U ovoj panna cotti tajni sastojak slavnog chefa Jamieja Olivera je - jogurt, koji ovom laganom desertu daje dodatnu notu svježine. Iako on za serviranje koristi pečenu rabarbaru i svježe jagode, neće mu smetati ako ti složiš svoju vlastitu omiljenu voćnu kombinaciju
Jamie Oliver svaki nas put pozitivno iznenadi. Bilo ukusnim receptima za ručak i večeru koji su i povoljni, bilo jednostavnim, ukusnim i osvježavajućim desertima poput ovog.
Njegova panna cotta posebna je po tome što je manje masna od originala (za originalnu panna cottu koristi se slatko vrhnje, a Jamie u ovom receptu koristi poluobrano mlijeko i jogurt, no time ne gubi ništa ni na kvaliteti ni na okusima).
"Ima nešto uistinu posebno u ovom desertu. Malo vanilije, malo voća, kiselkasti jogurt… i dobijemo delikatni slatki zalogaj koji je pravi gušt pojesti!", govori Jamie.
Lagana panna cotta s jogurtom
foto: Kubra Dogu/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Panna cotta s jogurtom - recept Jamieja Olivera
20 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Želatina u listićima
1
kom
Mlijeko
200
ml
Pasta od vanilije
0,50
žličica
Jogurt
200
g
Rabarbara
200
g
Jagode
300
g
Med
2
žlica
Postupak
Listić želatine namoči u hladnoj vodi na 10 minuta, odnosno dok ne omekša.
Ulij mlijeko u malu posudu, dodaj pastu od vanilije i zagrijavaj na srednjoj vatri dok ne počne ključati. Makni s vatre.
Umiješaj jogurt, ulij smjesu u 4 staklenke za serviranje. Poklopi i stavi u hladnjak na minimalno 4 sata, da se dobro stisne.
Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
Nasjeckaj rabarbaru na komade duljine oko 5 cm i rasporedi ih po plehu. Prelij medom te dodaj i pola količine jagoda, dobro zgnječenih.
Peci 30 minuta, odnosno dok rabarbara ne omekša i postane sočna, ali i dalje drži oblik. Stavi sa strane do posluživanja.
Ostatak jagoda nasjeckaj na manje komade.
Svaku panna cottu izvrni na tanjurić, posluži s pečenom rabarbarom i jagodama. Prelij s još malo meda.
Savjet više:
Prije iskretanja panna cotta na tanjuriće kratko staklenke uroni u vruću vodu.
Mlijeko možeš infuzirati listićima svježeg bosiljka, limunske trave ili zvjezdastim anisom za dodatni okus.
Jagode i rabarbaru možeš zamijeniti bilo kojim sezonskim šumskim voćem, ali i šljivama, marelicama, breskvama… složi svoju kombinaciju okusa!
Isprobaj i ove jednostavna, a jako fina slatka jela po receptu Jamieja Olivera...
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.