gastro postao
Zdrave i zelene proljetne palačinke odličan su izbor za lagani popodnevni zalogaj, večeru ili slani doručak
Tražiš li zanimljiv i drugačiji, ali jednako ukusan popodnevni zalogaj ili kiselkasti i slani doručak na pravom si mjestu jer tko je rekao ili izmislio zakon o tome da palačinke uvijek moraju biti slatke? Ova proljetna verzija po receptu slavnog britanskog chefa i TV zvijezde Jamieja Olivera odlična je ideja u tom slučaju.
Ovim palačinkama možeš dodati razne namirnice po svojem izboru, a u recept koji ti donosimo one su u kombinaciji sa svježim sirom i salatom od avokada i rajčice. Svakako preporučujemo da probaš i tu verziju!
Proljetne palačinke
Sastojci:
- 1 avokado
- 340 g cherry rajčica
- 100 g špinata
- 3 mlada luka
- 1 limeta
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 veliko jaje
- 125 g brašna
- 1 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice soli
- 230 mL mlijeka
- 250 g svježeg zrnatog sira
- umak po želji
Priprema:
- Posoli, očisti, oguli i sitno nareži avokado. Rajčice operi i nareži na četvrtine te zatim zajedno s avokadom stavi u salatnu zdjelu te im dodaj četvrtinu špinata. Nasjeckaj i dodaj zatim mladi luk i prelij sve sastojke sokom od jedne limete. Zatim dodaj žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja, začini solju i paprom, dobro promiješaj te stavi na stranu.
- Jaje razmuti u blenderu, dodaj brašno, mlijeko, preostali špinat i prstohvat soli i papra, a zatim blendaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Na srednje jaku vatru stavi veliku tepsiju, namaži ju s malo maslinovog ulja, a zatim ulij u nju tanki sloj tijesta.
- Peci oko dvije minute ili dok lagano ne poprimi zlatnu boju, a zatim prebaci na tanjur za posluživanje i ponovi sve dok imaš tijesta.
- Prije posluživanja na svaku palačinku dodaj malo sira, salatu od avokada i rajčice te umak po želji.