gastro postao
S pečenim piletom ne možeš pogriješiti. Ili?
Ako trebaš napraviti bogat ručak za peteročlanu obitelj s velikim apetitom, pečeno pile je dobar izbor. Posluži se receptom Jamieja Olivera, koji uključuje i pripremu dva pristupačna priloga te umaka od pečenja.
Osim što će svi biti zadovoljni kompletnim ručkom, bit će apsolutno oduševljeni time koliko je pile sočno. Tajna je u - limunu!
Prati recept i uživaj u finom obiteljskom ručku. Dobar tek!
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 1 limun
- 4 grančice ružmarina
- 1 pile (otprilike 1,8 kg)
- 500 g mrkve
- 1 luk
- 2 komadića maslaca
- 1 naranča
- 2 grančice majčine dušice
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica brašna
- maslinovo ulje
- sol i papar
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
- Mrvu oguli i nareži na komade debljine tri cm pa ih premjesti u manju posudu za pečenje. Dodaj i malo maslaca i trakice kore naranče. Začini soli i paprom te majčinom dušicom pa prelij sokom naranče. Pokrij aluminijskom folijom i pusti da stoji sa strane.
- U mužaru zgnječi dvije grančice ružmarina sa soli i paprom. Pile najprije natrljaj začinskom mješavinom pa ga prelij maslinovim uljem. Stavi pile u veliki lim s narezanim lukom i oguljenom koricom mrkve.
- Krumpire oguli i nareži na polovice ili četvrtine pa ih kuhaj u kipućoj slanoj vodi s jednim limunom. Nakon 10-ak minuta ih procijedi, a limun izbockaj nožem i uguraj u unutrašnjost pileta.
- Krumpire začini soli i paprom, pospi preostalim listićima ružmarina i prelij maslinovim uljem. Zgnječi češnjak pa ga pomiješaj s krumpirima u jednoj manjoj posudi.
- Pile peci otprilike 80 minuta, dok ne omekša i ne poprimi zlatnu boju. Posude s krumpirom i mrkvama ubaci nakon otprilike 20 minuta pa ih peci istovremeno s piletinom.
- Pile izvadi, prebaci ga na pladanj i pokrij. Posude s krumpirom i mrkvom ostavi u toploj pećnici do serviranja.
- Lim s ostatkom povrća i sokovima koji su iscurili iz pileta stavi nad vatru pa dodaj žlicu brašna i miješaj. Pusti da kratko krčka pa umak procijedi kroz sito.
Posluži pečeno pile, krumpire i mrkvu s umakom. Jamie preporučuje i kuhani grašak te kelj. Dobar tek!