Jamie Oliver svaki nas put pozitivno iznenadi. Bilo ukusnim receptima za ručak i večeru koji su i povoljni, bilo jednostavnim, ukusnim i osvježavajućim desertima poput ovog.
Njegova panna cotta posebna je po tome što je manje masna od originala (za originalnu panna cottu koristi se slatko vrhnje, a Jamie u ovom receptu koristi poluobrano mlijeko i jogurt, no time ne gubi ništa ni na kvaliteti ni na okusima).
"Ima nešto uistinu posebno u ovom desertu. Malo vanilije, malo voća, kiselkasti jogurt… i dobijemo delikatni slatki zalogaj koji je pravi gušt pojesti!", govori Jamie.
Lagana panna cotta s jogurtom
(za 4 porcije)
Sastojci:
- 1 listić želatine
- 200 ml poluobranog mlijeka
- ½ žličice paste od vanilije
- 200 g jogurta
- 200 g rabarbare
- 2 žlice tekućeg meda, plus dodatno za serviranje
- 300 g jagoda
Postupak:
- Listić želatine namoči u hladnoj vodi na 10 minuta, odnosno dok ne omekša.
- Ulij mlijeko u malu posudu, dodaj pastu od vanilije i zagrijavaj na srednjoj vatri dok ne počne ključati. Makni s vatre.
- Umiješaj jogurt, ulij smjesu u 4 staklenke za serviranje. Poklopi i stavi u hladnjak na minimalno 4 sata, da se dobro stisne.
- Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
- Nasjeckaj rabarbaru na komade duljine oko 5 cm i rasporedi ih po plehu. Prelij medom te dodaj i pola količine jagoda, dobro zgnječenih.
- Peci 30 minuta, odnosno dok rabarbara ne omekša i postane sočna, ali i dalje drži oblik. Stavi sa strane do posluživanja.
- Ostatak jagoda nasjeckaj na manje komade.
- Svaku panna cottu izvrni na tanjurić, posluži s pečenom rabarbarom i jagodama. Prelij s još malo meda i posluži.
Savjet više:
- Prije iskretanja panna cotta na tanjuriće kratko staklenke uroni u vruću vodu.
- Mlijeko možeš infuzirati listićima svježeg bosiljka, limunske trave ili zvjezdastim anisom za dodatni okus.
- Jagode i rabarbaru možeš zamijeniti bilo kojim sezonskim šumskim voćem, ali i šljivama, marelicama, breskvama… složi svoju kombinaciju okusa!