Recepti Povrće 20. studenoga 2024.

3 odlična jela iz mikrovalne s potpisom Jamieja Olivera

Povrće
13 MIN
12 MIN
2
SREDNJE
chili con carne
Chili con carne iz mikrovalne
foto: Leanna Myers/Unsplash
Mikrovalna pećnica nije dobra samo za podgrijavanje ostataka hrane, u njoj se mogu skuhati i kompletni obroci - smatra slavni kuhar Jamie Oliver

Praktična je, štedi vrijeme i energiju, jednostavna i sigurna za upotrebu… tako često podcijenjenu mikrovalnu pećnicu opisuje slavni britanski kuhar Jamie Oliver. Mikrovalna, napominje Jamie, nije korisna samo za podgrijavanje ostataka hrane, nego je odlična za pripremu kompletnih obroka, ali i brzinskih deserata kada nam se jede nešto slatko – sad i odmah!

Donosimo 3 njegova recepta za čiju pripremu ti treba jedino mikrovalna quesadille s batatom i salatom od svježeg povrća, chili con carne i brzinske kolačiće s bademima i džemom. Ovaj niz može postati odličan ručak ili večera u 3 slijeda, ali sva 3 jela odlična su i zasebno.

 | Author: Instagram @jamiesitalianserbia Jamie Oliver foto: Instagram @jamiesitalianserbia

 | Author: Geraud Pfeiffer/Pexels Quesadille s batatom foto: Geraud Pfeiffer/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Quesadille s batatom - recept by Jamie Oliver
13 MIN
pripreme
12 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Batat 250 g
  • Krastavac 0,50 kom
  • Rotkvice 100 g
  • Rajčica 4 kom
  • Vinski ocat
  • Maslinovo ulje
  • Korijander 0,50 svežanj
  • Mladi luk 8 kom
  • Cheddar 30 g
  • Integralne tortlje sa sjemenkama 2 kom
  • Ljuti umak
  • Avokado 0,50 kom
  • Jogurt 0,50 žlica
  • Limeta 0,50 kom
Postupak
  1. Operi i dobro izribaj batate, probodi ih vilicom na više mjesta i kuhaj u mikrovalnoj 8-10 minuta, odnosno dok ne omekšaju.


  2. Vilicom po dužini izgrebi koru polovice krastavca kako bi se kreirali mali utori (koji će lakše 'uhvatiti' dresing), potom grubo, dnom tave istuci krastavac da se raspadne na komade, nebitno koliko su nejednake veličine. Isto napravi i s rotkvicama, a grubo nareži i rajčice.


  3. Povrće za salatu, zajedno sa svim sokovima, stavi u zdjelu, prelij 1 žlicom kvasine i sa 2 žlice maslinova ulja, posoli i popapri prema ukusu. Grubo natrgaj listiće korijandera i umiješaj ih u salatu.


  4. Veliku tavu stavi na srednju vatru i pusti da se zagrije. Nasjeckaj mladi luk, naribaj cheddar i zgnječi kuhani batat (kožu nemoj guliti).


  5. U tavu stavi 1 tortilju, pospi polovicom količine sira i mladog luka, na to stavi batata.


  6. Dodaj nekoliko kapi tabasca, pospi ostatkom sira i mladog luka, na to stavi drugu tortilju i lagano pritisni.


  7. Tortilju oprezno preokreni (uz pomoć velikog tanjura), i pusti da se prži s druge strane oko 1 minutu, odnosno dok ne dobije zlatno-smeđu boju i postane hrskava i s donje strane. Prebaci na dasku za rezanje i nareži na 8 jednakih kriški.


  8. Avokado zgnječi i dodaj mu 1 žlicu maslinova ulja i malo kvasine. U jogurt umiješaj nekoliko kapi tabasca i malo maslinova ulja.


  9. Posluži quesadille sa salatom, umakom od avokada, umakom od jogurta i kriškama limete.


 | Author: Pixabay Chili con carne iz mikrovalne foto: Pixabay

Ne gasi ekran dok kuham

Chili con carne - recept by Jamie Oliver
10 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Mljeveno meso - govedina 250 g
  • Kumin 1 žličica
  • Maslinovo ulje
  • Goveđa kocka 1 kom
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Celer - stabljika 2 kom
  • Ljuta papričica 2 kom
  • Butternut bundeva 400 g
  • Vinski ocat
  • Koncentrat rajčice 2 žlica
  • Pelati iz konzerve 1 kom
  • Crveni grah iz konzerve 1 kom
  • Riža dugog zrna 1 šalica
Postupak
  1. Mljeveno meso, kumin u prahu i 2 žlice maslinova ulja, prstohvat soli i prstohvat svježe mljevenog crnog papra stavi u posudu koja može ići u mikrovalnu. Nadrobi goveđu kocku i sve skupa dobro izmiješaj. Stavi u mikrovalnu na 800 W, 10 minuta, odnosno dok meso ne dobije smećkastu boju. Na pola vremena malo sve razdvoji kuhačom.


  2. U međuvremenu oguli luk i češnjak te ih sitno nasjeckaj skupa sa celerom. Čili papričice sitno nasjeckaj, te im prethodno ukloni sjemenke. Šaku nasjeckanog povrća stavi u zdjelicu za salsu, sitno nasjeckaj manji komad bundeve i dodaj povrću u zdjelici. Umiješaj žličicu kvasine i prstohvat soli i pusti 15 minuta sa strane, da se ukiseli.


  3. Kad se govedina 'prodinsta' u mikrovalnoj, dodaj joj ostatak nasjeckanog luka, češnjaka i celera te čili papričice. Ostatak tikve nareži na 4 velika komada (muškatnu tikvu za ovo jelo nije potrebno guliti) i lagano zareži koru. Stavi tikvu na vrh smjese mesa i povrća i ponovno stavi u mikrovalnu na još 15 minuta na 800 W.


  4. Nakon što prođe 15 minuta dodaj koncentrat rajčice i rajčicu iz konzerve, grah ocijedi i dodaj (ostavi mali dio graha za kasnije). Lagano sve izgnječi gnječilicom za krumpir, tako da se dio graha stopi s umakom. Vrati u mikrovalnu na finalnih 20 minuta, na 600-700 W, odnosno dok tikva ne omekša. Kada izvadiš iz mikrovalne, gnječilicom zgnječi i komade bundeve. Kušaj i dodaj začine po potrebi. Poklopi i kreni pripremati rižu.


  5. Rižu stavi u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu, zapremine 2 litre. Stavi rižu, 600 ml vode i prstohvat soli. Pokrij poklopcem ili tanjurom, na vrh poklopca stavi preostala zrna graha da se lijepo zapeku. Stabi u mikrovalnu na 10-14 minuta, na 800 W – urna graha izvadi nakon pola vremena kuhanja.


  6. Gotovu rižu razrahli vilicom i razdijeli na tanjure ili zdjelice, preko toga posluži čili te pospi zapečenim zrnima graha i salsom od svježeg povrća.


Odličan dodatak ovom jelu je i svježe začinsko bilje poput metvice, peršina, korijandera – treba ga samo grubo nasjeckati i pomiješati sa salsom.

 | Author: Pablo Merchan Montes/Unsplash Brzinski kolačići iz mikrovalne s kremom od vanilije foto: Pablo Merchan Montes/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Brzinski kolačići s kremom od vanilije - recept by Jamie Oliver
9 MIN
pripreme
8 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Maslinovo ulje
  • Slatko vrhnje 150 ml
  • Jaje 2 kom
  • Džem od malina 375 g
  • Brašno 150 g
  • Prašak za pecivo 0,50 žličica
  • Mljeveni bademi 100 g
  • Sol 1 prstohvat
  • Krema od vanilije (custard)
Postupak
  1. 6 šalica za čaj koje su prikladne za mikrovalnu pećnicu namasti s malo maslinova ulja.


  2. U velikoj zdjeli izmiksaj 100 ml maslinova ulja sa slatkim vrhnjem, jajima i 2 žlice džema. Dodaj brašno, prašak za pecivo, bademe i prstohvat soli.


  3. Razdijeli tijesto u šalice i stavi 2 po 2 u mikrovalnu na 2.5-3 minute, odnosno dok se biskvit lijepo ne digne. Pečene biskvite izvadi iz šalica i stavi na tanjure za posluživanje.


  4. Ostatak džema stavi u šalicu za čaj i zagrijavaj u mikrovalnoj 20-ak sekundi te prelij preko biskvita. Svaki kolačić posluži s malo kreme od vanilije


Ako nemaš badema pri ruci, jednostavno ih zamijeni sa dodatnih 100 g brašna. Također, umjesto ukupne količine brašna i badema, možeš koristiti 250 g griza.

Jamie Oliver | Author: Axel Heimken/DPA/PIXSELL Jamie Oliver foto: Axel Heimken/DPA/PIXSELL

Isprobaj i ove recepte Jamieja Olivera...

Lagana panna cotta s jogurtom Možda vas zanima... Lagana panna cotta s grčkim jogurtom by Jamie Oliver Recepti Kedgeree s graškom i škampima Možda vas zanima... Brzo jelo Jamieja Olivera s rižom, jajima i povrćem Recepti kuhano vino Možda vas zanima... Napravi domaće kuhano vino po receptu Jamieja Olivera Recepti Minestrone Možda vas zanima... Klasična minestrone juha po receptu Jamieja Olivera Recepti Jamie Oliver Možda vas zanima... Jamie Oliver ima novu kuharicu, a mi 2 recepta iz nje! Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.