Svibanj je mjesec u kojem nas priroda daruje s dva divna bijela cvijeta, bazgom i bagremom. Bazgu manje-više svi poznaju zahvaljujući prefinom soku koji se radi od nje, ali bagrem je mnogima neistražen...
Kako se moja obitelj bavi pčelarstvom, od malih nogu sam upoznat s važnosti bagrema u prirodi jer je to jedna od najvažnijih medonosnih biljaka u Hrvatskoj, posebice u kontinentalnom dijelu.
Ono što pamtim je da smo kao djeca brali cvjetove bagrema i žvakali ih jer su svojoj unutrašnjosti skrivali slatki nektar koji nam se svima tako sviđao.
Mirisni cvjetovi bagrema
foto: Vedran Bošković
Koristiti se mogu gotovo svi njegovi dijelovi osim kore koja može izazvati trovanje. Od mladog lista i cvijeta se mogu raditi čajevi i sirupi, a može ih se konzumirati svježe ili termički obrađene.
Sjemenke iz mahune bagrema se također mogu koristiti i to kao alternativa grahu i drugim mahunarkama, a čak sam naišao i na podatak da pečene sjemenke bagrema mogu biti zamjena za kavu. Ovo zadnje nisam probao, ali me definitivno zainteresiralo.
Napomena: zbog već spomenute mogućnosti otrovanja ne smiju se koristiti stara kora, zreli list i sirove sjemenke.
Danas predstavljam jedan jednostavan, ali skroz ukusan recept koji uz dodatak meda, cimeta, pekmeza, ili samo uz malo šećera u prahu - postaje prava poslastica.
Ne gasi ekran dok kuham
Pohani cvjetovi bagrema s medom i cimetom
10 MIN
pripreme
11 MIN
kuhanja
5
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Cvijet bagrema
20
kom
Jaje
1
kom
Brašno
50
g
Voda
100
ml
Prašak za pecivo
0,50
žličica
Cimet
0,50
žličica
Sol
1
prstohvat
Med
Cimet
Šećer u prahu
Suncokretovo ulje
Postupak
Cvijet bagrema beri ujutro dok se još nije potpuno otvorio, nakon toga ga lagano operi u vodi pazeći da što manje pupoljaka otpadne. Slagati na kuhinjski papir i ostaviti da se malo posuši.
Navedene sastojke za tempuru samo dobro sjediniti pazeći da ne ostanu grudice brašna. Gustoća smjese koju trebaš dobiti je dosta gušća od smjese za palačinke, ali ne i pregusta - kako bi ove nježne cvjetiće mogli uspješno umočiti. Ja osobno dodam malo praška za pecivo kako bi se tijesto napuhalo.
Ulje zagrij na srednje jakoj vatri te cvijet bagrema umočen u tempuru prži u vrelom ulju do zlatno-žute boje. Pržene cvjetove bagrema ocijedi od viška masnoće na kuhinjskom ubrusu.