Kada redovito kuhaš kod kuće, logično je neka jela pripremiti u većim količinama. To posebno vrijedi za hranu koju često jedeš, poput riže. Međutim, uvriježila se zabluda da nije sigurno podgrijavati ostatke riže.
Ono što je važno je pravilno kuhati, hladiti, čuvati i podgrijavati rižu kako bi se spriječile bolesti i nepotrebno bacanje hrane. U nastavku pročitaj više informacija o tome kako sigurno rukovati rižom kroz pravilno kuhanje, posluživanje, hlađenje i, da, čak podgrijavanje.
Kada je riža "opasna"
Već smo svi negdje pročitali kako kuhana riža koja stoji nekoliko sati postaje kontaminirana bakterijama i može prouzročiti trovanje hranom. To je djelomice točno! Naime, sirova riža može sadržavati bakterije bacillus cereus – i da, ako uneseš veliku količinu tih bakterija, možeš se potencijalno razboljeti.
Ali kuha li se na odgovarajućoj temperaturi (najmanje 60 °C), štetne bakterije će biti uništene. Ako se riža brzo ohladi i pravilno podgrije – čak dva ili tri puta – sve bi trebalo biti u redu. Izbjegavaj ostavljati rižu na sobnoj temperaturi nekoliko sati jer je to može kontaminirati.
Kako pravilno kuhati rižu
Znamo da možda zvučimo kao teta u vrtiću, ali prvi korak je pranje ruku sapunom i vodom. Zatim kuhaj rižu prema uputama na pakiranju. To znači dovesti rižu do vrenja, što se radi kako bi se uništili svi patogeni mikroorganizmi koji mogu biti prisutni, uključujući bacillus cereus.
Ako ispireš rižu iz sigurnosnih razloga, nema smjernica koje ukazuju na to da će to učiniti rižu sigurnijom za jelo. Neki je ispiru ili namaču preko noći prije kuhanja kako bi uklonili dio škroba koji uzrokuje da riža postane ljepljiva tijekom kuhanja.
Prema Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA), ispiranje ili namakanje bijele ili polirane riže može također smanjiti neke od hranjivih tvari dodanih tijekom procesa obogaćivanja, poput folata, željeza, niacina i tiamina, za 50 do 70 posto.
Ako koristiš kuhalo za rižu, kuhaj rižu u tom uređaju, ali pazi da temperatura dostigne i ostane na 60 °C. Ako nisi siguran, izvadi rižu nakon što se skuha, pravilno je ohladi i spremi je u hladnjak.
Kako pravilno poslužiti rižu
Koliko dugo riža stoji vani prije posluživanja također igra ulogu kad je riječ o njezinoj sigurnosti za jelo. Bakterije brzo rastu na temperaturama između 4 °C i 60 °C. Nakon što je riža kuhana, treba je držati toplom (na 60 °C ili više) kako bi se spriječio rast bakterija. Ako rižu poslužuješ na sobnoj temperaturi, drži je u hladnjaku unutar dva sata od kuhanja.
Ako stoji dva sata na sobnoj temperaturi ili jedan sat na 30 °C ili više (poput vanjskog obroka), rižu treba baciti. Kako bi to izbjegao, posluži malu količinu za obrok i ostatak ohladi na sobnu temperaturu (oko 20 minuta). Zatim spremi u posudu i stavi u hladnjak.
Kako pravilno ohladiti rižu
Da spriječiš množenje bakterija, čuvaj rižu na 5 °C ili niže, što je uobičajena temperatura hladnjaka. Nikad ne stavljaj vruću rižu (ili bilo koju drugu vruću hranu) u hladnjak jer može povećati temperaturu okolne hrane, riskirajući množenje bakterija.
Ako želiš brzo ohladiti rižu, podijeli je u manje plitke posude. Kad dostigne 20 °C, odnosno sobnu temperaturu, pokrij posudu i stavi je u hladnjak ili zamrzivač. Ohlađena riža treba biti u zatvorenoj vrećici ili pokrivenoj posudi za skladištenje.
To pomaže zadržati bakterije vani, sačuvati vlagu i spriječiti upijanje mirisa iz drugih namirnica. Ne zaboravi označiti hranu s nazivom i datumom do kojeg je treba upotrijebiti.
Možeš apsolutno podgrijati ostatke riže sve dok si slijedio gore navedene smjernice. Ako si rižu čuvao u zamrzivaču, važno ju je pravilno odmrznuti. Možeš je odmrznuti u mikrovalnoj pećnici i zagrijati dok ne dostigne 75 °C kad se izmjeri termometrom za hranu.
Također, možeš staviti smrznutu kuhanu rižu u hladnjak preko noći da se odmrzne. Odmrznuta riža može se koristiti 3-4 dana, ali je ipak treba zagrijati prije jela.
Kako sigurno podgrijati rižu
Podgrijana riža, bez obzira na metodu koju koristiš, treba doseći 70 °C. Ako su podgrijani ostaci zagrijani na 70 °C i uz navedene smjernice, ostaci se i dalje mogu staviti u hladnjak i ponovno koristiti unutar 3-4 dana od prvog hlađenja.
I još par recepata s rižom za kraj...