U domaćoj kuhinji premalo je korištena ali, zbog sve veće spoznaje o njenoj ljekovitosti, bundeva sve je češće na našim stolovima. Bundeva je prepuna hranjivih i korisnih tvari za naš organizam, a iako je u današnje vrijeme dostupna u trgovinama tijekom cijele godine, najbolja je na jesen i zimi.
Meso bundeve bogato je vlaknima što je čini lako probavljivom namirnicom. Obiluje antioksidansima čime sudjeluje u sprječavanju nastanka slobodnih radikala. Također je bogata mineralima i vitaminima te naše tijelo opskrbljuje tvarima neophodnima za zdravlje.
Treba napomenuti i njenu niskokaloričnost - 100 g bučinog mesa sadržava tek 28 kalorija! U pripremi savijače s bundevom korištene su gotove kore, idealne za zaposlene domaćice i sve koji žele ubrzati pripremu ovog ukusnog jela.
Inače, ovu savijaču možeš napraviti i u slanoj verziji, ali tada svakako izostavi šećer i cimet i povećaj količinu soli.
Sastojci:
- 1 pakovanje gotovih kora za savijače
- 1 manja bundeva (hokaido) – oko 650 g
- 250 g svježeg kravljeg sira
- 250 ml grčkog jogurta
- 150 g prirodnog šećera
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- ½ čajne žličice himalajske soli
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 1 jušna žlica naribane limunove korice
- otopljeni ghee maslac za premazivanje tijesta
Priprema:
- Uključite pećnicu na 180 ° C.
- Očistite tikvu od koštica i ogulite te je naribajte.
- Pomiješajte naribanu tikvu sa svježim kravljim sirom, jogurtom, šećerom, cimetom, soli, limunovim sokom i limunovom koricom.
- Izvadite kore iz pakovanja i prebrojite ih jer broj kora varira od 10 do 15 (ovisno o proizvođaču).
- Broj kora podijelite s 3 (toliko će vam trebati za jednu savijaču).
- Ovisno o broju kora podijelite i nadjev da svaka savijača bude ravnomjerno punjena.
- Jednu koru stavite na radnu površinu i poškropite je mješavinom tople vode i otopljenog ghee maslaca. Na tako pripremljenu koru stavite drugu i ponovite postupak. Stavite i treću koru, poškropite je te rasporedite pripremljeni nadjev na 2/3 kore počevši od jednog
- kraja.
- Savijte lijevi i desni rub kore prilagodivši veličinu savijače prema veličini tepsije.
- Savijte nadjevenu koru i stavite je u podmazanu tepsiju.
- Cijeli postupak ponovite dok ne potrošite sve kore i nadjev. Savijaču lagano premažite
- ghee maslacem i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 ° C oko 40 minuta.
- Izvadite iz pećnice i ostavite malo ohladiti.
- Toplu savijaču narežite na komade.
- Uz toplu savijaču servirajte domaći jogurt ili kiselo mlijeko a, po želji, savijaču dodatno zasladite mljevenim prirodnim šećerom!
Vaša Zdrava.iva
P.S. Pratite me na mom blogu!