Recepti 13. rujna 2023.

Brzo jelo Jamieja Olivera s rižom, jajima i povrćem

Kedgeree s graškom i škampima
Kedgeree s graškom i škampima foto: Mozaik knjiga
gastro postao gastro.24sata.hr
Iz Jamiejeve nove kuharice 'Jedan' donosimo odličan recept za kedgeree, tradicionalno indijsko-britansko riblje jelo s rižom, jajima, povrćem i začinima...

Početkom ljeta objavljeno je hrvatsko izdanje nove knjige slavnog britanskog chefa Jamieja Olivera 'Jedan', u izdanju Mozaika knjiga. Knjiga je to koja nas posebno veseli jer u njoj Jamie donosi fina, jednostavna i brza jela koja se pripremaju u samo jednoj posudi, zahvaljujući čemu nema puno pranja posuđa kasnije.

 

Možda vas zanima... Jamie Oliver obožava ove recepte za popečke Recepti

 

U novoj Jamiejevoj kuharici je više od 120 bogato ilustriranih recepata u kojima mogu uživati sve generacije, a nama su se posebno svidjeli sočna piletina s tahinijem, tunjevina s umakom od pečene paprike te varivo s piletinom i grahom iz konzerve. Za danas, iz ove sjajne knjige izvukli smo jedno svestrano, a tradicionalno jelo – kedgeree.

Kedgeree (postoje još i nazivi kitcherie, kitchari, kidgeree, kedgaree, kitchiri, khichuri, te kaedjere) je tradicionalno indijsko-britansko jelo koje se sastoji od ribe ili morskih plodova, jaja, kuhane riže, peršina, curry praha, maslaca, vrhnja, a ponekad i grožđica. Može se jesti toplo ili hladno.

Jamie Oliver | Author: DPA/PIXSELL; Mozaik knjiga 'Jedan' - nova kuharica Jamieja Olivera foto: DPA/PIXSELL; Mozaik knjiga

U Indiji khichari, jelo koje je ‘predak’ popularnog kedgereeja, može biti svako jelo koje sadrži povrće i rižu te mješavine začina koja se prži na ulju prije nego što se dodaju ostali sastojci.

Britanci su kreirali na stotine verzija, pa i sam Jamie Oliver ima nekoliko verzija ovog popularnog jela. Donosimo onu iz njegove nove knjige ‘Jedan’ koja nam se jako, jako sviđa - kedgeree s graškom i škampima.

 | Author: Mozaik knjiga Kedgeree s graškom i škampima foto: Mozaik knjiga

Kedgeree s graškom i škampima

(2 porcije, 22 minute)

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 1 ljubičasti luk
  • 1 žlica curry paste s čilijem i češnjakom
  • 160 g zamrznutoga graška
  • 100 g mladog špinata
  • 250 g kuhane riže
  • 1 limun
  • 165 g sirovih oljuštenih škampa

 

Jamie Oliver Možda vas zanima... Jamie Oliver ima novu kuharicu, a mi 2 recepta iz nje! Najave

 

Postupak:

  1. Na srednje jak plamen stavite neprianjajuću tavu promjera 28 cm.
  2. U zdjelu razbijte jaja, umutite ih i lagano posolite i popaprite.
  3. U tavu ulijte 1 žličicu maslinovog ulja, na ulje izlijte pola količine jaja iz zdjele. Pecite ih dok se ne zgusnu s te strane, palačinku od jaja zatim izvadite na tanjur pa ponovite postupak.
  4. Oljuštite i tanko narežite luk, većinu stavite u tavu, dodajte pastu za curry i pirjajte 5 minuta uz redovito miješanje, a po potrebi dodajte malo vode.
  5. Preostalom luku dodajte mlaz crvenog vinskog octa i prstohvat morske soli, pošteno ga izgnječite prstima i ostavite sa strane da se na brzinu ukiseli.
  6. U tavu ubacite zamrznuti grašak i špinat te ih svako malo promiješajte. Kad špinat povene, u tavu umiješajte rižu i malo je razlomite kuhačom. Ulijte i polovicu limunovog soka, dodajte škampe i sve dobro izmiješajte.
  7. Palačinke od jaja postavite jednu na drugu, smotajte ih, narežite na četiri dijela i dodajte u rižu. Poklopite tavu i sve pecite 5 minuta na niskoj temperaturi pa zatim začinite tako da bude savršeno.
  8. Ocijedite na brzinu ukiseljen luk i njime pospite jelo. Poslužite s kriškama limuna.

Savjet više: Slobodno navedenu pastu za curry zamijenite vama omiljenom – dajte mašti na volju! Također, ne morate koristiti niti skupe škampe, nego ih možete zamijeniti kozicama.

 | Author: Alex Heimken/DPA/Pixsell Jamie Oliver foto: Alex Heimken/DPA/Pixsell

Isprobaj još recepata Jamieja Olivera...

 

Minestrone Možda vas zanima... Klasična minestrone juha po receptu Jamieja Olivera Recepti Zamrznuti voćni 'sladoled' Možda vas zanima... Isprobaj ledene lizalice Jamieja Olivera Recepti Jamie Oliver - krepko varivo s piletinom Možda vas zanima... Varivo s piletinom - recept slavnog Jamieja Olivera Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.