Najave 03. srpnja 2023.

Jamie Oliver ima novu kuharicu, a mi 2 recepta iz nje!

Jamie Oliver
Jamie Oliver foto: DPA/PIXSELL; Mozaik knjiga
gastro postao gastro.24sata.hr
Nova kuharica Jamieja Olivera 'Jedan' donosi više od 120 detaljno opisanih recepata s brojnim fotografijama, savjetima, novim idejama. Poanta ove kuharice je da se sva jela mogu skuhati u samo jednoj posudi! Koliko manje suđa za pranje... Ekskluzivno donosimo recepte iz kuharice za Sočnu piletinu s tahinijem i Tunjevinu s umakom od pečene paprike

Jamie Oliver jedan je od najpopularnijih kuhara i autor najprodavanijih kuharica (ukupno je prodao čak 46 milijuna primjeraka kuharica!). Svi rado gledamo njegove TV emisije i čitamo njegove kuharice u kojima uvijek nudi odlične ideje za jako ukusna, svima pristupačna jela od svježih i zdravih namirnica, trudi se da one budu i povoljna te praktična i to su razlozi zašto ga volimo.

Upravo je na hrvatsko tržište, u izdanju Mozaika knjiga, stigla njegova najnovija kuharica "Jedan" (u originalnu 'One') gdje se jedan odnosi na – korištenje samo jedne posude tijekom kuhanja. A recepte koje u njoj donosi su vrlo domišljati, jela su ukusna i opojnih mirisa, ali i vrlo ekonomična te lagana, brza i praktična za pripremu.

 

Buddy Oliver Možda vas zanima... Jamie Oliver zna kako klince potaknuti na kuhanje. Pravi dokaz je njegov sin Špajza

 

"Neke od najhranjivijih namirnica na svijetu su jeftine! To što radim jeftina jela ne znači da nisu zdrava. Potrebno je samo dobro poznavati namirnice i njihovu pripremu. Već 25 godina putujem svijetom i u nekim od najsiromašnijih zajednica jeo sam najzdraviju hranu – od Kostarike, Italije, Grčke… u malim mjestima gdje žive obični ljudi hrana me oborila s nogu“, rekao je Jamie nedavno u intervjuu za The Guardian.

 | Author: Alex Heimken/DPA/Pixsell Jamie Oliver foto: Alex Heimken/DPA/Pixsell

Do sada u Hrvatskoj su objavljene brojne Jamiejeve kuharice - "Sretni dani s Golim kuharom", "Goli kuhar", "Povratak Golog kuhara", "Jamiejeva kuhinja", "Jamiejeva Italija", „"Jamiejevo ministarstvo prehrane", "Sve za 30 minuta", "Sve za 15 minuta", "Jamie kod kuće", "Štedite s Jamiejem", „"Superhrana za svaki dan", "Superhrana – obiteljski klasici" i "Povrće", a prijevod njegove najnovije kuharice "Jedan" na hrvatski potpisuje Ira Wacha-Biličić.

U knjizi je na više od 120 recepata koji će definitivno pojednostaviti tvoj život te u njega unijeti i neke nove okuse. A nakon kuhanja po ovim receptima neće biti niti puno suđa za pranje.

Zavirili smo u Jamiejevu kuharicu 'Jedan' i donosimo ti recepte za neka od njegovih novih hit jela!

 | Author: Mozaik knjiga Sočna piletina s tahinijem foto: Mozaik knjiga

Sočna piletina s tahinijem

(2 porcije, 24 minute)

Sastojci:

  • 2 tikvice različitih boja
  • 1 limun
  • 150 g kuskusa
  • 1 svežanj peršina (oko 30 g)
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 komada pilećih prsa (svaki od 150 g), bez kože
  • 2 žlice tahini paste
  • 2 žlice jogurta

 

Pečeno pile Možda vas zanima... Genijalni Jamiejev recept za pečeno pile s povrćem Recepti

 

Postupak:

  1. Zakuhajte vodu u električnom kuhalu. Na jak plamen stavite neprianjajuću tavu promjera 30 cm.
  2. Tikvicama odrežite vrške, po duljini ih prerežite na četvrtine pa ih 5 minuta pecite u vrućoj tavi bez ulja. Okrenite ih nakon pola predviđenog vremena.
  3. Limun prerežite napola, jednu polovicu prerezanom stranom prema dolje stavite u zdjelu. Oko limuna uspite kuskus i prelijte ga sa 300 ml kipuće vode iz kuhala.
  4. Nasjeckajte stabljike peršina i njima pospite kuskus, a listiće prelijte sokom preostale polovice limuna i ostavite sa strane. Oljuštite i tanko narežite češnjak.
  5. Tikvice izvadite na dasku, krupno ih narežite i složite na kuskus, a tavu ostavite na plamenu. Piletinu na razmaku zarežite po duljini (pazite da meso sasvim ne razrežete) u razmaku od 1 cm, natrljajte je većinom tahini paste, češnjakom, morskom solju i crnim paprom.
  6. U vrućoj tavi bez ulja piletinu pecite 4 minute sa svake strane ili dok ne požuti i bude lijepo pečena. Hvataljkama uhvatite onu polovicu limuna i iscijedite ga po kuskusu te promiješajte kuskus, nasjeckane stabljike peršina i tikvice, dodajte soli i papra, a na vrh stavite začinjene listiće peršina.
  7. Preostali tahini pomiješajte s jogurtom, po želji pokapajte s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i poslužite uz sočnu piletinu premazanu tahinijem.

 | Author: Mozaik knjiga Tunjevina s umakom od pečene paprike foto: Mozaik knjiga

Tunjevina s umakom od pečene paprike

(2 porcije, 36 minuta)

Sastojci:

  • 3 velike mrkve
  • 1 luk
  • 1 staklenka (460 g) pečenih crvenih paprika
  • 1/2 svježeg crvenog čilija
  • 20 g dimljenih badema
  • 1 svežanj bosiljka (30 g)
  • 2 odreska od tune (svaki 120 g)
  • 150 g focaccie

 

Minestrone Možda vas zanima... Klasična minestrone juha po receptu Jamieja Olivera Recepti

 

Postupak:

  1. Zakuhajte vodu u električnom kuhalu. Na srednje jak plamen stavite neprianjajuću tavu promjera 30 cm, u nju ulijte 400 ml kipuće vode iz kuhala.
  2. Očistite i operite mrkve, razrežite ih prvo po duljini, pa ukoso na ploške debljine 1 cm.
  3. Oljuštite, krupno narežite i dodajte luk. Ocijedite, narežite i dodajte pola predviđene količine pečene paprike. Poklopite tavu i kuhajte 20 minuta.
  4. Za to vrijeme u blenderu izmiksajte preostale paprike, čili i bademe, a po potrebi umak razrijedite s malo vode. Začinite ga da bude savršen. Natrgajte listiće bosiljka.
  5. Tavu nakon 20 minuta otklopite i pričekajte da ishlapi preostala tekućina u njoj, sve povremeno promiješajte i tako dok mrkve malo ne požute. Dodajte većinu listića bosiljka, nekoliko zgodnih sačuvajte za kasnije, sve pošteno promiješajte i začinite solju i paprom.
  6. Povrće razdijelite na tanjure, tavu obrišite papirnatim ručnikom i vratite na jak plamen.
  7. Odreske od tune premažite s malo maslinovog ulja i pospite s vrlo malo morske soli i crnog papra pa ih sa svake strane pecite 1 minutu ili dok ne budu pečeni baš onako kako volite.
  8. Poslužite ih s umakom od paprike posutim preostalim listićima bosiljka i mrvicom crnog papra, i ne zaboravite focacciu – po želji je malo zagrijte. Eventualno preostali umak bit će ukusan uz jaja ili piletinu
  9. Jednostavne zamjene: Ako ne možete naći dimljene bademe, slobodno se zabavite i sa slanim orašastim plodovima i dimljenom mljevenom paprikom.

 

Inspiriraj se receptima Jamieja Olivera...

 

Zamrznuti voćni 'sladoled' Možda vas zanima... Isprobaj ledene lizalice Jamieja Olivera Recepti Možda vas zanima... "Tornado" krumpire po receptu Jamieja Olivera vrijedi isprobati! Recepti Meko kuhano jaje Možda vas zanima... Savjeti Jamieja Olivera za savršeno kuhana jaja Špajza Jamie Oliver lazanje Možda vas zanima... Jamie Oliver ima najbolje trikove za savršene lazanje Špajza Lagana panna cotta s jogurtom Možda vas zanima... Lagana panna cotta po receptu Jamieja Olivera Recepti Možda vas zanima... Jamie Oliver obožava ove recepte za popečke Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.