Špajza 15. srpnja 2023.

Nikada nemoj podgrijavati ovu hranu!

Riža
Rižu nije dobro podgrijavati foto: Pille R Priske/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Mališani su osobito osjetljivi na ove negativne promjene u namirnici zbog čega im nije preporučljivo podgrijavati juhu ili varivo s primjerice mrkvom

Opće je poznato da je najzdravije jesti svježe pripremljene obroke. Ipak, ubrzan ritam života sve više uzima danak, kuhanje obroka za sljedeći dan ili čak nekoliko idućih dana je realnost, a njihovo podgrijavanje način života.

Ipak, bez obzira na praktičnost, postoje namirnice koje je najbolje jesti isključivo svježe pripremljene jer podgrijavanjem mogu ozbiljno narušiti zdravlje. Saznaj o kojim je namirnicama riječ.

krem juha od mrkve | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Oprez sa špinatom i mrkvom

Povrće poput mrkve i osobito špinata sadrže nitrate koji sami po sebi nisu štetni, no ponovnim zagrijavanjem se nizom reakcija mijenjaju u konačni produkt: nitrozamine koji djeluju kancerogeno. Slično vrijedi i za celer, repu i ciklu zbog čega je preporučljivo jela s ovim sastojcima pripremati isključivo svježe u količini dovoljnoj za jedan obrok.

Mališani su osobito osjetljivi na ove negativne promjene u namirnici zbog čega im nije preporučljivo podgrijavati juhu ili varivo s, primjerice, mrkvom. Podgrijavanje juha i variva je prihvatljivo jedino ukoliko iz njih izvadite povrće pa zagrijete samo tekućinu.

 | Author: Heather Gill/Unsplash Jela s mrkvom nije dobro podgrijavati foto: Heather Gill/Unsplash

Gljive ne vole zagrijavanje

Gljive su iznimno osjetljiva namirnica. Proteini sadržani u njima se lako uništavaju, osobito pod utjecajem enzima i mikroorganizama.

Ukoliko se gljive dobro ne očiste te nakon termičke obrade vrlo brzo ne stave u hladnjak, mogu se pokvariti, zbog čega nije preporučljivo njihovo podgrijavanje. Ipak, ako koristiš dobro očišćene svježe gljive te ih nakon pripreme brzo pospremiš u hladnjak na ne više od 24 sata, možeš to jelo podgrijati na temperaturi od oko 70°C.

Juha od gljiva | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Rizik od trovanja rižom

Riža je namirnica koju često zagrijavamo. No, prema Food Standard Agency to je praksa koju valja izbjegavati. Problem ne leži toliko u samom zagrijavanju već u čuvanju riže prije podgrijavanja.

Sirova riža, naime, može sadržavati spore bakterija koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Kada se riža skuha određeni broj spora može opstati, pretvoriti se u bakterije i, ukoliko rižu ostavimo na sobnoj temperaturi, razmnožiti do te mjere da proizvode otrove koje uzrokuju povraćanje i proljev. Podgrijavanje riže ne uklanja te štetne otrove.

Ukoliko ipak planiraš pripremiti rižu unaprijed, ohladi je unutar 1 sata od završetka pripreme i čuvaj u hladnjaku najviše 1 dan prije podgrijavanja. 

Kuhana bijela riža | Author: Shutterstock Kuhana bijela riža foto: Shutterstock

Koje još namirnice nije poželjno podgrijavati?

Zbog visokog sadržaja proteina piletinu nije preporučljivo ponovno grijati. Podgrijavanje nakon 2-3 dana će uzrokovati promjenu strukture proteina što može imati za posljedicu probavne tegobe. Isto vrijedi i za drugo meso, ribu i jela s jajima.

I na kraju, ali ne i manje bitno, jela koja sadrže mlijeko i mliječne proizvode je najbolje jesti svježe pripremljena.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.