Recepti 10. svibnja 2024.

Lagana panna cotta s grčkim jogurtom by Jamie Oliver

Desert
20 MIN
30 MIN
4
JEDNOSTAVNO
Lagana panna cotta s jogurtom
Lagana panna cotta s jogurtom
foto: Kubra Dogu/Pexels
U ovoj panna cotti tajni sastojak slavnog chefa Jamieja Olivera je - jogurt, koji ovom laganom desertu daje dodatnu notu svježine. Iako on za serviranje koristi pečenu rabarbaru i svježe jagode, neće mu smetati ako ti složiš svoju vlastitu omiljenu voćnu kombinaciju

Jamie Oliver svaki nas put pozitivno iznenadi. Bilo ukusnim receptima za ručak i večeru koji su i povoljni, bilo jednostavnim, ukusnim i osvježavajućim desertima poput ovog.

Njegova panna cotta posebna je po tome što je manje masna od originala (za originalnu panna cottu koristi se slatko vrhnje, a Jamie u ovom receptu koristi poluobrano mlijeko i jogurt, no time ne gubi ništa ni na kvaliteti ni na okusima).

Možda vas zanima... Jamie Oliver ima recept za savršene proljetne palačinke Recepti

"Ima nešto uistinu posebno u ovom desertu. Malo vanilije, malo voća, kiselkasti jogurt… i dobijemo delikatni slatki zalogaj koji je pravi gušt pojesti!", govori Jamie.

 | Author: Kubra Dogu/Pexels Lagana panna cotta s jogurtom foto: Kubra Dogu/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Panna cotta s jogurtom - recept Jamieja Olivera
20 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Želatina u listićima 1 kom
  • Mlijeko 200 ml
  • Pasta od vanilije 0,50 žličica
  • Jogurt 200 g
  • Rabarbara 200 g
  • Jagode 300 g
  • Med 2 žlica
Postupak
  1. Listić želatine namoči u hladnoj vodi na 10 minuta, odnosno dok ne omekša.


  2. Ulij mlijeko u malu posudu, dodaj pastu od vanilije i zagrijavaj na srednjoj vatri dok ne počne ključati. Makni s vatre.


  3. Umiješaj jogurt, ulij smjesu u 4 staklenke za serviranje. Poklopi i stavi u hladnjak na minimalno 4 sata, da se dobro stisne.


  4. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.


  5. Nasjeckaj rabarbaru na komade duljine oko 5 cm i rasporedi ih po plehu. Prelij medom te dodaj i pola količine jagoda, dobro zgnječenih.


  6. Peci 30 minuta, odnosno dok rabarbara ne omekša i postane sočna, ali i dalje drži oblik. Stavi sa strane do posluživanja.


  7. Ostatak jagoda nasjeckaj na manje komade.


  8. Svaku panna cottu izvrni na tanjurić, posluži s pečenom rabarbarom i jagodama. Prelij s još malo meda.


Savjet više:

  • Prije iskretanja panna cotta na tanjuriće kratko staklenke uroni u vruću vodu.
  • Mlijeko možeš infuzirati listićima svježeg bosiljka, limunske trave ili zvjezdastim anisom za dodatni okus.
  • Jagode i rabarbaru možeš zamijeniti bilo kojim sezonskim šumskim voćem, ali i šljivama, marelicama, breskvama… složi svoju kombinaciju okusa!

Isprobaj i ove jednostavna, a jako fina slatka jela po receptu Jamieja Olivera...

zobena kaša Možda vas zanima... Zobena kaša s bananama - recept Jamieja Olivera Recepti Jamie Oliver Možda vas zanima... Jamie Oliver ima super recept koji prolazi za doručak, ručak, ali i večeru! Recepti Možda vas zanima... Super recept za crumble s jabukama Jamieja Olivera Recepti

 

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Zeljka1 21:06 10. Svibanj 2024.

    Pozdrav, ne vidim u receptu gdje su završili listići želatine. Može dopuna.hvala