Špajza 23. veljače 2023.

Jamie Oliver zna kako klince potaknuti na kuhanje. Pravi dokaz je njegov sin

Buddy Oliver
Buddy Oliver priprema jednostavne i brze lepinje foto: Screenshot, Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jamiejev 12-godišnji sin Buddy ima vlastiti kanal na YouTubeu na kojem objavljuje videorecepte te je najbolji dokaz kako djeca i kuhanje idu zajedno, uz samo nekoliko osnovnih pravila

Kuhanje s djecom može biti jako zabavno, no može se pretvoriti i u pravu katastrofu ako se dobro ne pripremiš ili ako djeci zadaš pretežak zadatak. Pravi stručnjak za kuhanje s djecom definitivno je slavni britanski chef Jamie Oliver čiji klinci (3 kćeri i 2 sina) često gostuju u njegovim TV emisijama, gdje kuhaju s tatom, a njegov 12-godišnji sin Buddy već samostalno zna pripremiti brojna jednostavnija jela, a već ima i svoj YouTube kanal na kojem možeš pogledati brojne video recepte s Buddyjem u glavnoj ulozi.

"Kuhanje je jedna od najvrjednijih vještina koju možete naučiti svoju djecu. Učiniti djeci hranu zanimljivom i naučiti ih kako je pripremiti te odakle dolazi, time im dajete bolju šansu da budu zdraviji i sretniji", poručuje Jamie, a mi donosimo nekoliko njegovih vrijednih savjeta i ideja kako da si olakšaš kuhanje s djecom:

  • Kad kuhaš s djecom, unaprijed promisli koje su postupke u kuhinji sposobni samostalno obaviti, u čemu ti mogu pomoći, a u čemu ti moraš njima pomoći.
  • Uvijek je dobro početi s najjednostavnijim zadacima poput miješanja i vaganja sastojaka te postupno prelaziti na kompletne recepte i kompliciranije tehnike. Što će više kuhati, to će biti bolji kuhari.
  • Svakako uvijek budi uz klince dok kuhaju, posebno kad koriste vatru ili oštre predmete poput noževa i škara. Nauči ih kako se pravilno koristi nož, no tek kad dovoljno odrastu za taj zadatak.

 

Jamie Oliver lazanje Možda vas zanima... Jamie Oliver ima najbolje trikove za savršene lazanje Špajza

 

 | Author: Instagram @jamieoliver Jamie Oliver i sinovi Buddy i River foto: Instagram @jamieoliver

  • Nauči djecu osnovama higijene u kuhinji – da se ruke obavezno peru prije početka kuhanja, ali i nakon što se dira svježe meso, riba, jaja…
  • I prije svega – nastoj se prilikom kuhanja s djecom i dobro zabaviti te ih ohrabriti i pohvaliti čak i kada im ne ide najbolje.

 | Author: Instagram @jamieoliver Jamie Oliver i sin Buddy foto: Instagram @jamieoliver

U nastavku donosimo recept za jednostavne lepinje od tri sastojka koje stručno priprema Buddy Oliver. One su toliko jednostavne i toliko se brzo pripremaju da se nećeš ni okrenuti, a već će biti gotove. Svakako budi uz svoje klince dok ih budu pekli, a dobra stvar što ti zapravo osim jedne zdjele i tave ne trebaju drugi kuhinjski alati. Lepinje su gotove za 15 minuta.

 

Brze lepinje

Sastojci (za 2 osobe):

  • 100 g brašna
  • ¼ žličice praška za pecivo
  • 4 žlice grčkog jogurta
  • maslac  - za posluživanje

Postupak:

  1. Izmiješaj brašno i jogurt u mekano tijesto.
  2. Operi ruke, pobrašni radnu površinu i ruke. Razdijeli tijesto na 2 jednaka komada. Rastegni tijesto rukama i izvaljaj ga valjkom za tijesto na debljinu od cca 5 mm.
  3. Zagrij veliku teflonsku tavu na srednjoj vatri. Stavi tijesto na tavu i peci 2-3 minute sa svake strane, odnosno dok lepinje malo ne nabubre i dobiju lijepu boju.
  4. Na pečene lepinje namaži malo maslaca, pusti da se rastopi.
  5. Lepinje možeš poslužiti i s malo meda, pekmeza, nutelle, uz pečena jaja, ali i uz razna variva.

 

Možda vas zanima... Buddy, sin Jamieja Olivera, ima svoj kulinarski kanal i kuha - jako dobro! Špajza Pečeno pile Možda vas zanima... Genijalni Jamiejev recept za pečeno pile s povrćem Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.