Recepti 26. rujna 2021.

Jamiejev osnovni recept za pečeno pile s povrćem

Pečeno pile foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
S pečenim piletom ne možeš pogriješiti. Ili?

Ako trebaš napraviti bogat ručak za peteročlanu obitelj s velikim apetitom, pečeno pile je dobar izbor. Posluži se receptom Jamieja Olivera, koji uključuje i pripremu dva pristupačna priloga te umaka od pečenja.

Osim što će svi biti zadovoljni kompletnim ručkom, bit će apsolutno oduševljeni time koliko je pile sočno. Tajna je u - limunu!

 

Možda vas zanima... Slane palačinke bez brašna po receptu Jamieja Olivera Recepti

 

Prati recept i uživaj u finom obiteljskom ručku. Dobar tek!

Sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 1 limun
  • 4 grančice ružmarina
  • 1 pile (otprilike 1,8 kg)
  • 500 g mrkve
  • 1 luk
  • 2 komadića maslaca
  • 1 naranča
  • 2 grančice majčine dušice
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica brašna
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

 

Možda vas zanima... Jamie Oliver obožava ove recepte za popečke Recepti

 

Priprema:

  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
  2. Mrvu oguli i nareži na komade debljine tri cm pa ih premjesti u manju posudu za pečenje. Dodaj i malo maslaca i trakice kore naranče. Začini soli i paprom te majčinom dušicom pa prelij sokom naranče. Pokrij aluminijskom folijom i pusti da stoji sa strane.
  3. U mužaru zgnječi dvije grančice ružmarina sa soli i paprom. Pile najprije natrljaj začinskom mješavinom pa ga prelij maslinovim uljem. Stavi pile u veliki lim s narezanim lukom i oguljenom koricom mrkve.
  4. Krumpire oguli i nareži na polovice ili četvrtine pa ih kuhaj u kipućoj slanoj vodi s jednim limunom. Nakon 10-ak minuta ih procijedi, a limun izbockaj nožem i uguraj u unutrašnjost pileta.
  5. Krumpire začini soli i paprom, pospi preostalim listićima ružmarina i prelij maslinovim uljem. Zgnječi češnjak pa ga pomiješaj s krumpirima u jednoj manjoj posudi.
  6. Pile peci otprilike 80 minuta, dok ne omekša i  ne poprimi zlatnu boju. Posude s krumpirom i mrkvama ubaci nakon otprilike 20 minuta pa ih peci istovremeno s piletinom.
  7. Pile izvadi, prebaci ga na pladanj i pokrij. Posude s krumpirom i mrkvom ostavi u toploj pećnici do serviranja.
  8. Lim s ostatkom povrća i sokovima koji su iscurili iz pileta stavi nad vatru pa dodaj žlicu brašna i miješaj. Pusti da kratko krčka pa umak procijedi kroz sito.

Posluži pečeno pile, krumpire i mrkvu s umakom. Jamie preporučuje i kuhani grašak te kelj. Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Zapečeni krumpir sa sirom po receptu Jamieja Olivera Recepti

 

Izvor: Štedite s Jamiejem

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.