Svaka hrana ima svoj dan, a jedan od najslađih svakako je National Cookie Day koji se svake godine obilježava 4. prosinca. Keksi, ti neodoljivi mali slatki zalogaji prepuni predivnih stvari poput čokolade, orašastih plodova, začina, maslaca… samo jednim zalogajem mogu nam uljepšati dan.
Priča se i da mogu stajati neko vrijeme, ako ih pohraniš u prikladnu posudu i čuvate na suhom i tamnom mjestu. No nama se to još nikad nije dogodilo, da smo kekse morali čuvati, jer nestanu u trenu!
Pitaš se kada je ispečen prvi keks? Pretpostavlja se u 7. stoljeću, kada su Perzijanci počeli uzgajati šećernu trsku te je koristili za pečenje prvih slatkiša. Trgovačkim putevima šećer je stigao i u Europu gdje su se do 14. stoljeća keksi prilično udomaćili.
A nakon što su Europljani otkrili Ameriku šećer su ponijeli tamo sa sobom. Tijekom stoljeća Amerikanci su počeli razvijati vlastite recepte za kekse, a među najpopularnijim američkim keksima definitivno su Chocolate Chip Cookies.
National Cookie Day prvi je 1987. godine proglasio Matt Nader, zaposlenik jedne tvornice keksa u San Franciscu, poručivši da je ovaj dan puno zabavniji i slađi od Nacionalnog dana tajnica. Ali to i nije jedini dan posvećen ovim malim slatkim zalogajima – obilježavaju se i Dan zobenih keksa, Dan Oreo keksa, Dan kalupića za kekse, Dan domaćih keksa… i tako u nedogled.
A kako proslaviti National Cookie Day? Naravno, tako da ispečeš barem jednu vrstu keksa, a mi ti donosimo dva prijedloga – za slavne chocolate chip cookies (kekse s komadićima čokolade) kao i za "zarazne" kekse s medom i začinima. Navali!
Chocolate chip cookies
Sastojci:
- 4 i pol šalice oštrog brašna (1 šalica = 250 ml)
- 2 žličice sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 1 i pol šalica omekšalog maslaca
- 1 i ¼ šalice bijelog kristal šećera
- 1 i ¼ šalice svijetlog smeđeg šećera
- 3 jaja
- 2 žličice vanilin šećera
- 300 g komadića čokolade
Postupak:
- Izmiješaj suhe sastojke - brašno, sodu bikarbonu i sol. Stavi sa strane.
- U velikoj zdjeli izmiksaj maslac, bijeli i smeđi šećer te vanilin šećer na srednjoj brzini dok smjesa ne postane pahuljasta, oko 3 minute. Dodaj jedno po jedno jaje, a nakon svakog dobro izmiksaj. Dodaj i vanilin šećer.
- U ovu smjesu dodaj suhe sastojke, a nakon što se sve dobro sjedini dodaj komadiće čokolade.
- Od tijesta oblikuj oko 20 kuglica te ih stavi u pleh, na papir za pečenje. Ostavi dovoljno razmaka jer će se keksi tijekom pečenja spljoštiti. Pleh s tijestom stavi u hladnjak na 2 sata.
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva te peci oko 15 minuta, s tim da na pola vremena zarotiraš pleh kako bi se keksi ravnomjerno ispekli.
Keksi s medom i začinima
Sastojci:
- 12 žlica omekšalog maslaca
- ½ šalice muscovado šećera
- 2 žlice meda
- 1 i ½ žličica cimeta u prahu
- 1 žličica đumbira u prahu
- ½ žličice klinčića u prahu
- 2 šalice oštrog brašna, plus dodatno za razvaljati tijesto
- 1/3 šalice sitno sjeckanih lješnjaka
- 1 žličica soli
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva.
- Mikserom na srednjoj brzini dobro izmiksaj maslac, šećer, med i začine.
- Dodaj brašno, lješnjake i sol. Sve zajedno dobro izmiksaj.
- Tijesto stavi na pobrašnjenu površinu, razvaljaj ga na debljinu od otprilike 5 milimetara i izreži kekse kalupićima po izboru.
- Peci oko 8 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.