Početkom ljeta objavljeno je hrvatsko izdanje nove knjige slavnog britanskog chefa Jamieja Olivera 'Jedan', u izdanju Mozaika knjiga. Knjiga je to koja nas posebno veseli jer u njoj Jamie donosi fina, jednostavna i brza jela koja se pripremaju u samo jednoj posudi, zahvaljujući čemu nema puno pranja posuđa kasnije.
U novoj Jamiejevoj kuharici je više od 120 bogato ilustriranih recepata u kojima mogu uživati sve generacije, a nama su se posebno svidjeli sočna piletina s tahinijem, tunjevina s umakom od pečene paprike te varivo s piletinom i grahom iz konzerve. Za danas, iz ove sjajne knjige izvukli smo jedno svestrano, a tradicionalno jelo – kedgeree.
Kedgeree (postoje još i nazivi kitcherie, kitchari, kidgeree, kedgaree, kitchiri, khichuri, te kaedjere) je tradicionalno indijsko-britansko jelo koje se sastoji od ribe ili morskih plodova, jaja, kuhane riže, peršina, curry praha, maslaca, vrhnja, a ponekad i grožđica. Može se jesti toplo ili hladno.
U Indiji khichari, jelo koje je ‘predak’ popularnog kedgereeja, može biti svako jelo koje sadrži povrće i rižu te mješavine začina koja se prži na ulju prije nego što se dodaju ostali sastojci.
Britanci su kreirali na stotine verzija, pa i sam Jamie Oliver ima nekoliko verzija ovog popularnog jela. Donosimo onu iz njegove nove knjige ‘Jedan’ koja nam se jako, jako sviđa - kedgeree s graškom i škampima.
Kedgeree s graškom i škampima
(2 porcije, 22 minute)
Sastojci:
- 2 jaja
- 1 ljubičasti luk
- 1 žlica curry paste s čilijem i češnjakom
- 160 g zamrznutoga graška
- 100 g mladog špinata
- 250 g kuhane riže
- 1 limun
- 165 g sirovih oljuštenih škampa
Postupak:
- Na srednje jak plamen stavite neprianjajuću tavu promjera 28 cm.
- U zdjelu razbijte jaja, umutite ih i lagano posolite i popaprite.
- U tavu ulijte 1 žličicu maslinovog ulja, na ulje izlijte pola količine jaja iz zdjele. Pecite ih dok se ne zgusnu s te strane, palačinku od jaja zatim izvadite na tanjur pa ponovite postupak.
- Oljuštite i tanko narežite luk, većinu stavite u tavu, dodajte pastu za curry i pirjajte 5 minuta uz redovito miješanje, a po potrebi dodajte malo vode.
- Preostalom luku dodajte mlaz crvenog vinskog octa i prstohvat morske soli, pošteno ga izgnječite prstima i ostavite sa strane da se na brzinu ukiseli.
- U tavu ubacite zamrznuti grašak i špinat te ih svako malo promiješajte. Kad špinat povene, u tavu umiješajte rižu i malo je razlomite kuhačom. Ulijte i polovicu limunovog soka, dodajte škampe i sve dobro izmiješajte.
- Palačinke od jaja postavite jednu na drugu, smotajte ih, narežite na četiri dijela i dodajte u rižu. Poklopite tavu i sve pecite 5 minuta na niskoj temperaturi pa zatim začinite tako da bude savršeno.
- Ocijedite na brzinu ukiseljen luk i njime pospite jelo. Poslužite s kriškama limuna.
Savjet više: Slobodno navedenu pastu za curry zamijenite vama omiljenom – dajte mašti na volju! Također, ne morate koristiti niti skupe škampe, nego ih možete zamijeniti kozicama.
Isprobaj još recepata Jamieja Olivera...