Kuhanje s djecom može biti jako zabavno, no može se pretvoriti i u pravu katastrofu ako se dobro ne pripremiš ili ako djeci zadaš pretežak zadatak. Pravi stručnjak za kuhanje s djecom definitivno je slavni britanski chef Jamie Oliver čiji klinci (3 kćeri i 2 sina) često gostuju u njegovim TV emisijama, gdje kuhaju s tatom, a njegov 12-godišnji sin Buddy već samostalno zna pripremiti brojna jednostavnija jela, a već ima i svoj YouTube kanal na kojem možeš pogledati brojne video recepte s Buddyjem u glavnoj ulozi.
"Kuhanje je jedna od najvrjednijih vještina koju možete naučiti svoju djecu. Učiniti djeci hranu zanimljivom i naučiti ih kako je pripremiti te odakle dolazi, time im dajete bolju šansu da budu zdraviji i sretniji", poručuje Jamie, a mi donosimo nekoliko njegovih vrijednih savjeta i ideja kako da si olakšaš kuhanje s djecom:
- Kad kuhaš s djecom, unaprijed promisli koje su postupke u kuhinji sposobni samostalno obaviti, u čemu ti mogu pomoći, a u čemu ti moraš njima pomoći.
- Uvijek je dobro početi s najjednostavnijim zadacima poput miješanja i vaganja sastojaka te postupno prelaziti na kompletne recepte i kompliciranije tehnike. Što će više kuhati, to će biti bolji kuhari.
- Svakako uvijek budi uz klince dok kuhaju, posebno kad koriste vatru ili oštre predmete poput noževa i škara. Nauči ih kako se pravilno koristi nož, no tek kad dovoljno odrastu za taj zadatak.
- Nauči djecu osnovama higijene u kuhinji – da se ruke obavezno peru prije početka kuhanja, ali i nakon što se dira svježe meso, riba, jaja…
- I prije svega – nastoj se prilikom kuhanja s djecom i dobro zabaviti te ih ohrabriti i pohvaliti čak i kada im ne ide najbolje.
U nastavku donosimo recept za jednostavne lepinje od tri sastojka koje stručno priprema Buddy Oliver. One su toliko jednostavne i toliko se brzo pripremaju da se nećeš ni okrenuti, a već će biti gotove. Svakako budi uz svoje klince dok ih budu pekli, a dobra stvar što ti zapravo osim jedne zdjele i tave ne trebaju drugi kuhinjski alati. Lepinje su gotove za 15 minuta.
Brze lepinje
Sastojci (za 2 osobe):
- 100 g brašna
- ¼ žličice praška za pecivo
- 4 žlice grčkog jogurta
- maslac - za posluživanje
Postupak:
- Izmiješaj brašno i jogurt u mekano tijesto.
- Operi ruke, pobrašni radnu površinu i ruke. Razdijeli tijesto na 2 jednaka komada. Rastegni tijesto rukama i izvaljaj ga valjkom za tijesto na debljinu od cca 5 mm.
- Zagrij veliku teflonsku tavu na srednjoj vatri. Stavi tijesto na tavu i peci 2-3 minute sa svake strane, odnosno dok lepinje malo ne nabubre i dobiju lijepu boju.
- Na pečene lepinje namaži malo maslaca, pusti da se rastopi.
- Lepinje možeš poslužiti i s malo meda, pekmeza, nutelle, uz pečena jaja, ali i uz razna variva.