Mikrovalna pećnica nije dobra samo za podgrijavanje ostataka hrane, u njoj se mogu skuhati i kompletni obroci - smatra slavni kuhar Jamie Oliver
Praktična je, štedi vrijeme i energiju, jednostavna i sigurna za upotrebu… tako često podcijenjenu mikrovalnu pećnicuopisuje slavni britanski kuhar Jamie Oliver. Mikrovalna, napominje Jamie, nije korisna samo za podgrijavanje ostataka hrane, nego je odlična za pripremu kompletnih obroka, ali i brzinskih deserata kada nam se jede nešto slatko – sad i odmah!
Donosimo 3 njegova recepta za čiju pripremu ti treba jedino mikrovalna– quesadille s batatom i salatom od svježeg povrća, chili con carne i brzinske kolačiće s bademima i džemom. Ovaj niz može postati odličan ručak ili večera u 3 slijeda, ali sva 3 jela odlična su i zasebno.
Jamie Oliver
foto: Instagram @jamiesitalianserbia
Quesadille s batatom
foto: Geraud Pfeiffer/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Quesadille s batatom - recept by Jamie Oliver
13 MIN
pripreme
12 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
Sastojci
Batat
250
g
Krastavac
0,50
kom
Rotkvice
100
g
Rajčica
4
kom
Vinski ocat
Maslinovo ulje
Korijander
0,50
svežanj
Mladi luk
8
kom
Cheddar
30
g
Integralne tortlje sa sjemenkama
2
kom
Ljuti umak
Avokado
0,50
kom
Jogurt
0,50
žlica
Limeta
0,50
kom
Postupak
Operi i dobro izribaj batate, probodi ih vilicom na više mjesta i kuhaj u mikrovalnoj 8-10 minuta, odnosno dok ne omekšaju.
Vilicom po dužini izgrebi koru polovice krastavca kako bi se kreirali mali utori (koji će lakše 'uhvatiti' dresing), potom grubo, dnom tave istuci krastavac da se raspadne na komade, nebitno koliko su nejednake veličine. Isto napravi i s rotkvicama, a grubo nareži i rajčice.
Povrće za salatu, zajedno sa svim sokovima, stavi u zdjelu, prelij 1 žlicom kvasine i sa 2 žlice maslinova ulja, posoli i popapri prema ukusu. Grubo natrgaj listiće korijandera i umiješaj ih u salatu.
Veliku tavu stavi na srednju vatru i pusti da se zagrije. Nasjeckaj mladi luk, naribaj cheddar i zgnječi kuhani batat (kožu nemoj guliti).
U tavu stavi 1 tortilju, pospi polovicom količine sira i mladog luka, na to stavi batata.
Dodaj nekoliko kapi tabasca, pospi ostatkom sira i mladog luka, na to stavi drugu tortilju i lagano pritisni.
Tortilju oprezno preokreni (uz pomoć velikog tanjura), i pusti da se prži s druge strane oko 1 minutu, odnosno dok ne dobije zlatno-smeđu boju i postane hrskava i s donje strane. Prebaci na dasku za rezanje i nareži na 8 jednakih kriški.
Avokado zgnječi i dodaj mu 1 žlicu maslinova ulja i malo kvasine. U jogurt umiješaj nekoliko kapi tabasca i malo maslinova ulja.
Posluži quesadille sa salatom, umakom od avokada, umakom od jogurta i kriškama limete.
Chili con carne iz mikrovalne
foto: Pixabay
Ne gasi ekran dok kuham
Chili con carne - recept by Jamie Oliver
10 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Mljeveno meso - govedina
250
g
Kumin
1
žličica
Maslinovo ulje
Goveđa kocka
1
kom
Luk
1
kom
Češnjak
2
režanj
Celer - stabljika
2
kom
Ljuta papričica
2
kom
Butternut bundeva
400
g
Vinski ocat
Koncentrat rajčice
2
žlica
Pelati iz konzerve
1
kom
Crveni grah iz konzerve
1
kom
Riža dugog zrna
1
šalica
Postupak
Mljeveno meso, kumin u prahu i 2 žlice maslinova ulja, prstohvat soli i prstohvat svježe mljevenog crnog papra stavi u posudu koja može ići u mikrovalnu. Nadrobi goveđu kocku i sve skupa dobro izmiješaj. Stavi u mikrovalnu na 800 W, 10 minuta, odnosno dok meso ne dobije smećkastu boju. Na pola vremena malo sve razdvoji kuhačom.
U međuvremenu oguli luk i češnjak te ih sitno nasjeckaj skupa sa celerom. Čili papričice sitno nasjeckaj, te im prethodno ukloni sjemenke. Šaku nasjeckanog povrća stavi u zdjelicu za salsu, sitno nasjeckaj manji komad bundeve i dodaj povrću u zdjelici. Umiješaj žličicu kvasine i prstohvat soli i pusti 15 minuta sa strane, da se ukiseli.
Kad se govedina 'prodinsta' u mikrovalnoj, dodaj joj ostatak nasjeckanog luka, češnjaka i celera te čili papričice. Ostatak tikve nareži na 4 velika komada (muškatnu tikvu za ovo jelo nije potrebno guliti) i lagano zareži koru. Stavi tikvu na vrh smjese mesa i povrća i ponovno stavi u mikrovalnu na još 15 minuta na 800 W.
Nakon što prođe 15 minuta dodaj koncentrat rajčice i rajčicu iz konzerve, grah ocijedi i dodaj (ostavi mali dio graha za kasnije). Lagano sve izgnječi gnječilicom za krumpir, tako da se dio graha stopi s umakom. Vrati u mikrovalnu na finalnih 20 minuta, na 600-700 W, odnosno dok tikva ne omekša. Kada izvadiš iz mikrovalne, gnječilicom zgnječi i komade bundeve. Kušaj i dodaj začine po potrebi. Poklopi i kreni pripremati rižu.
Rižu stavi u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu, zapremine 2 litre. Stavi rižu, 600 ml vode i prstohvat soli. Pokrij poklopcem ili tanjurom, na vrh poklopca stavi preostala zrna graha da se lijepo zapeku. Stabi u mikrovalnu na 10-14 minuta, na 800 W – urna graha izvadi nakon pola vremena kuhanja.
Gotovu rižu razrahli vilicom i razdijeli na tanjure ili zdjelice, preko toga posluži čili te pospi zapečenim zrnima graha i salsom od svježeg povrća.
Odličan dodatak ovom jelu je i svježe začinsko bilje poput metvice, peršina, korijandera – treba ga samo grubo nasjeckati i pomiješati sa salsom.
Brzinski kolačići iz mikrovalne s kremom od vanilije
foto: Pablo Merchan Montes/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Brzinski kolačići s kremom od vanilije - recept by Jamie Oliver
9 MIN
pripreme
8 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslinovo ulje
Slatko vrhnje
150
ml
Jaje
2
kom
Džem od malina
375
g
Brašno
150
g
Prašak za pecivo
0,50
žličica
Mljeveni bademi
100
g
Sol
1
prstohvat
Krema od vanilije (custard)
Postupak
6 šalica za čaj koje su prikladne za mikrovalnu pećnicu namasti s malo maslinova ulja.
U velikoj zdjeli izmiksaj 100 ml maslinova ulja sa slatkim vrhnjem, jajima i 2 žlice džema. Dodaj brašno, prašak za pecivo, bademe i prstohvat soli.
Razdijeli tijesto u šalice i stavi 2 po 2 u mikrovalnu na 2.5-3 minute, odnosno dok se biskvit lijepo ne digne. Pečene biskvite izvadi iz šalica i stavi na tanjure za posluživanje.
Ostatak džema stavi u šalicu za čaj i zagrijavaj u mikrovalnoj 20-ak sekundi te prelij preko biskvita. Svaki kolačić posluži s malo kreme od vanilije
Ako nemaš badema pri ruci, jednostavno ih zamijeni sa dodatnih 100 g brašna. Također, umjesto ukupne količine brašna i badema, možeš koristiti 250 g griza.