prehlada jer pomaže izbacivanju sekreta iz pluća i sinusa.
Povrtna juha, posebice pripremljena od sezonskog povrća iz vlastitog vrta ili od „provjerenih“ dobavljača , lagan je obrok, bogat hranjivim tvarima kojima će biti opskrbljeno naše tijelo.
Kao dodatak juhi napravite veganske okruglice i imat ćete odlično predjelo!
Sastojci za juhu:
• ½ jušne žlice ghee maslaca
• ½ luka
• 3 češnja češnjaka
• 1 mrkva
• 1 crvena paprika
• 1 žuta paprika
• 1 manja tikvica
• 1 rajčica
• 1 čajna žličica začinske soli
• himalajska sol, papar – po želji
• lišće svježeg ljupčaca i/ili peršina
Za okruglice:
• 80 g integralnog pšeničnog griza
• 2 jušne žlice polubijelog brašna T-850
• 1 jušna žlica ghee maslaca
• ½ čajne žličice sode bikarbone
• ¼ čajne žličice himalajske soli
• ¼ čajne žličice kurkume
Priprema
1. Prije pripreme juhe napravite okruglice. Pomiješajte sve suhe sastojke te dodajte maslac i vodu. Sve skupa dobro promiješajte i ostavite stajati sa strane.
2. Očistite i operite povrće te nasjeckajte na komadiće, svako zasebno.
3. Luk i češnjak kratko popržite na ghee maslacu , dodajte narezanu papriku i također malo prodinstajte.
4. Dodajte narezanu mrkvu i sve dinstajte dok mrkva malo ne omekša.
5. Zalijte s 1,5 l vruće vode te dodajte narezanu tikvicu i rajčicu.
6. Začinite sa začinskom i himalajskom soli i paprom i kuhajte na srednjoj temperaturi oko 5 minuta (vrijeme kuhanja je skraćeno zbog dodavanja vruće vode).
7. Od prethodno pripremljene smjese rukama pravite okruglice veličine lješnjaka i stavljajte ih u juhu. Kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta. Ugasite vatru te ostavite juhu neka odstoji.
Prije serviranja sitno nasjeckajte svježe lišće peršina i/ili ljupčaca i pospite po juhi!
Vaša Zdrava.iva
Ivanku Brček, Zdravu.ivu pratite na njenom blogu, Facebooku, Instagramu i Pinterestu!