Kolumne 01. studenoga 2017.

Savijača s bundevom - slatka ili slana

foto: Ivanka Brček
gastro postao gastro.24sata.hr
Osim brojnih naziva za bundevu (tikva, buča, misirača,…) postoji i niz jela u kojima dominira ova zdrava namirnica karakteristična za jesensko i zimsko doba. od juha, rižota, pita... pa sve do sočnih savijača, odnosno štrudli, koje mogu biti i slatki desert i slano predjelo

U domaćoj kuhinji premalo je korištena ali, zbog sve veće spoznaje o njenoj ljekovitosti, bundeva sve je češće na našim stolovima. Bundeva je prepuna hranjivih i korisnih tvari za naš organizam, a iako je u današnje vrijeme dostupna u trgovinama tijekom cijele godine, najbolja je na jesen i zimi.

Meso bundeve bogato je vlaknima što je čini lako probavljivom namirnicom. Obiluje antioksidansima čime sudjeluje u sprječavanju nastanka slobodnih radikala. Također je bogata mineralima i vitaminima te naše tijelo opskrbljuje tvarima neophodnima za zdravlje.

 

Možda vas zanima... Zdravi duo: Pečeni batat s domaćim kečapom Kolumne

Treba napomenuti i njenu niskokaloričnost - 100 g bučinog mesa sadržava tek 28 kalorija! U pripremi savijače s bundevom korištene su gotove kore, idealne za zaposlene domaćice i sve koji žele ubrzati pripremu ovog ukusnog jela.

Inače, ovu savijaču možeš napraviti i u slanoj verziji, ali tada svakako izostavi šećer i cimet i povećaj količinu soli.

 

Možda vas zanima... Brzi zobeni desert s jabukama i sladoledom Kolumne

 

 | Author: Ivanka Brček foto: Ivanka Brček

 

Sastojci:

  • 1 pakovanje gotovih kora za savijače
  • 1 manja bundeva (hokaido) – oko 650 g
  • 250 g svježeg kravljeg sira
  • 250 ml grčkog jogurta
  • 150 g prirodnog šećera
  • 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
  • ½ čajne žličice himalajske soli
  • 1 jušna žlica limunovog soka
  • 1 jušna žlica naribane limunove korice
  • otopljeni ghee maslac za premazivanje tijesta

     
Priprema:

  1. Uključite pećnicu na 180 ° C.
  2. Očistite tikvu od koštica i ogulite te je naribajte.
  3. Pomiješajte naribanu tikvu sa svježim kravljim sirom, jogurtom, šećerom, cimetom, soli, limunovim sokom i limunovom koricom.
  4. Izvadite kore iz pakovanja i prebrojite ih jer broj kora varira od 10 do 15 (ovisno o proizvođaču).
  5. Broj kora podijelite s 3 (toliko će vam trebati za jednu savijaču).
  6. Ovisno o broju kora podijelite i nadjev da svaka savijača bude ravnomjerno punjena.
  7. Jednu koru stavite na radnu površinu i poškropite je mješavinom tople vode i otopljenog ghee maslaca. Na tako pripremljenu koru stavite drugu i ponovite postupak. Stavite i treću koru, poškropite je te rasporedite pripremljeni nadjev na 2/3 kore počevši od jednog
  8. kraja.
  9. Savijte lijevi i desni rub kore prilagodivši veličinu savijače prema veličini tepsije.
  10. Savijte nadjevenu koru i stavite je u podmazanu tepsiju.
  11. Cijeli postupak ponovite dok ne potrošite sve kore i nadjev. Savijaču lagano premažite
  12. ghee maslacem i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 ° C oko 40 minuta.
  13. Izvadite iz pećnice i ostavite malo ohladiti.
  14. Toplu savijaču narežite na komade.
  15. Uz toplu savijaču servirajte domaći jogurt ili kiselo mlijeko a, po želji, savijaču dodatno zasladite mljevenim prirodnim šećerom!

Vaša Zdrava.iva

P.S. Pratite me na mom blogu!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.