Jamie Oliver jedan je od najpopularnijih kuhara i autor najprodavanijih kuharica (ukupno je prodao čak 46 milijuna primjeraka kuharica!). Svi rado gledamo njegove TV emisije i čitamo njegove kuharice u kojima uvijek nudi odlične ideje za jako ukusna, svima pristupačna jela od svježih i zdravih namirnica, trudi se da one budu i povoljna te praktična i to su razlozi zašto ga volimo.
Upravo je na hrvatsko tržište, u izdanju Mozaika knjiga, stigla njegova najnovija kuharica "Jedan" (u originalnu 'One') gdje se jedan odnosi na – korištenje samo jedne posude tijekom kuhanja. A recepte koje u njoj donosi su vrlo domišljati, jela su ukusna i opojnih mirisa, ali i vrlo ekonomična te lagana, brza i praktična za pripremu.
"Neke od najhranjivijih namirnica na svijetu su jeftine! To što radim jeftina jela ne znači da nisu zdrava. Potrebno je samo dobro poznavati namirnice i njihovu pripremu. Već 25 godina putujem svijetom i u nekim od najsiromašnijih zajednica jeo sam najzdraviju hranu – od Kostarike, Italije, Grčke… u malim mjestima gdje žive obični ljudi hrana me oborila s nogu“, rekao je Jamie nedavno u intervjuu za The Guardian.
Do sada u Hrvatskoj su objavljene brojne Jamiejeve kuharice - "Sretni dani s Golim kuharom", "Goli kuhar", "Povratak Golog kuhara", "Jamiejeva kuhinja", "Jamiejeva Italija", „"Jamiejevo ministarstvo prehrane", "Sve za 30 minuta", "Sve za 15 minuta", "Jamie kod kuće", "Štedite s Jamiejem", „"Superhrana za svaki dan", "Superhrana – obiteljski klasici" i "Povrće", a prijevod njegove najnovije kuharice "Jedan" na hrvatski potpisuje Ira Wacha-Biličić.
U knjizi je na više od 120 recepata koji će definitivno pojednostaviti tvoj život te u njega unijeti i neke nove okuse. A nakon kuhanja po ovim receptima neće biti niti puno suđa za pranje.
Zavirili smo u Jamiejevu kuharicu 'Jedan' i donosimo ti recepte za neka od njegovih novih hit jela!
Sočna piletina s tahinijem
(2 porcije, 24 minute)
Sastojci:
- 2 tikvice različitih boja
- 1 limun
- 150 g kuskusa
- 1 svežanj peršina (oko 30 g)
- 2 češnja češnjaka
- 2 komada pilećih prsa (svaki od 150 g), bez kože
- 2 žlice tahini paste
- 2 žlice jogurta
Postupak:
- Zakuhajte vodu u električnom kuhalu. Na jak plamen stavite neprianjajuću tavu promjera 30 cm.
- Tikvicama odrežite vrške, po duljini ih prerežite na četvrtine pa ih 5 minuta pecite u vrućoj tavi bez ulja. Okrenite ih nakon pola predviđenog vremena.
- Limun prerežite napola, jednu polovicu prerezanom stranom prema dolje stavite u zdjelu. Oko limuna uspite kuskus i prelijte ga sa 300 ml kipuće vode iz kuhala.
- Nasjeckajte stabljike peršina i njima pospite kuskus, a listiće prelijte sokom preostale polovice limuna i ostavite sa strane. Oljuštite i tanko narežite češnjak.
- Tikvice izvadite na dasku, krupno ih narežite i složite na kuskus, a tavu ostavite na plamenu. Piletinu na razmaku zarežite po duljini (pazite da meso sasvim ne razrežete) u razmaku od 1 cm, natrljajte je većinom tahini paste, češnjakom, morskom solju i crnim paprom.
- U vrućoj tavi bez ulja piletinu pecite 4 minute sa svake strane ili dok ne požuti i bude lijepo pečena. Hvataljkama uhvatite onu polovicu limuna i iscijedite ga po kuskusu te promiješajte kuskus, nasjeckane stabljike peršina i tikvice, dodajte soli i papra, a na vrh stavite začinjene listiće peršina.
- Preostali tahini pomiješajte s jogurtom, po želji pokapajte s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i poslužite uz sočnu piletinu premazanu tahinijem.
Tunjevina s umakom od pečene paprike
(2 porcije, 36 minuta)
Sastojci:
- 3 velike mrkve
- 1 luk
- 1 staklenka (460 g) pečenih crvenih paprika
- 1/2 svježeg crvenog čilija
- 20 g dimljenih badema
- 1 svežanj bosiljka (30 g)
- 2 odreska od tune (svaki 120 g)
- 150 g focaccie
Postupak:
- Zakuhajte vodu u električnom kuhalu. Na srednje jak plamen stavite neprianjajuću tavu promjera 30 cm, u nju ulijte 400 ml kipuće vode iz kuhala.
- Očistite i operite mrkve, razrežite ih prvo po duljini, pa ukoso na ploške debljine 1 cm.
- Oljuštite, krupno narežite i dodajte luk. Ocijedite, narežite i dodajte pola predviđene količine pečene paprike. Poklopite tavu i kuhajte 20 minuta.
- Za to vrijeme u blenderu izmiksajte preostale paprike, čili i bademe, a po potrebi umak razrijedite s malo vode. Začinite ga da bude savršen. Natrgajte listiće bosiljka.
- Tavu nakon 20 minuta otklopite i pričekajte da ishlapi preostala tekućina u njoj, sve povremeno promiješajte i tako dok mrkve malo ne požute. Dodajte većinu listića bosiljka, nekoliko zgodnih sačuvajte za kasnije, sve pošteno promiješajte i začinite solju i paprom.
- Povrće razdijelite na tanjure, tavu obrišite papirnatim ručnikom i vratite na jak plamen.
- Odreske od tune premažite s malo maslinovog ulja i pospite s vrlo malo morske soli i crnog papra pa ih sa svake strane pecite 1 minutu ili dok ne budu pečeni baš onako kako volite.
- Poslužite ih s umakom od paprike posutim preostalim listićima bosiljka i mrvicom crnog papra, i ne zaboravite focacciu – po želji je malo zagrijte. Eventualno preostali umak bit će ukusan uz jaja ili piletinu
- Jednostavne zamjene: Ako ne možete naći dimljene bademe, slobodno se zabavite i sa slanim orašastim plodovima i dimljenom mljevenom paprikom.
Inspiriraj se receptima Jamieja Olivera...