Recepte slavnog britanskog kuhara Jamieja Olivera obožavamo jer su ukusni, pouzdani, pristupačni, jednostavni i brzo gotovi! A kako bi još više pojednostavio kuhanje i približio da onima koji zaziru od bilo kakvog posla u kuhinji, a posebno od pripremanja hrane, Jamie je izdao još jednu kuharicu, 'Jedan', u kojoj donosi recepte za prefina jela koja se pripremaju u samo jednoj posudi. A jednostavnije od toga zbilja ne može!
Jela koja se pripremaju u samo jednoj posudi
U knjizi, koju je na hrvatskom jeziku izdao Mozaik knjiga, nalazi se više od 120 raskošno ilustriranih recepata koji će definitivno pojednostaviti tvoj život te u njega unijeti i neke nove okuse. A nakon kuhanja po ovim receptima neće biti niti puno suđa za pranje.
I zato se baci na posao i isprobaj recept za Jamiejevo slasno krepko varivo s piletinom...
Krepko varivo s piletinom
(za 4 porcije; priprema - 13 minuta, pečenje 1 sat)
Sastojci:
- 4 ploške prošarane dimljene slanine
- 4 češnja češnjaka
- 1 žlica sjemenki koromača
- svežanj timijana (10 g)
- 200 ml crnog vina
- 2 limenke pelata rajčica, svaka 400 g
- 2 limenke bijeloga graha (cannellini), svaka 400 g
- 4 pileća batka sa zabatkom
Postupak:
- Pećnicu zagrijte na 190 °C.
- Slaninu nasjeckajte na komadiće od 2 cm.
- Oljuštite i tanko narežite češnjak.
- Na srednje jak plamen stavite lim za pečenje veličine 25 cm x 35 cm, ulijte 1 žlicu maslinovog ulja, dodajte slaninu, češnjak, sjemenke koromača i listiće timijana.
- Miješajte dok sastojci ne požute, podlijte ih crnim vinom pa dodajte rajčice koje ćete malo izgnječiti čistim rukama.
- Ocijedite i dodajte grah, prstohvat morske soli i crnog papra, dobro promiješajte pa pričekajte da zakuha.
- Pileće batake posolite i popaprite, dodajte ih u varivo s kožom prema gore. Sve potom pecite 1 sat ili dok se meso ne počne lako odvajati od kosti, a varivo bude gusto i ukusno.
- Otprilike na pola vremena pečenja sve malo promiješajte, a piletinu prelijte umakom iz lima.
- Jelo će biti savršeno posluženo ravno iz pećnice, a možete dodati i kakvu svježu zelenu lisnatu salatu i povrće kuhano na pari, kao i malo kruha kojim možete pokupiti umak.
Imamo još genijalnih recepata Jamieja Olivera...